Mačehe za cvetlične gredice in posode

Prosti čas | sep. '18

Foto: Syngenta flowers

Veliko ljudi s poletnim cvetjem zaključi sajenje balkonskih korit z razlogom, da se ne »splača«, saj bo vse prekril sneg. Sama pa sem mnenja, da ravno v pustih jesensko-zimskih dneh potrebujemo največ barv, za kar poskrbijo mačehe.

Mačeha je ena izmed redkih cvetočih rastlin, ki cveti najdlje. Prve lahko sadimo konec avgusta in ob pravilni oskrbi jih bomo zavrgli šele naslednje leto, ko se ne bodo znale ubraniti visoke vročine.

Ko sem pred tremi desetletji začenjala svojo vrtnarsko kariero, mačeha name ni naredila posebnega vtisa. Vrtnarji smo kupcem sadike (brez cvetja) nakopali na gredici in jih zavili v časopisni papir, da se je zemlja držala korenin. Tako vzgojene mačehe so cvetele šele naslednjo pomlad, na voljo so bile samo velikocvetne mačehe v le nekaj barvah.

V vseh teh letih so žlahtnitelji poskrbeli za lep izbor, ki obsega velikocvetne, drobnocvetne, parkovne in viseče mačehe. Dobite jih posajene v cvetlične lončke, ki zagotavljajo lažje prenašanje in manj »stresa« pri presajanju. Zdaj jih uvrščam visoko na seznam svojih najbolj priljubljenih rastlin.

Cvet, velik kot dlan

Velikocvetna mačeha je priljubljena predvsem zaradi velikih cvetov, ki dajejo videz obrazov. Hibrid Viola x wittrockiana ima zelo skromne zahteve po oskrbi. Mačeha je dvoletnica in spada v družino vijolic (Violaceae – vijoličnice). Od divjih vijolic se razlikujejo po postavitvi venčnih listov. Mačeha ima dva venčna lista dvignjena navzgor, dva simetrično na levo in desno stran ter enega navzdol. Prava vijolica pa ravno obratno. Žlahtnitelji se dolga leta poigravajo s kombinacijo čim bolj nenavadnih barv na enem cvetu.

Seriji mačeh Panola in Patiola združujeta dve najpomembnejši stvari, ki jih pričakujemo od rastlin: odlično vremensko in zimsko toleranco, ki jo imajo drobnocvetne mačehe, ter srednjo velikost cvetov velikocvetnih mačeh. Zaradi teh lastnosti je ta mačeha izredno primerna za parkovne zasaditve in zasaditve domačih gredic. Poleg omamnega vonja jo odlikuje uravnotežena rast.

Drobnocvetne mačehe

Viola cornuta ali drobnocvetna mačeha v nobenem letnem času ne ostaja brez cvetja, ki pa se po velikosti razlikuje med sabo. Včasih smo menili, da naj bi bile trajne, zdaj pa vemo, da se včasih zasejejo same.

Nekatere mačehe imajo sposobnost hitrega razraščanja, druge ostajajo kompaktne, ne glede na to, ali rastejo na soncu ali mrazu. Na fotografiji je mačeha Viola serije Sorbet XP YTT, ki je kompaktne rasti. Posebna je zaradi cvetenja v dveh različnih barvah. Cveteti začne v beli barvi in nato v modri. Barva cveta je odvisna od njegove starosti.

Mačeha serije Endurio spada med tiste drobnocvetne mačehe, ki navdušujejo z razkošnim cvetenjem in se hitro razraščajo. Barvni izbor je malenkost ožji, vendar so izredno tolerantne za zmrzal in hlad. Sadimo jih na cvetlične gredice ali v posode, kjer hitro zapolnijo prazen prostor. V visečih košarah in koritih se prevesijo čez rob.

Drobnocvetne mačehe iz serije MIxMastersi, kakor jih komercialno imenujemo, v enem lončku skrivajo tri rastline različnih barv. Več enakih rastlin posadimo skupaj v cvetlični lonec, kar naredi zelo močan učinek. Na voljo so v več različnih barvnih kombinacijah.

Cool wave 'Fire'

Ekstra drugačne

Med mačehe s posebnimi cvetovi lahko uvrstimo Viola 'Bunny Ears' (na fotografiji). Cvet s poudarjenima zgornjima venčnima listoma spominja na zajčja ušeska. Stebla dvigajo cvetove visoko nad kompaktnim temnozelenim listjem. Primerni so za zasaditve manjših posod ali skalnjaka. Priporočam, da jih sadite v manjšem številu, v kombinaciji z rastlinami, ki so umirjene barve in v obliki listov, da pridejo cvetovi do izraza. 

Cvetove zajčkov lahko uporabimo za dekoracijo solat in drugih jedi. Seveda, če jih nismo zalivali s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Med posebnostmi ne smem pozabiti na mačehe z bogatimi baročno bogatimi valovitimi cvetovi. Za najdrznejše bo zanimiva mini mačeha s črno barvo cveta.

Viseča mačeha serije CoolWave je zadnja leta v trendu. Zelo bujno rastoča rastlina kmalu prekrije visečo košaro, večji lonec ali se prevesi čez balkonsko korito. Srednje veliki cvetovi bogato prekrijejo vso rastlino. Zlato rumena je rekorderka, saj se preverjeno prevesi tudi do 70 cm. Na fotografiji je letošnji nov barvni odtenek Cool Wave 'Fire'.

Katere koli jesenske lepotice že imate ali jih boste posadili, jih lahko dopolnite s cvetočimi mačehami. Ko zasajamo gredice in cvetlična korita z mačehami, lahko v zasaditev vključimo tudi spomladi cvetoče čebulice tulipana, narcise, muskarija … S sadilnim klinom ali palico naredimo luknjo in spustimo čebulico v luknjo, jo prekrijemo z zemljo in temeljito zalijemo. Spomladi se bo zasaditev zaradi novih cvetov ves čas spreminjala.

Oskrba mačehe

Mačeha je skromna rastlina, če vas je kdaj razočarala, je to verjetno zaradi vremenskih razmer, v katerih je rasla. Prvi pogoj za lepo rast je kakovostna in zdrava sadika z lepimi temnozelenimi listi, na katerih ni znakov bolezni ali škodljivcev. Sadimo v poseben substrat, primeren za mačehe. Po presaditvi iz cvetličnih lončkov na stalno mesto potrebujejo nekajtedensko redno zalivanje, da se dobro vrastejo. Nato nastopi redno dognojevanje (najmanj enkrat tedensko), da rastlina ne bo ostala brez cvetov. Sneg jih zaščiti, zato snežne odeje ne odstranjujemo. Nasprotno pa moramo biti ob suhi zimi pozorni, kdaj se zemlja odtali, da jih pravočasno zalijemo. Pri prvem spomladanskem zalivanju dodamo vodi gnojilo.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media