Visoke temperature poslabšajo zdravstveno stanje

Dobro počutje | jul. '18

 Visoke temperature so pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi, opozarjajo zdravniki. Zato velja upoštevati splošna priporočila.

- Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (to so tudi trgovski centri, knjižnice …). Bivališče zračite v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.

- Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča, večkrat na dan se hladite s prhanjem ali kopanjem.

- Pijte več vode, še preden začutite žejo. Izogibajte se mrzlim tekočinam, ker lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen.

- Oblačite se v ohlapna, lahka in svetla oblačila.

- Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.

- S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite, da vas pridejo občasno obiskat. Bodite pozorni na ljudi, za katere veste, da živijo sami.

Bolj ogroženi so posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem, kar pa poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur koristno dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje. Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšajte ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Priporočljivo je tudi dnevno tehtanje. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšajte ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode in obvestite osebnega zdravnika.

 Hlajenje, a ne z mrzlo vodo

Toplotna izčrpanost. Močno znojenje, onemoglost, hladna in bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost in/ali bruhanje, omotica so znaki toplotne izčrpanosti. Prvi ukrep je, da se umaknete v hladnejše prostore, ležete in razrahljate oblačila. Ker je telo izsušeno, pijte veliko tekočine, a počasi po požirkih. Hladite se z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja, lahko se tudi škropite s hladno vodo. Če pa bruhate in se bruhanje ne ustavi takoj, poiščite zdravniško pomoč.

Vročinski udar. Normalna telesna temperatura je nekje med 36,6 in 37 stopinjami, pri vročinskem udaru pa se temperatura dvigne krepko čez 40 stopinj Celzija. Nenadzorovano dvigovanje telesne temperature privede do zapletov, kot so odpoved ledvic in drugih organov ter do odpovedi srca.

Znaki toplotnega udara so: telesna temperatura nad 39 stopinj Celzija, vroča in pordela koža, hiter in močan utrip, možna je motnja zavesti in/ali krči. Ob teh znakih takoj pokličite 112! Osebo umaknite v hladen prostor, pokrijte jo s hladnimi in vlažnimi tkaninami (zavijte osrednji del telesa, od vratu do kolen) ali jo položite v hladno kopel oziroma oprhajte s hladno vodo. Voda ne sme biti zelo mrzla. Če izgubi zavest, ji ne ponujajte tekočine.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media