Težav z uhajanjem urina nimajo samo ženske 

Dobro počutje | sep. '18

Čeprav marsikdo misli, da je inkontinenca predvsem nevšečnost žensk v starejši dobi, pa ta neprijetna nadloga doleti tako moške kot ženske v vseh starostnih obdobjih. Definirana je kot nehoteno uhajanje seča, in sicer do take mere, da predstavlja higienski, socialni in finančni problem. Res je, da ne ogroža bolnikovega zdravja, vendar močno vpliva na kakovost življenja. Bolniki se teh težav sramujejo, zato jih skrivajo pred okolico in svojci.

Šele v zadnjih letih se stvari na tem področju nekoliko spreminjajo, kar je edino prav, saj se starost prebivalcev vse bolj zvišuje, posledično pa ima tudi vse več ljudi te težave, pri čemer naj še enkrat poudarimo, da se z inkontinenco srečujejo tudi mlajši, celo otroci. Glavni dejavniki tveganja za razvoj inkontinence – poleg starosti in spola – so: število in vrsta porodov, povečana telesna teža, kronični kašelj, težji fizični napori, nekatera mišična obolenja, bolezni živčevja, nekateri posegi, zdravila, ki motijo normalno delovanje mehurja, alkohol, kofein, tein.

Nekaj resnic in zmot o inkontinenci:

-        Če uhaja po kapljicah, to še ni inkontinenca.     DRŽI (ZELENA KLJUKICA)

Pogosto se v življenju zgodi, da nam občasno lahko uhaja urin, a to še ni inkontinenca. O njej govorimo, ko gre za nehoteno, dolgoročno in redno uhajanje vode.

-          Inkontinenca je le težava starejših.       NI RES (RDEČ KRIŽEC)

Pesti tudi mlajše (ženske po porodu), celo otroke. Je pa res, da je delež v celotni populaciji bistveno nižji.

-          Moški nimajo težav z inkontinenco.             NI RES (RDEČ KRIŽEC)

Moški imajo lahko prav tako te težave (pri mlajših so povezane z operativnimi posegi na prostati, kasneje zaradi starosti), a v manjšem deležu.

-          O težavah z uhajanjem urina se težko zaupamo zdravnikom.       DRŽI (ZELENA PUŠČICA)

-          Za uhajanje vode so primerni vložki za menstruacijo.          NI RES (RDEČ KRIŽEC)

Vložki za inkontinenco so iz drugih materialov, saj ima urin drugačno strukturo, zato so bolj vpojni in imajo prilagojeno obliko. Za moške obstajajo moški vložki oziroma predloge za lažjo do srednjo obliko. Za težje oblike pa so primerne hlačne plenice, anatomske predloge, ki se nosijo v kombinaciji z mrežastimi hlačkami, in mobilne vpojne hlačke. Pomembno je, da so izdelki v stiku s kožo suhi, saj gre za redno uporabo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media