Po Bevkovi poti in na orehove štruklje

Prosti čas | sep. '18

Prikaz predenja na Bevkovi domačiji

V spomin na svojega rojaka, pisatelja Franceta Bevka v Cerknem vsako leto pripravijo kar nekaj kulturnih prireditev, ki potekajo ves tretji teden v septembru, vrh pa dosežejo s pohodom v Zakojco in slovesnostjo pred Bevkovo domačijo v Zakojci nad Baško grapo. 

Organizatorjev rekreativnega pohoda, ki bo potekal v nedeljo, 16. septembra, je več, odvisno od tega, po kateri poti se podate. Najdaljša pot vodi iz Cerknega čez Porezen, označena je kot srednje zahtevna, zanjo pohodniki potrebujejo okrog šest ur, na pot pa se odpravijo že ob 5.30 zjutraj izpred TIC-a v Cerknem. Za varen korak poskrbijo člani Planinskega društva Cerkno. Ob 8. uri se prav tako iz Cerknega odpravi skupina, ki jo pot vodi na Gradišče, Zakriž, Vrh Ravni do Zakojce. Ta pot traja od štiri do pet ur, je prav tako vodena in je srednje zahtevna. Najkrajša pa je pot iz Hudajužne v Baški grapi, ki se začne ob 9.30, je lahka in jo pohodniki zmorejo v eni uri. Ta pohod organizirata LTO Laufar in Društvo Baška dediščina.

Pohod je vključen v Festival pohodništva 2018 in Dneve evropske kulturne dediščine. Z Bevkovimi dnevi pa zaznamujemo obletnico rojstva in smrti Franceta Bevka. Rodil se je 17. septembra 1890 v bajtarski družini z osmimi otroki, umrl pa je na isti datum leta 1970. Na slovesnosti, ki se na njegovi domačiji začne ob 11. uri, se zbere poleg pohodnikov tudi pisana druščina literatov, ki skupaj z lokalnimi umetniki in pevci poskrbijo za kulturni program.

Rojstna hiša Franceta Bevka v Zakojci

Bevkova domačija je lepo urejena, v njej nas številni predmeti spominjajo na priljubljenega pisatelja, predvsem na njegovo mladost. Člani Lokalne turistične organizacije Laufar na ta dan poskrbijo za prikaz starih opravil, ki žal povsem izginjajo iz naše dediščine. Posebna poslastica pa pohodnike in obiskovalce čaka nekoliko višje, in sicer na turistični kmetiji Pri Flandru, kjer se je pisatelj ob obiskih vedno ustavil na kosilu. Po pripovedovanju domačinov se je v zrelih letih rad vračal med svoje vaščane. Kot pove gospodinja, je imel vedno enako željo: posebno zelenjavno mineštro in orehove štruklje. In zato vsako leto ob pohodu za obiskovalce pripravijo znamenito »Bevkovo kosilo«.

Učitelj, časnikar, pisatelj ...

Bevkovo življenje je bilo zelo razgibano, pred prvo svetovno vojno je bil učitelj, med vojno se je med drugim boril v Galiciji. Po vojni je učiteljski poklic opustil in postal najprej urednik Večernega lista, nato pa urednik kulturne rubrike v častniku Slovenec. Med obema vojnama je bil zaradi naprednih in protifašističnih idej in besedil pogosto zaprt, saj so njegovi kraji spadali pod Italijo. Nato pa je leta 1943 odšel v partizane in postal eden izmed voditeljev odpora na Primorskem. Med drugim je bil tudi član mednarodne delegacije na mirovnih pogajanjih v Parizu leta 1946. Po vojni se je povsem posvetil založništvu in literaturi, nekaj časa je živel v Trstu in Gorici, nato v Ljubljani. Uveljavil se je tudi kot pomemben prevajalec. Poleg literarnih del za mladino je znan po svojih številnih kmečkih povestih, saj je izhajal iz bajtarsko-kmečkega okolja. Njegova najbolj znana mladinska dela so povesti Tatič, Pestrna, Grivarjevi otroci, Pastirci, Lukec in njegov škorec, Tonček in številna druga. Pisal je še drame in scenarije z družbeno angažirano vsebino. Med drugim je avtor znamenite povesti Črni bratje, po kateri so pred leti posneli televizijski film, govori pa o uporu slovenske mladine proti razraščajočemu se fašizmu. France Bevk je bil poročen, a z ženo nista imela otrok, menda je imel kar nekaj nezakonskih otrok, ki jih je tudi priznal.

Več informacij dobite pri LTO Laufar Cerkno, tel. št.: 05 37 34 645; e-naslov: info@turizem-cerkno.si. Če vas mika Bevkovo kosilo, pa pokličite na tel. št.: 05 377 98 00.

Besedilo in fotografiji: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media