KULTURA NA KRATKO 

Prosti čas | sep. '18

Zlato kitajskih cesarjev

Vaza z ročaji v obliki feniksa iz zlata z rubini

V Narodnem muzeju si lahko ogledate dragocenosti iz časa dinastije Ming, zdaj v lasti kitajskega milijarderja Petra Kwoka, iz njegovega muzeja v Xianu. 145 zlatih predmetov na najvišji ravni zlatarske obrti predstavljajo nekdanje cesarsko razkošje. Najvišji domet odražajo predmeti v filigranski tehniki z motivi zmaja s petimi kremplji, feniksa in iz kitajske kulturne tradicije. 

 

Gledališča predstavljajo novo sezono

Direktorica slovenskega filmskega festivala

»Skupni imenovalec nekaterih predstav je zloraba moči, ki jo prinaša položaj, s katerega lahko odločajo o usodi drugih,« je povedal Aleksandar Popovski, novi umetniški vodja Drame SNG Maribor. Odmevni predstavi bosta Somrak bogov v režiji izjemnega filmskega režiserja Daliborja Matanića, ker opozarja, da smo blizu silam, ki so v tridesetih letih oblikovale vzpon fašizma, pa Lov na čarovnice z odličnim režiserjem Januszem Kico.

Mestno gledališče ljubljansko je sezono naslovilo Vzgoja srca. Rdeča nit je odziv na povečanje vsakršnih sovražnosti in izumiranje empatije. Program bo izrazito sodoben, kar devet od enajstih novitet bo v Sloveniji uprizorjenih prvič. Produkcijsko in vsebinsko bo najzahtevnejša uprizoritev sodobne predelave Oresteje, ki jo bo po besedilu Zinnie Harris režirala Ivana Djilas. Predvidevajo, da bosta velike pozornosti deležni tudi premieri obeh naročenih besedil, to sta Tih vdih Nejca Gazvode in Izkoristi me in zavrzi Ize Strehar. »Posebnost repertoarja Male scene pa bodo režije v rokah dramskih igralcev,« je povedala ravnateljica Barbara Hieng Samobor.

Prešernovo gledališče Kranj za prešernega duha je slogan nove sezone tega teatra. Najodmevnejši dogodek bo uprizoritev Cankarjevih črtic Ob zori, ki z izjemno senzibilnostjo kažejo na neenakost med ljudmi, njihove stiske in hrepenenja. Sledi Projekt Prerok kultnega libanonsko-ameriškega avtorja Kahlila Gibrana, ki odpira prostor poglobljenim etičnim vprašanjem, pa Zabava za Borisa, prve drame Thomasa Bernharda o kritiki dvoličnosti družbe nasploh.

Slovensko ljudsko gledališče Celje po rekordni prejšnji sezoni (281 predstav, 65.000 obiskovalcev) začenja novo sezono, ki naj bi prinesla dovršeno kritične predstave, z delom Béle Pintérja Naše skrivnosti. Stavijo na preizkušenega Molièrovega Ljudomrznika, Profesionalci espe (Borisa Kobala) in Kosovirja na leteči žlici (Svetlane Makarovič).

Gledališče Koper je po geografski danosti zavezano tudi prevajanju italijanske komedije, zato sezono začenjajo z Goldonijevo Pahljačo v koprodukciji z madžarskim Novosadskim gledališčem. Sledi več koprodukcijskih predstav: Kraljica mati (z Mestnim gledališčem Ptuj), Peter in volk (z Opero in baletom SNG Maribor), veselijo se krstne izvedbe mladinske predstave Lepo je biti Koprčan Renate Vidic ter drame Deklice ne bi smele igrati nogometa.

Cankarjev Za narodov blagor, Shakespearov Machbeth, Gorinov Baron Münchhausen in Skrivnostni primer po romanu Marka Haddona bodo štiri nove premiere na velikem odru SNG Nova Gorica.

»Nova sezona SNG Drame Ljubljana bo v duhu intime,« je razkril ravnatelj Igor Samobor. Besedila se bodo ukvarjala z družino, včasih v klasičnem patriarhalnem pomenu, drugič s tako, ki je ustvarjena na netradicionalnih principih ali pomeni travmatično izkušnjo, ki nas določa, kakšni smo. Šest premier na Velikem odru, med njimi slovenska noviteta Iva Svetine V imenu matere, pet v Mali drami, še več dogodkov v Laboratoriju in Mladi drami. Sezono začenjajo Tatovi, eden od vrhunskih tekstov nemške dramatike.

Slovenski filmski festival (10. do 15. september, Portorož)

Število prijavljenih filmov kaže, da je slovenski film v dobri kondiciji, zatrjuje direktorica festivala Jelka Stergel. »Raznolikost žanrov, slogov in tem, ki jih avtorji obravnavajo, so veliko presenečenje,« pravi. Tudi izbor najboljših dokumentarnih filmov ponuja najrazličnejše zvrsti. Na festivalu bodo prikazali najnovejše celovečerce domačih avtorjev, med katerimi je vse več režiserk. Privlačni pa bodo tudi novi animirani junaki, med njimi Maček Muri.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media