IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Prosti čas | sep. '18

Veliko prevelik

V modno prevelikem in nadvse udobnem puloverju se bodo otroci še v poznojesenskih dneh z veseljem spominjali brezskrbnih poletnih počitnic.

Velikosti: 128/134 (8/9 let) in 140/146 (10/11 let). Opisi za 140/146 so v oklepajih.

Potrebujemo: 500 (550) g bež volne in 50 g modre volne; pletilke št. 3 in 3,5, krajšo krožno pletilko št. 3.

Vzorci. Patentni vzorec (pletilke št. 3): menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji, in sicer 4 vrste z modro volno, 4 vrste z bež volno in 4 vrste z modro volno. Reliefni vzorec: s pletilkami št. 3,5 pletemo po vzorčni risbi čez 8 petelj, Narisane so vrste na licu dela, v vrstah na narobni strani pletemo petlje kot leže. Ponavljamo vzorčno enoto (VE) po širini in 28 vrst v višino.

Poskusni vzorček: 27 petelj in 38 vrst reliefnega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: z modro volno nasnujemo 122 (130) petelj in pletemo 3 cm patentnega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 16 enakomerno porazdeljenih petelj. Med obema krajnima petljama nadaljujemo reliefni vzorec z bež volno. 48 (52) cm od patentnega roba zazankamo za vratni izrez sredinskih 20 petelj in končamo vsako stran posebej. V 2. vrsti zazankamo 1-krat 10 petelj. Preostale petlje za ramo zazankamo 50 (54) cm od patentnega roba.

Sprednji del: pletemo kot hrbtnega, le s koničastim izrezom. 39 (43) cm od patentnega roba delo razdelimo na polovico in končamo vsako stran posebej. V vsaki 2. vrsti zazankamo za koničasti izrez 20-krat po 1 petljo: na prvi polovici dela popletemo 2 petlji desno skupaj, na drugi polovici pa 2 petlji desno prevlečeno snemamo (= 1 petljo desno prenesemo, naslednjo petljo popletemo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo). Po 11 cm od začetka koničastega izreza zazankamo preostale petlje v eni vrsti oziroma 50 (54) cm od patentnega roba.

Rokav: z modro volno nasnujemo 44 (52) petelj in pletemo 3 cm patentnega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 18 (10) enakomerno porazdeljenih petelj. Med obema krajnima petljama nadaljujemo reliefni vzorec z bež volno. Za rokavno širino dodajamo na obeh straneh v vsaki 6. vrsti 16 (19)-krat po 1 petljo. 27 (31) cm od patentnega roba zazankamo vse petlje.

Izdelava: pletene dele rahlo navlažimo in jih oblikujemo po kroju ter pustimo, da se posušijo. Sešijemo ramenske šive. Na krožno pletilko št. 3 naberemo z vratnega izreza 124 petelj in pletemo 3 cm patentnega vzorca in petlje zazankamo. Obrobo na vratni konici položimo drugo vrh druge in sešijemo. Všijemo rokave. Pri tem pazimo, da leži sredina rokava na ramenskih šivih. Obenem sešijemo stranske šive in spodnji šiv rokavov.

½ sprednjega in hrbtnega dela

½ rokava

Reliefni vzorec na 8 petljah

VE

1.v

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

Prt z rdečimi cvetovi

Cvetlična bordura v živahni rdeči barvi poživlja platnen prt.

Vzorec bordure (ki ga ponavljamo do želene dolžine) in vogalni motiv s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov in ju prerišemo na svileni papir. Na ustrezno mesto na prtu ju prerišemo tako, da med papir in blago vložimo kopirni papir za tkanine.

Za vezenje potrebujemo prejice v rdeči, rumeni in dveh odtenkih zelene barve. Cvetove vezemo s polnim vbodom z rdečo prejico, posamezne cvetne lističe na notranji strani poudarimo s stebelnim vbodom. Prašnike vezemo s polnim vbodom z rumeno prejico, listje pa v dveh odtenkih zelene barve tudi s polnim vbodom. Stebla vezemo z zeleno prejico s stebelnim vbodom.

Cvetlično borduro lepo dopolnimo s poljubnim ažurom.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media