Medenična ura

Dobro počutje | okt. '18

Vaja 1

Medenica je koščen obroč, sestavljen iz križnice s trtico in dvema črevnicama, ki pri človeku opravlja tri naloge. Prek hrbteničnega stebra se nanjo prenaša skupna teža glave, ramen in trupa, ki jo usmerja v noge. Omogočati mora tudi premikanje nog na trupu in premikanje trupa na nogah. Ne dopustimo, da bo to področje togo in da imamo zaradi tega težave s križem, kolki, prebavo, dihanjem ali inkontinenco, nezmožnostjo zadrževanja urina.

S pomočjo vaje po metodi Feldenkrais, ki jo imenujemo medenična ura, se lahko naučimo učinkovite uporabe medeničnih mišic, mišic pasu in zgornjega dela nog. To so najmočnejše mišice našega telesa, ki dajejo moč za vsakdanja opravila. Dajejo oporo pri sedenju, hoji in varujejo notranje organe trebušne votline z obročasto obliko posode.

Vaja 1: nazaj, naprej

Ležite na hrbtu s pokrčenimi nogami. Predstavljajte si, da ležite na uri in je vaša glava na številki 12 in noge na številki 6. Občutite, kje je medenica, in jo nekajkrat nežno z majhnimi gibi in usmerjeno pozornostjo na dihanje kotalite v smeri navzgor in navzdol. Ustavite gibanje in iztegnite noge. Opazujte, kakšen je zdaj stik nog s tlemi, kje je ledveni del, kako se tal dotikajo lopatice, in primerjajte, kako se dotika tal desna stran telesa v primerjavi z levo stranjo.

Kotaljenje medenice navzgor, ura je 12, ledveni del je na podlagi.

Vaja 2: levo, desno

Ležite na hrbtu s pokrčenimi nogami. Predstavljajte si, da ležite na uri in je vaša leva stran medenice in kolka na številki 3 in desna stran medenice in kolka na številki 9. Ko nagibamo medenico na levo in desno stran, ne nagibajmo kolen v smeri medenice, lahko jih potisnemo proti stropu in v tla, skladno z nagnjenostjo medenice in dihanjem.

Kotaljenje medenice na številko 9, desna stran je pritisnjena na podlago, medtem ko se leva minimalno dvigne.

Vaja 3: kroženje

Če povežete vse ure ali smeri neba, občutite risanje kroga z medenico na tleh. Počasneje in točneje ko izvajate gibanje, bolj boste začutili, kje gibanje medenice ni gladko in sproščeno, da si pridobite mehkobo. Vaje izvajajte brez napora, brez napenjanja stegenskih, trebušnih in hrbtnih mišic. Dovolite, da gre gibanje skozi skelet in se nikjer ne ustavlja. Opazujte, do kam po telesu odmeva gib medenice, ali se pri tem samodejno giba tudi glava, kaj občutite v stopalih, ali se z njimi odrivate. Ko se nehate gibati in sprostite telo, primerjajte kakovost ležanja, stika s podlago z ležanjem pred začetkom kotaljenja medenice. Občutite, kje in kakšne so razlike.

Besedilo in fotografije: Majda Anžin, fizioterapevtka 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media