O članstvu in finančnem položaju

Dobro je vedeti | jul. '18

Iz leve proti desni: Katarina Klemenc, direktorica koroporativnega komuniciranja pri družbi Lek d.d., Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše ter Branislava Ogrinc, predsednica Društva upokojencev Lek.

Na rednem zboru članov Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki je potekal 21. junija, so udeleženci med drugim ugotavljali, da morajo pokrajinske zveze (PZDU) uskladiti statute s statutom Zdusa. Večina pokrajin, razen osrednjeslovenske (MZU) in šaleške, je upoštevala dejstvo, da so po novem le PZDU članice zveze, saj že združujejo članstvo DU po pokrajinah.

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je pojasnil, da je Zdus finančno konsolidiran in da so dohodki uravnoteženi z odhodki. Pristavil je še, da so (čeprav jim tega ni bilo treba storiti) pristopili k izdelavi revizijskega finančnega poročila, ker dohodki niso presegli 1 milijona evrov. Iz finančnega poročila pa je razvidno, da je presežek dohodka nad odhodki znašal (samo) 404,43 evra.

Predsednik nadzornega odbora Alojz Vitežnik je povedal, da so pozorno spremljali notranji nadzor nad finančnim in materialnim poslovanjem zveze, in dodal, da pri svojem delu niso ugotovili nikakršnih odstopanj. Podali pa so opozorilo o finančni nevzdržnosti vzajemnega posmrtninskega sklada in nekaj priporočil za odpravo odprtih vprašanj pri plačevanju članarine. Janez Sušnik je pozval predsednike Zgornjepodravske PZDU, PZDU Dolenjske in Bele krajine in Šaleške PZDU, da prevzamejo pokale za udeležbo na športnih srečanjih, ki so jih pokrajine osvojile po zapisanem vrstnem redu.

Zbor se je zaključil v vedrem vzdušju, saj je Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja družbe Lek, d. d., prinesla ček v vrednosti 10.000 evrov za program Starejši za Starejše. Kot je dejala zbranim, preden je predala ček vodji programa Rožci Šonc, se družbena odgovornost nekega podjetja zrcali na različne načine. V tem programu so v Leku in Novartisu prepoznali tisto presežno vrednost, ki mora biti nagrajena že zaradi generacijske in medgeneracijske povezanosti, za tiste, ki pomoč potrebujejo.

 

Priznanje za prostovoljce iz Ajdovščine

Prostovoljci v projektu Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma iz Društva upokojencev Ajdovščina so ob občinskem prazniku prejeli zlati znak Občine Ajdovščina. Društvo upokojencev Ajdovščina je že vse od leta 2004 vključeno v državni socialnovarstveni program Starejši za starejše. Prostovoljke in prostovoljci ajdovskega društva (40 jih je) v letu opravijo več kot 1000 obiskov, program izvajajo vse dni v tednu, tudi v domu starejših občanov. Delujejo tako v mestu in skoraj vseh krajevnih skupnostih v občini, obiskujejo starejše od 69 let ter jim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, hkrati pa ugotavljajo potrebe po različnih pomočeh ter te informacije posredujejo različnim socialnovarstvenim in humanitarnim ustanovam. Prostovoljsko delo organizirata Irena Vidmar in Dragica Ergaver.

Občinsko priznanje so prejeli z veseljem in ponosom. Z veseljem, »ker nas obiskovanje, pomoč starejšim, ki ne zmorejo več toliko kot mi, osrečuje, omogoča, da koristno uporabimo svoje pridobljene izkušnje in znanje, kar nam daje občutek velikega zadovoljstva. S ponosom pa zato, ker je naše prostovoljstvo opaženo, ga cenijo in podpirajo. Priznanje je za nas potrditev in spodbuda za nadaljevanje, uspešno širjenje kroga ljudi, s katerimi bomo skupaj razvijali dobre misli in dejanja.«

Prostovoljci se še posebej zahvaljujemo starejšim in njihovim svojcem, ki nam zaupajo, nas prijazno sprejmejo, ko jim domov prinašamo urice prijaznega klepeta, pomoč, če jo potrebujejo. Vedo, da njihove potrebe, želje posredujemo ustreznim organizacijam, in tudi podpirajo naša prizadevanja za ozaveščanje lokalne skupnosti o problematiki in potrebah starejših ter za sodelovanje pri odločanju o starejših,« so sporočili iz društva. Besedilo in fotografija: I. V. 

Na posvetu Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavje so odprli kar nekaj perečih vprašanj. Prisotni so prisluhnili predsedniku Jožetu Žnidaršiču, podpredsednici Zdusa Veri Pečnik, dr. Igorju Šoltesu, evropskemu poslancu, in Rožci Šonc, vodji programa Starejši za starejše. Rožca Šonc se je zahvalila županu občine Krško mag. Miranu Stanku za veliko podporo programu Starejši za starejše. Tudi zaradi tega so rezultati prostovoljskega dela v Posavju izjemni, saj so opravili skoraj 9000 obiskov na domu, program pa skrbi za tiste, ki so odrinjeni na rob in pozabljeni, in teh je kar 31 odstotkov. Kar 35 odstotkov pa je takih, ki si potrebne pomoči javnega programa pomoči na domu ne morejo privoščiti. Razprava je zajela široko področje. Vera Pečnik je med drugim opozorila na veliko nezadovoljstvo zaradi prenosa dolgotrajne oskrbe z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na ministrstvo za zdravje. » S tem se ne morem strinjati, saj je vprašanje dolgotrajne oskrbe socialni problem,« je dejala.

Dr. Šoltes pa je predstavil pobudo za izvzem hrane za javne prehranske zavode iz sistema javnega naročanja in prednosti, ki bi jih to prineslo, za najranljivejše skupine, starejše, bolnike in otroke.

Besedilo in fotografija: L. J.

 

Upokojeni sociologi o aktualnih vprašanjih

Upokojeni sociologi in sociologinje so ustanovili sekcijo v okviru Slovenskega sociološkega društva in jo poimenovali Sekcija sociologija časa. Na prvem letnem srečanju so udeleženke in udeleženci srečanja omenjali znanstvene dosežke, ki prepogosto obležijo neizkoriščeni v predalih, prevladovanje ekonomske/»ekonomistične« usmerjenosti družbenih elit, državnih institucij, družbenih skupin in gospodarske sfere, ki zanemarja pomen človeka in njegov prispevek k skupnim rezultatom. To v končni fazi vzbuja vprašanje, komu je v bistvu namenjeno celotno delovanje družbe. Kakšna je vloga vse večjega deleža starejših oseb v teh okoliščinah? Kako dolgoročna bo rast gospodarskih družb, če bodo hlepele le po kratkoročno dosegljivem profitu? Kako bo s položajem prebivalstva in posameznih skupin? Kakšen bo prihodnji položaj starejših upokojenih oseb v teh razmerah?

Na srečanju so sprejeli letošnji program dela, v katerem je poleg zgornjih usmeritev posebno pomembno vključevanje v obravnavo strategije dolgožive družbe in sodelovanje pri oblikovanju zakona o dolgotrajni oskrbi. J. P.

Rokodelke in rokodelci!

Na Festivalu za 3. življenjsko obdobje, ki bo od 1. do 3. oktobra 2018 v Cankarjevem domu, bo v Zdusovem kotičku razstava rokodelskih izdelkov, o čemer so bila društva upokojencev že obveščena po elektronski pošti. Vsi, ki bi želeli sodelovati, se prijavite do 1. avgusta 2018. Prijave pošljite po elektronski pošti, dodatne informacije pa dobite pri Branku Suhadolniku, tel. št.: 041 665 719, e-naslov: branko.suhadolnik@telemach.net ali bsuh.rdo@gmail.com.

V postopku je tudi razpis za ljubiteljske mojstrice in mojstre, vodje rokodelskih delavnic v Delfinu v Izoli, ki bodo decembra 2018. Razpis so dobila vsa društva upokojencev in številni rokodelci po Sloveniji. Organizator sprejema prijave samo po elektronski pošti. Če niste prejeli elektronskih informacij o razpisu, se pozanimajte v svojem društvu. Dodatne informacije pa dobite pri Branku Suhadolniku, tel. št.: 041 665 719, e-naslov: branko.suhadolnik@telemach.net ali bsuh.rdo@gmail.com.

Besedilo in fotografija: Črt Kanoni


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media