Zdravilna zelišča pri obolenjih srca in ožilja

Dobro počutje | sep. '18

Pri obolenjih srca in ožilja se pogosto hkrati pojavi več težav, ki so med seboj povezane. Tako visok krvni tlak in zvišan holesterol pospešita nastanek ateroskleroze, kar lahko povzroči težave v prekrvavitvi in pripelje do infarkta ali kapi. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše bolezni s tega področja.

Visok krvni tlak. Hipertenzija je zdravstveno stanje, pri katerem gre za zvišan krvni tlak v arterijah. Zaradi le-tega predstavlja kroženje krvi po žilah večji napor za srce. In srčna mišica zaradi večletne prekomerne obremenitve sčasoma oslabi. V začetku ni posebnih težav. Po daljšem času se pojavijo vrtoglavice, slabost, glavobol, razbijanje srca, težko dihanje in motnje spanja. Vzroki za nastanek visokega tlaka so prevelika telesna teža, prirojene napake na ledvicah, stres, kajenje, prekomerno uživanje alkohola.

Od zdravilnih rastlin dajejo dobre rezultate glog, bela omela, jetičnik, melisa, oljčni listi. Pripravke iz rastlin uživamo v obliki čaja ali tinktur posamezno ali v mešanicah. Krvni tlak nižajo tudi česen in pripravki iz česna.

Ateroskleroza. Na stenah arterij se nalagajo plaki, kar zaradi spremenjene debeline in sestave žil vpliva na normalni pretok krvi. Temeljnega vzroka za nastanek ateroskleroze ne poznamo, vemo pa, kateri dejavniki jo pospešujejo. To so predvsem visok krvni tlak in povišan holesterol, kajenje, sladkorna bolezen, debelost, pomanjkanje telesne dejavnosti in starost. Bolezen povzroča bolečine v predelu srca, okončinah, utrujenost in težave s koncentracijo.

Pri tej bolezni učinkujejo čaji iz artičoke, jetičnika, rmana, žajblja, timijana, mete in koprive. Učinkovite so tudi začimbe – ingver, kurkuma, česen.

Srčno popuščanje – srčna insuficienca. Je bolezen, ki nastopi, ko srce ni več sposobno načrpati dovoljšne količine krvi, da bi z njo oskrbelo celoten organizem. Spremljata jo težko dihanje in nočni kašelj, kar je značilno za popuščanje levega srčnega prekata. Kadar je prizadeta desna polovica srca, trpi telesni krvni obtok. Voda zastaja v trebušnih organih in nogah. Pojavljajo se otekline, ki čez noč splahnijo.

Pri srčnem popuščanju si pomagamo s pripravki iz gloga, baldrijana, melise, jegliča, lipe, njivske preslice, brezovih listov in zlate rozge.

Neenakomerno bitje srca – aritmija. Tako poimenujemo skupino stanj, za katere je značilen nereden, prehiter ali prepočasen srčni utrip. Normalen srčni utrip je 60 do 80 udarcev na minuto. Odmik od teh številk povzroča zadihanost, utrujenost, potenje. Resnejši simptomi so lahko omotica, omedlevica, težko dihanje ali bolečina v prsih.

Pomagajo hladni obkladki z jabolčnim kisom, pitje čajne mešanice iz gloga, baldrijana, bezga, janeža, rožmarina in melise.

Motnje prekrvavitve. Znaki so: pomodreli prsti, pekoče bolečine v rokah in nogah, občutljivost za mraz. Pri dolgotrajni slabosti prekrvavitve začne popuščati srčna mišica, kar lahko pripelje do infarkta. Pomoč je zdrava prehrana z malo maščobami, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja ter uporaba zdravilnih rastlin, ki pospešujejo prekrvavitev – rožmarin, meta, lakota, bazilika in glog.

Krčne žile in vnetje ven. Krčne žile so nenaravno razširjene vene, skozi katere je pretok venske krvi oviran. Najpogosteje se pojavi v nogah. Največkrat so posledica kroničnega venskega popuščanja, ki nastane zaradi nagnjenosti k strjevanju krvi in vnetju ven na spodnjih okončinah. Znaki, ki kažejo na to motnjo, so: otekline v gležnju, združene z bolečino, napetost v nogah, mišični krči in v hujših primerih lahko pride tudi do nastanka odprtih ran na goleni.

Najboljša pomoč je uporaba kompresijskih povojev ali kompresijskih nogavic, hoja in zdravilne rastline, predvsem pripravki iz divjega kostanja, ter pitje čajev iz gloga, medene detelje in ajde.

Sem spada še zlata žila ali hemoroidi. Za odpravo teh težav pomagata izmenično mazanje s šentjanževim oljem in ognjičevim mazilom ter pitje čaja iz bele mrtve koprive, slezenovca, lučnika, kolmeža, trpotca, kamilice, angelike, plešca in rmana.

Klemen Križaj, farmacevt


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media