Festival za razprave, srečanje in razvedrilo

sep. '18

Najrazličnejše predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, izobraževalne delavnice, strokovna srečanja ter bogat spremljevalni program na dveh odrih so že stalnice Festivala za tretje življenjsko obdobje. Letošnji, že 18. po vrsti, se bo v ljubljanskem Cankarjevem domu začel 1. oktobra, prav na mednarodni dan starejših, zaključil pa se bo 3. oktobra. Kot vsako leto bo veliko priložnosti za razprave o aktualnih temah, spoznavanje koristnih novosti in seveda tudi za druženje in razvedrilo.

Na uvodnem strokovnem srečanju bo tema življenje starejših v institucijah, ki jo bo med drugim osvetlil Tone Partljič z odlomkom iz predstave Čaj za dve. Na drugih srečanjih bodo udeleženci razpravljali še o dolgotrajni oskrbi in kakovosti življenja starejših, o izzivih vseživljenjskega učenja ter o srebrni ekonomiji. Zadnji dan festivala bo potekala še mednarodna konferenca ITHACA o učinkovitih ekosistemih na področju zdravstva in oskrbe. Glavni cilj projekta je izboljšati sodelovanje na področju zdravstva in vsem skupinam prebivalstva zagotoviti uravnoteženo ter visokokakovostno oskrbo, ki bo pravočasna in ne bo odvisna od lokacije.

Kultura združuje

Na obeh odprtih odrih je vedno zelo živahno in tudi letos ne bo nič drugače, saj se bo predstavilo več kot 70 društev upokojencev iz vse Slovenije. Potekali bodo folklorni, orientalski, plesni nastopi (Plesna skupina Irry Dance, Arabski klub v Sloveniji, Plesno-kulturni klub Tince, Međimursko folklorno društvo Ljubljana), pevski nastopi zborov društev upokojencev, osnovnih in srednjih šol (pevski zbor DU Metlika in folklorna skupina OŠ Metlika, ženski pevski zbor Trzinke) ter kratke gledališke igre (nastopili bodo Rdeči noski, KD Šavrini in anka Šavrinke, skupina Klas, dramsko-literarna skupina MFDL ...). Dnevni centri aktivnosti Ljubljana bodo pripravili pevske nastope ter predstavitve in delavnice zumbe, aerobike in taj čija, Center aktivnosti Fužine – CAF pa za obiskovalce pripravlja muzikal Mama moja, predstavitve borilnih veščin ter Drums Alive (bobni v živo), če omenimo le nekatere točke iz programa.

Člani folklornih skupin, pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž, ki delujejo v okviru društev upokojencev, se bodo srečali na 10. večeru pesmi in plesa v ponedeljek, 1. oktobra, ob 16. uri v Linhartovi dvorani. V isti dvorani in ob isti uri pa bo naslednji dan še 43. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. 

Festival je tudi priložnost, da izveste marsikaj novega, po ugodnejših cenah kupite različne izdelke, si izmerite krvni tlak in sladkor v krvi ali se udeležite koristnih predavanj ali delavnic (na primer o krepitvi spomina, ki jo pripravlja Vzajemnost, o čemer pišemo na str. XX). Na stojnicah razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih dejavnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva bo priložnost, da dobite informacije iz prve roke. Svoje dejavnosti bodo predstavile še vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. 

Festival skupaj organizirata Zveza društev upokojencev Slovenije in podjetje Proevent. Odprt bo vsak dan od 9. do 18. ure, vstop je prost. Več o dogajanju preberite na spletni strani: www.f3zo.si.

Išče se fotograf leta!

V sklopu Festivala za tretje življenjsko obdobje poteka fotografski natečaj, in to kar do 15. julija 2019. Ljubitelji fotografiranja vseh starosti lahko sodelujete v dveh kategorijah: obrazi in prosta tema.

Vsak mesec lahko na elektronski naslov: fotozdus@gmail.com pošljete do 5 fotografij na vsako od razpisanih tem (velikost posamezne fotografije naj ne presega 2 MB).

Žirija komisije za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki s partnerji pripravlja natečaj, bo vsak mesec izbrala nekaj najboljših fotografij. Prvi sklop bodo razstavili že na letošnjem festivalu. Izmed vseh izbranih pa bodo ob koncu natečaja izbrali najboljšo fotografijo in razglasili fotografa leta. Več o fotonatečaju preberite na www.f3zo.si. 

A. Ž., fotografija: arhiv F3ŽO


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media