Kocko vržem dvakrat

Dobro počutje | jul. '18

Letošnja poletna gibalna igra je lahko samo za zabavo ali čisto pravi trening. Poteka po ključu »kocko vržem dvakrat«. Bolj vesela in mnogo učinkovitejša bo, če boste vanjo pritegnili tudi najmlajše. Za razvedrilo jo igramo v paru, za resnejši trening pa sami s seboj.

Število prvega meta kocke pomeni številko vaje, število drugega meta pa, kolikokrat vajo ponovite. Vaje lahko udeleženca delata izmenjaje ali istočasno ali naredita razpredelnico in vanjo vpisujeta vaje in število ponovitev. Igra je zaključena, ko eden od udeležencev opravi vse vaje. 

Vaja 1:

Pri prvi vaji ploskanja se telo sproščeno ogreje. Povezava ploskov v paru naj poteka tako, kot je prikazano na slikah (slike od 1 do 1e): najprej plosk pred telesom, nato plosk z obema rokama, sledi plosk z desno roko pa spet plosk pred telesom in zaključek s ploskom z levo roko. Začnite počasi, da se uskladite, in nato hitrost ploskanja stopnjujte. Tisti brez para lahko vajo naredite ob drevesu, ki se ga vsakič le nežno dotaknete. Povezava vseh ploskov pomeni eno ponovitev. Ploskate, dokler se ne zmotite.

 Vaja 2:

Iz udobne vzravnane drže z nogami malo narazen se z iztegnjenimi rokami v odročenju zasučemo s telesom nazaj in najprej v eno in nato še v drugo stran. Poglejte za roko nazaj. Zasuka v desno in levo stran pomenita eno ponovitev vaje.

 Vaja 3:

Vdih in dvig rok in dlani navzgor ter izdih in spust rok. Iztegnitev naj po čim izdatnejša. Glava in oči spremljajo delo rok.

 Vaja 4:

Pomembno je, da prikazano povezavo izpadnih korakov v desno in levo stran povežete pravilno z vmesnim vdihom in dvigom telesa. Ob koraku vstran vedno izdihnite. Celotna povezava gibov pomeni eno ponovitev. Za šibkejše je vaja naporna, zato naj število ponovitev prilagodijo svojim sposobnostim.

Vaja 5:

Učinek masaže kolen je vedno dobrodejen. Preden dlani položite na kolena in jih nežno zmasirate s krožnimi gibi, jih podrgnite drugo ob drugo, da se dodobra ogrejejo. Najprej kolena zmasirajte v smeri navzven in nato še navznoter.

 Vaja 6:

Trkanje s konicami prstov prisili človeka k zbranosti, povečani pozornosti, kar ugodno vpliva na celo telo in tudi možgane. Pozornost posvetite sproščenosti ramen in povezanemu dihanju skozi nos. Trkajte, dokler prsti ne spolzijo drug mimo drugega, in ponovite tolikokrat, kot je bilo število drugega meta.

Udeleženci jutranje vadbe na Malem Lošinju so dokazali, da se zelo dobro znajdejo na otroškem igrišču, kar boste lahko spoznavali še v jesenskih mesecih. Ne le zabava, guganje je tudi koristna vaja za koordinacijo in moč, zato si ga privoščite čim večkrat.

Vsem, ki ste se v velikem številu udeležili vadbe in sodelovali pri prikazih vaj, tudi v izredni vročini na Susku, se najlepše zahvaljujem in želim lepo poletje.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media