Dieta pri povišanem holesterolu

Dobro počutje | sep. '18

Medena skuta z jabolki in kutinovo kašo

Drži kot pribito: večino zdravstvenih težav, ki so pogojene s prehrano, je veliko lažje preprečiti kakor zdraviti. V to skupino nedvomno štejemo povišano vrednost holesterola v krvi, ki si jo pridelamo z načinom prehranjevanja in življenjskim slogom. Morda je diagnoza ravno tisti impulz, da končno (trajno) spremenimo svoj nezdravi slog prehranjevanja. Poglejmo, kako.

Holesterol je nekakšno mazivo za žile, brez katerega nikakor ne moremo. Nekaj holesterola ustvari organizem sam, večino pa ga dobimo z uživanjem hrustljavo zapečenega mesa, masla, jajc, bogatih kremnih slaščic in podobnega. Višek zaužitega holesterola zmore organizem izločiti z blatom, in sicer s pomočjo vlaknin. Če se v krvi veže z nasičeno maščobo, se ne zmore topiti, pač pa se nalaga na stene arterij in povzroča težave, zato ga imenujemo škodljivi holesterol. Pri povišani vrednosti škodljivega holesterola (LDL) v krvi oziroma pri porušenem razmerju med tem in dobrim holesterolom (HDL) je prvi ukrep omejiti ali povsem izločiti iz prehrane nasičene maščobe (maslo, svinjska, kokosova mast) in jih nadomestiti z večkrat nenasičenimi maščobami. Iz več raziskav vemo, da je uživanje avokada, oreškov in olivnega olja, ki vsebujejo (nenasičene) maščobne kisline omega 3, omega 6 ter omega 9, znižalo skupni holesterol in znatno popravilo razmerje med HDL in LDL.

Na jedilniku bolnikov se takoj znajdejo vlaknine. Stročji fižol (z veliko česna, saj surov česen zmanjša tveganje pojava ateroskleroze), različne kaše, izdelki iz celega žitnega zrna, polnovredni riž, otrobi, ovseni kosmiči in podobno so zanje nemalokrat nekaj povsem novega. Skodelica kuhane ovsene kaše vsak dan zniža holesterol, četudi kosmiče pojemo s polnomastnim mlekom.

Čeprav je jajčni rumenjak bogat s holesterolom, poskrbi holin v jajcu za njegovo topnost v krvi. Nekaj jajc na teden pri zdravem človeku ob sicer primernem življenjskem slogu ne predstavlja težave za zdravje. Vsekakor je uživanje jajc pri bolnikih omejeno, vsaj v začetnem obdobju diete, ko se trudimo za krepko omejitev uživanja holesterola. Holesterol je sicer v rumenjaku. 

Sočasno zmanjšamo kalorične vrednosti obrokov, pri čemer velik del ogljikovih hidratov (testenine, krompir) nadomestimo z zelenjavo. Ta naj zapolni krepko polovico krožnika. Uživanje sladkorja je pri dieti bolnikov s povišanim holesterolom omejeno, zato sladkor delno nadomeščamo z medom, količino sladkorja zmanjšujemo in v jedi dodajamo začimbe in zelišča, ki zapolnijo okus namesto sladkorja.

0dsvetovano

Mastno meso, drobovina, svinjska mast, ocvirki, loj, koža perutnine, suhe, poltrajne in obarjene klobase, školjke, lignji, maslene sladke kreme, mlečna čokolada, jušne kroglice in slani industrijski prigrizki, vnaprej pripravljeni industrijski obroki

Manj priporočeno

Kandirano sadje, sladkor, polnomastno mleko in mlečni izdelki, jajca omejeno

Priporočeno

Sadje in zelenjava, posneto mleko in mlečni izdelki, polnovredna žita in polnovredni riž ter izdelki iz njih, rastlinska hladno stiskana olja, oreščki, zelišča, žitna kava, stročnice

Recepti

Piščančja juha s sojinimi kalčki

Za 4 osebe potrebujemo:

čebulo

pol manjše zelene

večji korenček

bučko

por

400 g piščančjih prsi brez kože

2 žlici olja

sol

vlivance, riževe rezance ali podobno jušno zakuho

100 g svežih sojinih kalčkov

glavico česna

poper

po želji 1 do 2 žlici sojine omake in nastrgan svež ingver

Priprava: Drobno narežemo čebulo in zeleno ter stresemo v lonec. Bučko in korenje narežemo na trakove ter por na kolesca, a jih prihranimo. Meso narežemo na koščke in stresemo v lonec. Dodamo olje in pristavimo. Meso pražimo minuto ali dve, nato zalijemo z litrom vode. Solimo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.

Zatem v juho dodamo trakove korenčka in bučk ter narezan por, zavremo, nato zakuhamo jajčne vlivance. Kuhamo jih po navodilih na embalaži, najverjetneje 3 do 5 minut. Tik pred koncem v juho dodamo sojine kalčke, drobno narezan ali strt česen, začinimo s poprom, po želji še s sojino omako in ingverjem, premešamo in po minuti odstavimo. Ponudimo kot enolončnico.

Opomba: Pri dieti z manj holesterola vedno uporabimo pusto perutnino (prsi) brez kože, odstranimo tudi maščobo z juhe. To najlaže storimo tako, da meso skuhamo vnaprej, ohladimo, strjeno maščobo na gladini odstranimo in bistro juho z mesom uporabimo kot jušno osnovo.

Medena skuta z jabolki in kutinovo kašo

Za kutinov preliv/kašo potrebujemo:

1 kg kutin

pol limone

2 žlici ruma

100 do 150 g sladkorja

2 vrečki vaniljevega sladkorja

Za skutno podlago potrebujemo:

250 g pretlačene manj mastne skute

2 žlici medu

1 do 2 neolupljeni jabolki (ali hruški)

po želji žličko cimeta

Priprava: Kutinam odstranimo peške, jih olupimo in narežemo na kocke. Stresemo jih v lonec, prelijemo z limonovim sokom, rumom, potresemo s sladkorjem, vaniljo in pristavimo. Kuhamo jih toliko časa, da se zmehčajo, približno 5 minut. Zmehčano sadje po želji še pretlačimo, nato odstavimo in ohladimo.

Skuto sladkamo z medom. Jabolki očistimo, narežemo na koščke ali naribamo in pomešamo s skuto. Naložimo v kozarce. Po vrhu naložimo kutinovo kašo in okrasimo s celimi ali nasekljanimi lešniki.

Koristen nasvet: Preostanek kutinove kaše (vroče) naložite v čiste prekuhane kozarce kot marmelado in shranite v shrambo ali hladilnik. Po želji jo pripravite z manj sladkorja ali povsem brez, vendar jo morate porabiti v največ 3 tednih. Kutina vsebuje veliko vlaknin in predvsem pektina, zaradi katerega hitro želira brez dodatka želirnega sredstva.

Enolončnica z rdečo lečo

Za 4 osebe potrebujemo:

veliko rdečo čebulo

2 večja korena

3 žlice olivnega olja

žlico karija

košček suhega feferona (čilija) po okusu

4 stroke česna

pločevinko vloženega paradižnika

250 g rdeče leče

1,5 domače nemastne jušne osnove ali vode

sol, poper

nekaj žlic kisle smetane

Priprava: Narežemo čebulo in korenje in na malo olja popražimo. Dodamo kari, sesekljan feferon in strt česen, počakamo, da zadiši, nato prilijemo paradižnik in potresemo z rdečo lečo. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo, zavremo in pokrito kuhamo na zmernem ognju 15 minut. Večkrat premešamo. Na koncu solimo, popramo po okusu. Ponudimo kot zelo hranljivo enolončnico.

Opomba: Jušno (zelenjavno ali mesno) osnovo skuhamo vnaprej, jo ohladimo in odstranimo maščobo. Ali osnovo nadomestimo z vodo.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media