Demenca, zdravljenje in napovedovanje

sep. '18

STARANJE V EVROPI

Navadno strokovnjaki za blaženje demence (kolikor mi je znano, zdravila za to bolezen še ne obstajajo) svetujejo le eno »konstanto«: miselno dejavnost. Čim manj smo aktivni, tem prej in tem huje bodo simptomi demence vidni. Treba je dodati – četudi je demenca najznačilnejši del dobe staranja, lahko nastopi tudi prej, načeloma tudi v mlajših letih nismo imuni proti njej.

Demenca je eden najresnejših problemov sodobnih razvitih družb. V številnih dokumentiranih pričevanjih svojci opisujejo lastni pekel, ko so se srečali z dementnimi starši ali starimi starši. Obstajajo številne oblike simptomov, ki spremljajo demenco: ne le kronično pozabljanje, ko oseba že v naslednjem trenutku ne ve več, kaj se je dogajalo tisti dan, temveč tudi težave z besednjakom, naglo spreminjanje razpoloženja, težave pri načrtovanju ali reševanju problemov, spravljanje stvari na neobičajna mesta, nezavedanje, da »čas teče«, ponavljanje vedno istih vprašanj ter trajno opuščanje delovnih obveznosti, družabnih dejavnosti, konjičkov ali ukvarjanja s športom. Vsi tisti, ki so kdaj skrbeli za dementnega svojca (sam sem imel le bežno izkušnjo pri tem), vedo, kako peklensko postane življenje zanj in njegove bližnje.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media