Sonce ni prijazno do živali

Prosti čas | jul. '18

Poletno vročino naši kosmatinci težje prenašajo, še posebej starejši. Zato poskrbite, da imajo na voljo dovolj sence in sveže vode. Ne vodite jih ven v najhujši pripeki, ampak se na sprehode odpravite v zgodnjih jutranjih urah ali proti večeru. Nikar jih ne puščajte v avtomobilu, saj se v zelo kratkem času močno segreje, in lahko pride do toplotnega udara. Previdni morate biti tudi pri igri, saj živali ne znajo razmišljati, da se morajo paziti, in je nagon po akciji močnejši od vseh opozoril.

Za vročino so bolj občutljivi: mladički do 6. meseca starosti, predebeli psi, psi, ki radi pretiravajo pri gibanju, psi, ki se zdravijo z zdravili ali z boleznijo dihal, srca in ožilja, brahiocefalične pasme (psi s potlačenim gobčkom, kot so mopsi, angleški buldogi, bostonski terierji, francoski buldogi, pekinžani, shih tzuji ...), dehidrirani psi, starejše živali in tiste, ki trpijo za epileptičnimi napadi.

Bodimo pozorni na znake toplotnega udara, ki so: steklen, odsoten pogled, rdeč do vijoličast jezik, močno rdeče ali blede dlesni, močno sopenje, lahko oteženo dihanje, tresenje, slabost, močno slinjenje, povišan utrip, povišana telesna temperatura (normalna je med 38 in 39 stopinjami), oteženo ali onemogočeno gibanje, lahko krvava driska, kolaps.

Če je mogoče, žival čim prej odpeljemo do najbližje veterinarske klinike, sicer pa jo damo v hladen prostor in ji izmerimo telesno temperaturo. Nato žival ohlajamo z mrzlimi mokrimi brisačami ali rjuhami, tako da najprej zavijemo tačke, rep, hladimo ušesa, in žival nato postopoma polagamo v banjo s hladno (ne mrzlo) vodo, če je pri zavesti. Pozor! Ne hladimo je prehitro in s premrzlo vodo. Ohlajanje z mokrimi brisačami ponavljamo toliko časa, da spet dosežemo normalno telesno temperaturo, nato prenehamo in žival popolnoma osušimo.

Obstaja možnost opeklin 

Poleg toplotnega udara so poleti nevarne tudi sončne opekline, saj so jim hišni ljubljenčki podvrženi enako kot ljudje. Posebno občutljivi so svetlo obarvani kratkodlaki psi, ki imajo bolj svetlo, ponekod rožnato in golo kožo (smrček, uhlji, notranji del stegen, dimlje, tačke, trebušček). Za opeklinami lahko trpijo tudi tisti kosmatinci, ki so dlako izgubili zaradi raznih alergij, gnojnega vlažnega vnetja kože, bolezni ali ostrižene dlake (npr. posledica kirurškega posega). Da je bila žival predolgo na soncu, opazimo, ker ima pordelo in na otip občutljivo kožo, ki je ponekod suha in celo razpokana, izgublja dlako in ima pordel, zatečen smrček.

Pametno se je izogibati neposrednemu soncu in uporabljati zaščitne sončne kreme. Najboljša je kar sončna krema za dojenčke, ki ima močan zaščitni faktor in je narejena za občutljivo kožo. Svetujemo, da uporabite dovolj kreme in jo dobro vtrete, saj jo drugače poližejo, kar pa ni najbolje za želodček. Na trgu so tudi že kreme, ki so narejene prav za kosmatince in ne vsebujejo zanje škodljivih snovi. Pri nas jih je sicer še bolj malo, jih pa najdemo na spletu.

Če ima kosmatinec že sončne opekline, za blaženje vnete kože uporabite gel ali kremo, ki vsebuje alojo vero ali nepozebnik (Hamamelis, tudi čarobni orešek, čarodejni oreh, čudežna leska), ali pa kreme, ki vam jih prav za ta namen predpiše veterinar.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media