Kultura

Prosti čas | okt. '18

Podaljšanje Tisnikarjeve razstave

Jože Tisnikar

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu so ob 90. obletnici rojstva in 20. obletnici smrti koroškega slikarja Jožeta Tisnikarja pripravili obsežno razstavo njegovih del, ki je do zdaj doživela tako velik obisk, da jo bodo podaljšali do 21. oktobra. Razstavo dopolnjuje raznovrstno fotografsko in dokumentarno gradivo, kar obiskovalcem dopolni izkušnjo ogleda in spoznavanja tega umetnika. Spremljevalni program pa pritegne vse generacije.

Codelli – igrano-dokumentarni film

Iz filma, Kinodvor

O baronu Antonu Codelliju, znamenitem slovenskem izumitelju, je najbolj znano to, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. V filmu izvemo, da je Codelli v letih od 1910 do 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadar koli posnetih v Afriki. V dokumentarnem delu se ekipa z igralcem Primožem Bezjakom in tremi Codellijevimi potomkami odpravi po sledeh izginulega filma, v igranem delu pa avtorji v slogu nemega filma in ob spremljavi dueta Silence oživijo šeststo fotografij iz baronove osebne zbirke. Na ogled v Kinodvoru. Scenarist in režiser filma je Miha Čelar.

Glas iz davnine

Irena Yebuah Tiran, Nejc Lavrenčič

Kulturno-umetniški zavod PerArtem in Muzej novejše zgodovine Slovenije bosta nadaljevala koncerte samospevov Glas iz davnine. Glasbene dogodke želijo predstaviti tudi širšemu občinstvu, zato aktivno sodelujejo s kulturno-umetniškimi ustanovami po Sloveniji, kot so Kosovelov dom v Sežani, SNG Maribor in rojstna hiša Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. V prihajajoči sezoni načrtujejo izvedbo 6 tematsko oblikovanih koncertov, ki bodo izvedeni tako v Ljubljani kot Mariboru (skupaj 12 koncertov), nekateri koncerti tudi v tujini, predvidoma v Italiji, Belgiji in Švici. V sezoni 2018 bodo nastopili: sopranistka Theresa Plut, bas baritonist Markos Fink, mezzosopranistke Arianna Rinaldi, Barbara Jernejčič Fürst, Irena Yebuah Tiran, sopranistka Nataša Zupan, klarinetist Andrej Zupan, flavtist Luka Železnik, violončelistka Alja Mandič in pianist Nejc Lavrenčič, ki je umetniški vodja cikla Glas iz davnine.

Ne pozabite na rože

S predstave, foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Tako je igralka Polona Vetrih naslovila svojo novo predstavo, ki je svojevrstna izpoved o njeni bogati igralski karieri. Ozrla se je nazaj in preštela, kaj je zapustila za sabo: vloge, režiserje, odrske sopotnike, kostume, izposojene identitete, odre, na katerih je igrala, pisma oboževalcev in sovražnikov, uspehe in tudi neizpolnjena pričakovanja. Čeprav je življenje igralk na zunaj čudovito (šampanjec, rože, odrske luči, oboževalci), tudi njo ujame groza z imenom upokojitev. Toda čarobnost odra kljub upokojitvi v njej ni popustila. V predstavi briše meje med Polono igralko in Polono upokojenko, kajti igra jo še vedno dviguje v zrak, oder in življenje se zlijeta drug v drugega, upokojenka igra naprej. Predstavo je režirala Ivana Djilas. Ob igralki je na odru violončelistka Lara Bašić, kajti Polona obožuje glasbo in odlično igra klavir. Njeno avtobiografsko pripoved si boste lahko ogledali v Mali drami od 19. oktobra naprej.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media