Št. 9, september 2018

  • Razlogi so

    sep. '18

    Pa smo spet nazaj, vroče poletje je za nami in upam, da je pred nami lepa jesen, da bomo uživali v pobiranju sadov na vrtu, v vinogradu in nasploh v naravi, ko se bo odela v zlate jesenske odtenke. Mnogi ste nas že pogrešali, kajti avgusta Vzajemnost ne izide, saj vsako leto julija pripravimo dvojno poletno številko. Vseeno smo bili klicev veseli, saj pomeni, da nas imate za svoje zveste spremljevalce. Še bolj zagnano smo se lotili priprave septembrske Vzajemnosti, ki prinaša nove teme in zanimive zgodbe.

Kazalo

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Na vprašanja delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Večja zaposlenost polni pokojninsko blagajno Iz Mesečnega statističnega pregleda za junij 2018, ki ga redno objavlja Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (zavod) na svoji spletni strani, so razvidni dokaj spodbudi statistični podatki o njegovem finančnem poslovanju ter gibanjih števila uživalcev pokojnin in drugih prejemkov v prvih šestih mesecih letošnjega leta.

Prvi podatki o izplačilih letnega dodatka Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (zavod) je skladno z 69 členom Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 (ZIPRS1819), objavljenem v Ur. listu RS, št. 71/17) skupaj z zneskom pripadajoče pokojnine ali v zakonu določenega nadomestila iz invalidskega zavarovanja za letošnji julij, upravičencem izplačal tudi večino letnih dodatkov. Tudi letos so bili izplačani vsem, v sistemskem zakonu (ZPIZ-2) določenim upravičencem, vendar v več različnih višinah kot jih sicer predvideva ta zakon. Na podlagi izplačil je zavod izdelal nekatere finančne in statistične podatke, iz katerih je razvidna višini sredstev, namenjenih za njihova izplačila, povprečnih zneskih in njihova razdelitev med v mesecu izplačila znane upravičence.

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Različni vidiki srebrne ekonomije Na 18. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo v prvih dneh oktobra, bo ena od pomembnejših okroglih miz na temo Srebrne ekonomije. Pripravlja jo Zveza društev upokojencev Slovenije. Kot izhodišče za razpravo predstavljamo poudarke poročila z naslovom Srebrna ekonomija (ang. The Silver Economy), ki ga je marca objavila Evropska komisija in prikazuje demografska in ekonomska pričakovanja vezana na starejši sloj prebivalstva med leti 2015–2025.

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc Bralka je zdravstveno oslabela, zato razmišlja o tem, da bi odšla v dom starejših, kjer bi ji zagotovili potrebno oskrbo. Otroci živijo v drugem kraju, tako da jo sicer obiskujejo, pomagati pa ji vsak dan ne morejo. Pokojnino ima precej majhno in najbolj jo skrbi, kdo bo plačeval za dom, ker ne bi bila rada nikomur v nadlego. Skrbi jo tudi, kakšna bo cena v domu.

Medgeneracijski center v Izoli vabi

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Pomembno je delovati iz srca » Nobenih umetnih gnojil več. Nobenih pesticidov ali česa podobnega. Začeli smo se učiti od narave, upoštevati njene zakone in se vključevati v njen mogočni tok življenja, » pravi Zvonko Pukšič iz vasi Jastrebci v ormoški občini, ki je leta 1999 klasično kmetijo spremenil v bio kmetijo. Pravi, da so bili prvi koraki težki, kot da bi se » odvajali od zasvojenosti«; plevel se je še bolj razbohotil in skoraj prerasel zelenjavo. »Imeli smo še veliko več dela kot prej in če ne bi tako trdno verjeli v naravo, bi obupali...« Govori o množini, saj je njegovo odločitev podprla cela družina - žena Romana, sinova Primož in Peter, Zvonkova starša - oče Pavel, ki leta 2015 žal preminul in mama Gizela ter sestra Pia Malin, ki tudi živi na kmetiji.

S kosilnico do umetelnih travnatih podob Tistega dne, ko sem se odpravila v Dovško 13 pri Senovem, je zorela pšenica. Ob velikem žitnem polju je mimoidočim, ki so se peljali proti Bohorju, padel v oči moški, ki je ob njivi postavljal visoko lestev. »Še ena nenavadna instalacija v naravi,« so se nasmihali. A lestev ni bila del umetniškega navdiha. Postavljal jo je 88-letni Viktor Richter, ki že od leta 1997 na travniku pred hišo ustvarja posebne travnate kreacije. Vedel je, da bom s ptičje perspektive s fotoaparatom lažje ujela celoten znak, ki ga je letos posvetil Svetovnemu dnevu čebel.

Kovač mora znati skovati, okovati, prikovati, podkovati ... Kovina je večni pojem trdnosti, vrednosti, obrambe in zanesljivosti. Zato človek od davnih dob kovino kuje in kali, a kovina kuje njegovo srečo in kali njegov značaj. Kar je trdno, mora biti skovano – celo volja in sreča. Z železno voljo človek marsikaj lahko doseže, tudi srečo – vsak je svoje sreče kovač.

Plemstvo v zavetju pod Marijinim plaščem Slovenija ima številne romarske poti, ena od bolj priljubljenih je na Ptujski Gori, kjer stoji bazilika Marije Zavetnice. Cerkev iz 15. stoletja je ena najlepših gotskih cerkva pri nas. Njena največja znamenitost je relief Marije Zavetnice s plaščem.

Leta 1778 prvič osvojeni očak je naš narodni simbol Letošnjega 26. avgusta je minilo 240 let, kar so na pobudo barona in razsvetljenca Žige Zoisa na 2864 metrov visoki Triglav prvi stopili štirje srčni možje iz bohinjskega kota. To so bili 31-letni ranocelnik v Stari Fužini Lovrenc Willomitzer, 39-letni lovec Štefan Rožič s Savice ter rudarja, 34-letni Matevž Kos iz Jereke in 31-letni Luka Korošec s Koprivnika. Zatem je vrh slovenskega očaka osvojilo na tisoče domačih in tujih gornikov, med katerimi je tudi 72-letni upokojeni univ. dipl. fizik in navdušen planinec Andrej Grum, ki je bil prvič na njem z murskosoboškimi taborniki pri dvanajstih letih in poslednjič lani, štiridesetič; z vseh treh zavarovanih smeri (s Kredarice, Planike in z Doliča), ob tem pa se je do Kredarice trikrat povzpel tudi po triglavski severni steni.

Služba kot delo, slikarstvo kot način življenja Za devetdeseti rojstni dan si je Friderik Hrast, upokojeni kriminalist, pravnik, gospodarstvenik in slikar podaril dve posebni darili: knjigo svojih spominov, ki jo je začel pisati dve leti prej in je izšla slabo leto pred njegovim visokim jubilejem, in slikarsko razstavo.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Skrb za mišice in kosti je pomembnejša od hormonov! Mena pri večini žensk povzročajo neprijetne težave. Že v predmenopavznem obdobju (več let pred zadnjo menstruacijo) se lahko pojavijo spremembe v počutju in zdravju: od najbolj »zloglasnih« vročinskih oblivov, do utrujenosti, nespečnosti, nervoze, mravljinčenja ter psihičnih motenj, ki mnoge ženske precej moti.

Ne pozabimo na oves, proso in koruzo Žita so bila zaradi razmeroma preprostega skladiščenja zrnja skozi zgodovino izredno pomembna za prehrano ljudi. Najbolj splošna je razdelitev na krušna žita, kamor sodijo pšenica, rž, ječmen in oves ter na prosena žita, kamor uvrščamo proso, sirek, ščir in kvinojo. Nekoliko posebna je koruza, ajda pa ne sodi med žita, a jo v pogovoru uvrščamo vanje zaradi njenega pomena za ljudi.

Zdravilna zelišča pri obolenjih srca in ožilja

Jeseni v širših hlačah Že lansko leto so se napovedovali modeli širših in krajših hlač, takih, ki smo jih poznali že v obdobju 70-tih in 80-tih. Poleg se podajo nizki čevlji na vezalke ali gležnjarji, v hladnejših dneh pa višji škornji. Če vaše noge v gležnjih in mečih niso najbolj vitke, morajo biti nogavice in čevlji čim bolj v enakem barvnem odtenku, najbolje za odtenek temnejši kot hlače.

Si zapomnimo, kar slišimo? Kadar si želimo zapomniti vsebine, ki jih poslušamo, si lahko pomagamo na več načinov. Predvsem gre za aktivnosti v fazi pridobivanja informacije, v začetku procesa pomnjenja, ko informacije zaznavamo s čutili. Ključno vlogo pri tem ima seveda pozornost. Brez treninga pozornosti ni treninga spomina.

Ali me še prepozna? "Ali te mamica še prepozna?" je bilo eno od najbolj pogostih vprašanj ljudi, s katerimi sem govorila o dementni mamici, ki je bila leta 2015 sprejeta v dom starejših v Notranjih Goricah. 1. maja letos je po drugi pljučnici odšla, spomini nanjo ostajajo.

Od rok do nog   Danes bomo krepili močob podiranju drevesa. Najbolj pomembno pa je, da se vaj lotimo zbrano in jih vedno naredimo pravilno. To velja prav za vsako, na videz še tako enostavno vajo,

Fala Slonček čaka na vaše recepte!

Negujmo kožo – hvaležna nam bo Koži je po vročih dneh potrebno povrniti vlago in obnoviti zaščitno lipidno plast v povrhnjici, ki ščiti globlje ležeča tkiva pred zunanjimi vplivi. Če bomo pravilno poskrbeli zanjo, bo koža mehka, primerno vlažna, sijoča in brez večjih težav.

Dieta pri povišanem holesterolu Drži kot pribito: večino zdravstvenih težav, ki so pogojene s prehrano, je veliko lažje preprečiti, kakor zdraviti. V to skupino nedvomno štejemo povišano vrednost holesterola v krvi, ki si jo pridelamo z načinom prehranjevanja in z življenjskim slogom. Morda je diagnoza ravno tisti impulz, da končno (trajno) spremenimo svoj nezdravi slog prehranjevanja. Poglejmo, kako.

Prepletanje prstov Dlani s prsti in zapestji so naše čarobno orodje, s katerimi nenehno nekaj delamo ali ustvarjamo. Kostne strukture so iz številnih kosti zapestja, dlančnic in prstnic. Živci skrbijo za normalno delovanje mišic rok in izvajanje finih gibov, ki so odvisni tudi od našega pravilnega načina življenja, preprečevanja poškodb, prisilnih drž ter lajšanju bolečin, ko pride do obrab sklepov. Prej, ko posežemo po tabletah, si pomagajmo s kopelmi, rahlo toploto in najrazličnejšimi vajami.

Težav z uhajanjem urina nimajo samo ženske  Čeprav mnogi mislijo, da je inkontinenca predvsem nevšečnost žensk v starejši dobi, pa ta neprijetna nadloga doleti tako moške kot ženske v vseh starostnih obdobjih. Definirana je kot nehoteno uhajanje seča, in sicer do take mere, da predstavlja higienski, socialni in finančni problem. Res je, da ne ogroža bolnikovega zdravja, a močno vpliva na kakovost življenja. Bolniki se teh težav sramujejo, zato jih skrivajo pred okolico in svojci.

Za krepke žile in močno srce Srce je mišica, črpalka, ki pomaga potiskati kri, bogato s hranili in kisikom, po telesu. To nalogo opravlja zvesto in ritmično vsa leta življenja. Žal to funkcijo pogosto jemljemo kot samoumevno in se prepogosto zanašamo na njegovo učinkovitost, dolgoživost in lojalnost, ne da bi kaj storili zanj ali za ožilje. Srce namreč poganja kri po žilah, dokler kri lahko teče skozi gosto razvejano mrežo arterij in ven.

ZDRAVJE NA KRATKO

V Furlanijo

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

KULTURA NA KRATKO 

Pohodniški kotiček

Vaški vrt povezuje krajane V Smledniku je maja že petnajstič potekala prireditev, ki jo organizira lokalno Društvo za ustno zgodovino skupaj s KUD in TD Smlednik. To je Flancanje – izmenjava zelenjavnih sadik med vaščani. Letos so jo v zadovoljstvo in ponos številnih vaščanov nadgradili še z otvoritvijo skupnostnega ali vaškega vrta. Vrt z več kot sto različnimi rastlinami so uredili na bregu pod cerkvijo sv. Urha.

Valčki so prava milina Rada pove, da so pri njih doma vsi radi peli, oče in mama, brata in sestre, imeli so dober posluh in so se družili predvsem ob sobotnih večerih. Ko je hodila v sedmi razred, je Joži Kališnik že zapela v oddaji Pokaži, kaj znaš in zmagala s pesmijo Moj rodni kraj, moj rodni dom. Leta 1976 se je v Kamniku pridružila novemu pevskemu zboru Solidarnost, ki ga je vodil prof. Viktor Mihelčič. Pela je ali prvi alt ali pa drugi sopran.

Septembrska opravila na vrtu V septembru sejemo in pobiramo številne vrtnine. Ste vedeli, da še vedno lahko sejete blitvo, rukolo in redkvico? Ne pozabite tudi na setve za zeleno gnojenje, ki obogatijo tla z organsko snovjo. Pravilno je treba pripraviti tudi tla in pametno gnojiti.

Kam so izginili uskoki iz Skok? Skoke, kraj z okoli 1120 prebivalci, se nahaja v neposredni bližini mariborskega letališča Edvarda Rusjana. A kljub vsej Sloveniji znanemu sosedu, za naselje ve malokdo.

Lahko jim da prijaznost

Kako izbrati primerne talne obloge Ko prenavljamo ali opremljamo novogradnjo, najbrž želimo tako talno oblogo, ki bo ustrezala vsem našim željam in kriterijem. To so lahko čisto tehnične zahteve glede samega posega in polaganja, vzdrževanja, zatem oblikovni vidiki, povezani s svetlobo, barvo in velikostjo prostora. Z igro različnih struktur materialov in videza površin, z odbojnostjo svetlobe ali preprečevanjem odbleska na drugi strani, se lahko presežejo pomanjkljivosti v prostoru in morda poudarijo kakovostne plati stanovanja, hiše ali samo enega, izbranega prostora. Ob prenovi je sicer mnogokrat prisoten strah pred razdiranjem obstoječega stanja in nejasnim izidom prenove ter prevelikimi stroški. Iskanje nasveta, razmislek in strokovno polaganje sta verjetno odgovor.

Kaj storiti s 50.000 evri? Recimo, da ste od sorodnika podedovali 50.000 evrov, ali pa ste ta znesek zadeli na loteriji, ali pa ste bili res pridni in ste ga denimo v dvajsetih ali tridesetih let privarčevali. Postavlja se vam vprašanje – kaj storiti s tem denarjem? Kako ga investirati, ali ga sploh investirati? Ga položiti na banko, ga spraviti v »štumf« za hude čase? Ali pa ga kar (počasi) porabiti?

Prelestna in oboževana Toskana Toskana velja za najbolj fotogenično pokrajino Italije. Njene vedute mehko zaobljenih gričkov, posejanih s elegantnimi cipresami, ki se prepletajo z neskončnimi polji in veličastnimi vinogradi, starimi podeželskimi domačijami, blago in prijetno klimo ter odlično kulinariko, so za mnoge sinonim raja na zemlji. Če kje, potem te prav v Toskani življenje opozori, da ga je treba zajemati z veliko žlico.

Življenje je kot film in film je ogledalo življenja Mariborčan Ljubo Struna (rojen leta 1930) je verjetno zadnji živeči član ekipe, ki je posnela prvo slovensko televizijsko oddajo Televizija prihaja. Kasneje je bil nepogrešljiv član filmskih ekip pri snemanju filmov tujih producentov, ki so od 50. let prejšnjega stoletja v Sloveniji pogosto snemali od velikih zgodovinskih spektaklov do manjših produkcij. Poleg tega je pregovorno kot vsak pravi moški posadil drevo (več), napisal knjigo Moje življenje s filmom, jo izdal v samozaložbi, ima dve skrbni hčeri in zeta, več vnukovter simpatično soprogo Belokranjko, ki je podporni steber njegovega življenja, z velikimi zaslugami za njegovo ustvarjalno in družinsko rast.

Mačehe za cvetlične gredice in posode Veliko ljudi s poletnimi cvetjem zaključi sajenje balkonskih korit z razlogom, da se ne splača, saj bo vse prekril sneg. Sama pa sem mnenja, da ravno v pustih jesensko zimskih dneh potrebujemo največ barv, za kar poskrbijo mačehe.

Po Bevkovi poti in na orehove štruklje V spomin na svojega rojaka, pisatelja Franceta Bevka v Cerknem vsako leto pripravijo kar nekaj kulturnih prireditev, ki potekajo ves tretji teden v septembru, vrh pa dosežejo s pohodom v Zakojco in slovesnostjo pred Bevkovo domačijo v Zakojci nad Baško grapo.

Ljubosumje med vnuki Ko nam vnuk očita »njega imaš raje«, nas zaboli, saj vemo, da imamo ljubezni dovolj za vse. Toda tega otrok ne bi rekel, če ne bi boleče občutil ljubosumja. Kako naj se odzovemo?

DD SEPTEMBER

Odmik od narave nas drago stane Sanja Lončar je urednica in soavtorica več knjižnih uspešnic, raziskovalka, predavateljica in novinarka. Od leta 2005 vodi civilnodružbeno gibanje Skupaj za zdravje človeka in narave. K naravi se vrača, ker je prepričana, da je bolj modra in inteligentna od človekovih tehnoloških stvaritev.

Nikomur v breme Mobilnost je zagotovo eden od dejavnikov, ki vpliva na kakovost življenja.Mnogi starejši zaradi oddaljenosti in slabih prometnih povezav, pa tudi zdravstvenih težav, gredo redko od doma. Zato so organizirani in brezplačni prevozi, ki so zaživeli v nekaterih občinah, zelo dobrodošla rešitev. Naj predstavljeni zgledi vlečejo!

Vedenje zmanjšuje strah

Festival za razprave, srečanje in razvedrilo Najrazličnejše predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, izobraževalne delavnice, strokovna srečanja ter bogat spremljevalni program na dveh odrih so že stalnice Festivala za tretje življenjsko obdobje. Letošnji, že 18. po vrsti, se bo v ljubljanskem Cankarjevem domu začel prav na mednarodni dan starejših, 1. oktobra, zaključil pa se bo v sredo, 3. oktobra. Kot vsako leto bo veliko priložnosti za razprave o aktualnih temah, za spoznavanje koristnih novosti in seveda tudi za druženje in razvedrilo.

Demenca, zdravljenje in napovedovanje V enem preteklih prispevkov sem opisal, kako sva s kolego Lavračem preučevala miselne sposobnosti starejših. Navadno strokovnjaki tudi za blaženje demence (kolikor mi je znano, zdravila za to bolezen še ne obstajajo) svetujejo le eno »konstanto«: miselno aktivnost. Tem manj smo aktivni, tem prej in tem huje se bodo simptomi demence odrazili na nas. Potrebno je dodati – četudi je demenca najznačilnejši del dobe staranja, lahko nastopi tudi prej, pred njo načeloma nismo imuni tudi v mlajših letih.

NOVICE

SVET IN MI 

Za domovino

Preprečevanje trpinčenja starih ljudi V prejšnji številki smo se ustavili ob raziskovalnih podatkih o tragiki trpinčenja starih ljudi – to je duševno in telesno nasilje nad njimi, njihovo ekonomsko in drugo zlorabljanje ter zanemarjanje njihovih osnovnih potreb, ki si jih ne morejo zadovoljiti sami. Presenetljivo spoznanje je, da večino trpinčenja povzročijo domači in sicer nehoteno; pogosto se ga sploh ne zavedajo. Spoznanje o nehotenem trpinčenju omogoča njegovo uspešno preprečevanje doma in v ustanovah.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media