Vsi imamo zlato žilo

Dobro počutje | jul. '18

Hemoroidi ali zlata žila so, čeprav se vsaj enkrat v življenju z njimi sreča večina ljudi, še vedno tabu tema, predvsem pa zoprna nadloga. V večini primerov niso zdravju nevarni, so pa lahko zelo boleči.

Poleg dednosti na nastanek bistveno vplivajo nezdrav način življenja (alkohol, hrana s premalo vlakninami, premalo gibanja, prekomerno sedenje), napenjanje pri odvajanju, krčevito kašljanje, dvigovanje težkih bremen, prebavne težave (bruhanje, zaprtje, driska, zadrževanje blata …) ipd. 

Hemoroidni venski pletež je normalni preplet žil v zadnjiku, ki kot nekakšna blazina služi za zadrževanje vetrov in sluzi. Težave nastanejo, ko se zaradi pogostega napenjanja, bolezni jeter, debelosti, nepravilne prehrane, nosečnosti ali drugih dejavnikov poviša tlak v portalni veni, ki privede do nabrekanja ven. Pojav lahko primerjamo s krčnimi žilami na nogah. Hemoroidi so lahko notranji ali zunanji. Notranji običajno niso boleči, nanje opozarja le sled sveže krvi na toaletnem papirju, v školjki ali na blatu. Če jih ne zdravimo, pa se povečujejo in začnejo izpadati iz danke. Pri zunanjih hemoroidih bolnik opazi (otipa) bolečo zatrdlino, predvsem pa ga boli pri sedenju in odvajanju.

Čim prej po pomoč

Znaki, ki spremljajo hemoroide, so večinoma zelo neprijetni, niso pa smrtno nevarni. To so: krvavenje iz analne odprtine (ob odvajanju); občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja; uhajanje blata; srbenje in draženje v analni odprtini ali okoli nje; boleča bulica v analni odprtini ali okoli nje; bolečina med sedenjem. Ti znaki lahko izginejo v nekaj dneh ali pa se ponovno pojavijo v še težji obliki.

Prej ko začnemo hemoroide zdraviti, uspešnejši smo. K uspehu pripomore tudi sprememba življenjskega sloga. Treba je piti veliko vode, saj pomaga redčiti blato. Izogibamo se kavi in alkoholu in uživamo hrano, bogato z vlakninami, ki poskrbi za redno odvajanje. Med odvajanjem se je dobro čim manj napenjati, vsekakor pa ni priporočljivo zadrževati odvajanja. Ne uporabljamo obarvanih in odišavljenih robčkov, pač pa nevtralno milo. Pomaga tudi redna telesna vadba.

Hemoroide lahko zdravimo s kapsulami, ki blagodejno vplivajo na prebavni trakt, blažijo pritisk na vene v zadnjem delu črevesja, zmanjšajo bolečino in neprijeten občutek ter skrčijo hemoroide. Izkazalo se je, da je najbolj smiselno zdravljenje z venoaktivnimi zdravili, saj je med zdravili najučinkovitejša kombinacija flavonoidov. Zelo priljubljeno je mazilo, ki umirja srbečico, krči hemoroide ter blaži bolečino in neprijeten občutek v predelu zadnjika. Včasih pa je potreben manjši kirurški poseg.

U. R.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media