Nikomur v breme

sep. '18

Foto: arhiv Zavod Sopotniki

Mobilnost je zagotovo eden izmed dejavnikov, ki vpliva na kakovost življenja v vseh obdobjih, še posebej izrazito pa v starosti. Mnogi starejši gredo zaradi oddaljenosti in slabih prometnih povezav pa tudi zdravstvenih težav le redko od doma. Kdor nima lastnega avtomobila ali ne vozi (več), je odvisen od dobre volje sorodnikov ali sosedov, ki pa jih ne želijo prepogosto obremenjevati. Tako se zgodi, da ostajajo doma, imajo vse manj stikov z zunanjim svetom, postajajo osamljeni in potrti … Zato so organizirani in brezplačni prevozi, ki so zaživeli v nekaterih občinah, zelo dobrodošla rešitev. Starejši občani tako spet dobijo občutek samostojnosti in svobode, prostovoljci pa zadovoljstvo, da so naredili nekaj dobrega. Naj predstavljeni zgledi vlečejo!

Zamisel o prostovoljnih prevozih starejših je pred približno petimi leti vzniknila v takratni mreži aktivnosti, trženja, informiranja in asistence Matija. Skovali so tudi novo besedo prostofer (iz besed »prostovoljni« in »šofer«) in povabili ljudi z vozniškim izpitom in lastnim avtomobilom, da so v prostem času starejše krajane zapeljali po opravkih. Ponekod so preizkusili brezplačne prevoze le občasno (na primer do pokopališča ob dnevu mrtvih), drugje so vozili kar redno, vključenih je bilo že več kot 70 prostovoljnih voznikov. Storitev se je dobro prijela, nadgradili so jo tudi z nagrajevanjem najbolj prizadevnih in prijaznih voznikov po izboru sopotnikov. Prostoferstvo se zdaj odvija pod okriljem zavoda Zlata mreža in se še širi. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 10 10, v komunikacijskem centru pa mu posredujejo kontaktne podatke ustreznih voznikov s seznama registriranih prostovoljnih šoferjev. Uporabnik in voznik se sama dogovorita za prevoz. Vozniki uporabljajo lastni avtomobil, ki mora biti tehnično brezhiben in na katerem je nalepka z napisom »Prostofer – prostovoljni šofer«. Imeti morajo tudi obvezno avtomobilsko zavarovanje, ne potrebujejo pa posebnega nezgodnega zavarovanja sopotnikov.

Sopotniki v devetih občinah

Bolj načrtno pa so se mobilnosti starejših prebivalcev lotili v Zavodu Sopotniki, zavodu za medgeneracijsko solidarnost. Zamisel se je porodila mladi ekipi na Krasu, in kot pravi direktor Marko Zevnik, so zasebni neprofitni zavod ustanovili z namenom »starejšim občanom iz ruralnih območij ponuditi brezplačne prevoze in jim tako pomagati pri vključevanju v aktivno družbeno življenje«. Začeli so leta 2014 na območju domačih občin Divača, Sežana in Hrpelje-Kozina, nato pa se je glas zadovoljnih uporabnikov hitro razširil, še posebej po predstavitvi v Zborniku dobrih praks trajnostne mobilnosti na podeželju. Zdaj Sopotniki brezplačno prevažajo starejše občane že v devetih občinah: poleg treh kraških še v Sevnici, Brežicah, Krškem, Kočevju ter v Postojni in Pivki. V septembru bodo začeli voziti še v Ajdovščini, in to z električnim vozilom, do konca leta pa naj bi bili brezplačni prevozi na voljo še starejšim prebivalcem občine Ankaran.

Z brezplačnimi prevozi starejšim krajanov omogočajo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd., eno od rednih uporabnic denimo vsak teden peljejo na klekljarski tečaj. Tako ohranjajo določeno samostojnost, obenem pa spletajo nova poznanstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico. »V Zavodu Sopotniki poudarjamo, da nismo le prevoz od točke A do točke B, ampak je bistveno tisto, kar se zgodi vmes: pogovori, izmenjava mnenj in izkušenj, občutek sprejetosti. Opažamo, da zelo cenijo solidarno pomoč naših prostovoljcev. Veliko starejših nam pove, da dokler ni bilo Sopotnikov, so kakšen pregled pri zdravniku preprosto izpustili, saj niso želeli obremenjevati svojih otrok ali vnukov. Niso želeli, da bi morali vzeti dopust, da bi jih vozili naokrog. Zdaj pa, ko se lahko sami dogovorijo za prevoz, nimajo občutka, da so drugim v breme.«

Po Zevnikovih besedah so občine pripravljene zagotavljati sredstva za vozila in z njim povezane stroške, saj je tak način prevoza stroškovno bistveno učinkovitejši, kot je avtobusni prevoz na relacijah, kjer je malo potnikov. »Poleg tega gre za prevoz od vrat do vrat, saj je za mnoge starejše občane že dostop do avtobusne ali železniške postaje, če sploh obstajata v kraju, nedosegljiv.« Tej storitvi so naklonjeni drugi krajani, tako na primer lokalni gostinci prostovoljnim voznikom na dan, ko opravljajo prevoze, zagotavljajo brezplačna kosila. Prav tako jim pomagajo vulkanizerji, avtopralnice, mehaniki, jih pohvali Zevnik.

Kot je še povedal Marko Zevnik, je aktivnih 90 prostovoljcev različnih let in poklicev, ki prevažajo približno 800 uporabnikov. Za prevoze namenijo svoj čas, morebitne druge stroške jim zavod povrne. Vozijo s sedmimi »službenimi« vozili, na mesec opravijo povprečno 340 voženj oziroma 15.000 kilometrov. »Skrbimo za to, da so vsi avtomobili vzdrževani in zavarovani. Vsi naši prostovoljci so (poleg zavarovanja v vozilu) še dodatno zavarovani za opravljanje prostovoljskega dela. Zavedamo se, da gre za odgovorno delo z ranljivo družbeno skupino. Zato smo tudi glede tega, koga sprejmemo v svoje vrste, zelo natančni, vsi prostovoljci so deležni uvodnih in potem rednih usposabljanj in izobraževanj.« 

Za prevoz pokličite v eno izmed enot Zavoda Sopotniki: Kras-Brkini: 031 831 030; Sevnica: 031 338 187; Brežice: 041 744 947; Krško: 031 441 999; Kočevje: 051 426 411; Postojna: 031 607 070; Pivka: 051 657 555.

 

Z Rudijem po novomeški občini

V Novem mestu so se pri organiziranju prevozov starejših občanov in invalidov povezali občina, društvo upokojencev in zavod Zlata mreža. Mestna občina je najela električno vozilo, ki so ga poimenovali Rudi, plačuje tudi stroške najema in goriva, vozniki prostovoljci pa so članice in člani društva upokojencev. Kot je povedala Rožca Šonc, predsednica DU Novo mesto, je zanimanja med občani za prevoze z Rudijem veliko. Od marca, ko je začel voziti, so opravili v povprečju 83 prevozov na mesec, kar znese v povprečju 1800 kilometrov na mesec. Rekorden je bil julij, saj je bilo voženj kar 106. Kdor potrebuje prevoz, pokliče klicni center na številko 080 10 10 vsaj tri dni prej, preden potrebuje prevoz, da se lahko vozniki dogovorijo. Prostovoljnih voznikov je trinajst, od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro krajane peljejo v zdravstveni dom, bolnišnico ali lekarno, v katero od uradnih ustanov ali kam drugam na območju novomeške občine. Izjemo naredijo le za tiste, ki imajo napotnico za merjenje kostne gostote, ki jo opravljajo le v Dolenjskih Toplicah.

Upokojenci kupili avtomobil

V Dravogradu pa je za prevoze starejših, ki se težje gibljejo in nimajo lastnega prevoza, poskrbelo kar domače društvo upokojencev. Pripravili so dobrodelni koncert, zbrali donatorska in sponzorska sredstva, nekaj pa je primaknila še občina. Kupili so nov avtomobil, s katerim so že aprila letos opravili prve prevoze.

Vozniki prostovoljci so iz vrst upokojencev ter Društva šoferjev in avtoprevoznikov. Opravili so usposabljanje v centru varne vožnje AMZS na Vranskem in zdaj starejše krajane vozijo k splošnemu zdravniku ali specialistom na Koroškem, po nakupih ali drugih opravkih in jih tudi zapeljejo nazaj domov. Klice sprejemajo na telefonski številki: 040 548 474 od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure.

Kot je povedala Ivanka Mori, podpredsednica društva upokojencev in vodja projekta Starejši za starejše, v okviru katerega delujejo organizirani prevozi, opravijo najmanj štiri vožnje na teden, povpraševanje se veča, prevoz pa morajo uporabniki naročiti dva ali tri dni prej. Če potniki želijo in zmorejo, lahko prispevajo za gorivo, vsekakor pa so zelo zadovoljni, da imajo na voljo prevoz z avtomobilom. Zlasti veliko to pomeni tistim, ki živijo v odročnejših ali hribovitih vaseh.

Podobno so si zamislili tudi v društvu upokojencev Zgornja Kungota, le da so do brezplačnih prevozov z društvenim osebnim vozilom upravičeni tisti, ki so vključeni v katerega od programov društva, to pa so: Starejši za starejše, Aktivno staranje na domu in RES-je, pomoč svojcem oseb z demenco.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media