Doma pridelano je najbolj zdravo

julij '18

Lokalno pridelana hrana, ki je kakovostna, sveža in varna za potrošnika, je pot do našega zdravja in trajnostne prihodnosti, je temeljna misel okrogle mize »Zdravje in hrana na razpotju – kakšna bo naša prihodnost?«. Pripravil jo je evropski poslanec dr. Igor Šoltes, ki si prizadeva za to, da bi v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za starejše pripravljali kakovostno hrano iz sestavin domačih pridelovalcev.

Lokalno pridelana hrana je sveža, saj kratka pot od proizvajalca do potrošnika ne zahteva uporabe konzervansov ali aditivov. Pridelava je pod nadzorom, zato ni obdelana s kemikalijami, ne vsebuje fitofarmacevtskih sredstev in hormonskih motilcev. Seveda so tudi pri domačih pridelovalcih izjeme, a kot je poudaril dr. Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, lahko glede na različne kazalnike trdimo, da jemo kakovostnejšo hrano kot marsikje drugje. Vsebnost antibiotikov na enoto prirasta v živinoreji je v Sloveniji zelo nizka v primerjavi z drugimi državami. Slovenski kmet v živinoreji porabi okoli 22 miligramov antibiotikov na populacijsko enoto, v Avstriji jih porabijo nekaj čez 50 miligramov, v Italiji pa celo 300 miligramov.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.