Za krepke žile in močno srce

Dobro počutje | sep. '18

Srce je mišica, črpalka, ki pomaga po telesu potiskati kri, bogato s hranili in kisikom. To nalogo opravlja zvesto in ritmično vse življenje. Žal to funkcijo pogosto jemljemo kot samoumevno in se prepogosto zanašamo na njegovo učinkovitost, dolgoživost in lojalnost, ne da bi kaj storili zanj ali za ožilje. Srce namreč poganja kri po žilah, dokler kri lahko teče skozi gosto razvejano mrežo arterij in ven.

Kateri koli zaplet na tej poti lahko zmanjša pretok krvi do srca in povzroči poškodbe srca ali celo smrt.

Bolezen sodobnega sveta

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu in Slovenci nismo nobena izjema. Več kot eden od treh odraslih ima vsaj eno izmed oblik bolezni srca in ožilja. Veliko se jih tega niti ne zaveda, saj nič ne boli, ko začne boleti, pa je stanje pogosto že alarmantno.

Po svetu za boleznimi srca in ožilja umre največ ljudi. Ocenjujejo, da bodo do leta 2020 več kot 40 odstotkov vzrokov smrti po celem svetu ravno bolezni srca in ožilja. To je še enkrat več, kot velja za raka, kar je škoda, saj je kar 80 odstotkov primerov bolezni srca in ožilja mogoče preprečiti že z zdravim življenjskim slogom, zlasti s prehrano in gibanjem.

Naravna učinkovina iz bele jelke

Že dolgo je znano, da imajo polifenolne spojine zelo ugodne učinke na zdravje. Še posebej dobro delujejo na srčno-žilne funkcije in dejavnike tveganja srčno-žilnih obolenj. Skrbijo za krepitev žilnih sten, arterij in ven, uravnavajo krvni tlak, lipide v krvi (tudi holesterol), obenem pa zamenjujejo oksidativni stres in vnetja. To je potrdila tudi najnovejša obsežna mednarodna študija. Dokazali so tudi, da lahko povečan vnos polifenolov zmanjša tveganje bolezni srca in ožilja kar za 46 odstotkov. Tisti, ki so jih na dan zaužili več, so imeli boljše rezultate.

V neokrnjenih kočevskih gozdovih se skriva pravi zaklad polifenolov. Ena največjih koncentracij polifenolov na svetu je prav v skorji kočevske bele jelke, v njenem izvlečku, imenovanem abigenol.  V abigenolu so določili prav posebno skupino polifenolov, ki jih imenujemo lignani, zanje so v zgoraj opisani študiji še posebej poudarili, da imajo sposobnost kar za 49 odstotkov zmanjšati dejavnike tveganja srčno-žilnih obolenj.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media