Po Miškovi poti in prekmurskih ravnicah

Prosti čas | okt. '18

Letos mineva 110 let od rojstva pisatelja Miška Kranjca, zato bo tokratni Pohod po Miškovi poti posebej slovesno obarvan. Pohod, ki ga že več kot dvajset let pripravljajo njegovi prekmurski rojaki, bodo zaključili s kulturno in literarno prireditvijo pred njegovo rojstno hišo v Veliki Polani.

Pohodniki se bodo zbrali v soboto, 6. oktobra, med 9. in 10. uro v Lendavi pred Športno-kolesarskim centrom Čentiba, Lendavska ulica 19, in se skupaj podali na okrog 15 kilometrov dolgo pot do pisateljeve rojstne hiše. Iz Lendave vodi pot do zidanice Miška Kranjca v Lendavskih goricah in mimo 372 metrov visoke Piramide, ki velja za najvišjo točko Lendavskih in Dolgovaških goric. Pohodniki bodo prišli k znamenitemu stolpu Vinarium, največji tukajšnji turistični znamenitosti. S kartončkom, ki ga bodo prejeli ob prijavi, bo vstop na stolp ta dan prost, vendar le za tiste, ki se bodo nanj podali peš. Drugi se bodo lahko okrepčali pred vhodom, od koder je prav tako lep razgled. Seveda pa se ne more primerjati s tistim z vrha Vinariuma, visokega 53,5 metra, ki stoji na 302 metrih nadmorske višine in ponuja pogled kar na štiri države.

Pohod je speljan po poteh, po katerih je dejansko hodil in jih v svojih literarnih delih opisoval pisatelj Miško Kranjec. Od Lendave do Velike Polane je ravninska in poteka ob potokih Ledava in Črnec, nadaljuje se mimo Copekovega mlina ter skozi Malo Polano mimo Sabolove hiše v Veliko Polano. To je tudi del Pomurske planinske poti, žiga dobite v Lendavi in Veliki Polani. Pot je primerna za vse pohodnike, od šolarjev do starejših udeležencev, premagajo jo v 4 do 5 urah, med hojo pa jih čakajo dobrodošlice v obliki okrepčila. Startnine ni, organizatorji pa pričakujejo prostovoljne prispevke.

Med dobrimi ljudmi

Prekmurski pisatelj Miško Kranjec bi bil 15. septembra star 110 let (rodil se je leta 1908 v Veliki Polani, umrl pa 8. junija 1983 v Ljubljani). Rodil se je v revni kmečko-delavski družini s sedmimi otroki. Kljub temu so ga poslali v gimnazijo v Ljubljani, kjer je vstopil v red katoliške vzgoje, nato se je vpisal na slavistiko, vendar je študij opustil in se posvetil pisanju in novinarstvu. Med drugo svetovno vojno je bil med organizatorji odpora v Prekmurju, ko pa so okupatorji aretirali njegovo ženo in brata, pa je odšel v partizane v Savinjsko dolino. Po vojni je živel v Ljubljani in se ukvarjal s pisateljevanjem. Dva mandata je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, direktor Cankarjeve založbe, Slovenskega knjižnega zavoda in kasneje glavni urednik Prešernove založbe. Bil je tudi član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Pohodniki se bodo lahko povzpeli na najvišji slovenski stolp.

Kranjčevo literarno delo se napaja iz njegovega rojstnega okolja, ki ga je najbolje poznal, njegova tematika so bile socialne povesti in kmečke zgodbe, umeščene v značilno pokrajino ob Muri. V njih je opisoval domačine, njihove socialne in osebne stiske, ki jih je povzročila tudi huda revščina. Med najbolj znane spadajo Povest o dobrih ljudeh, Strici so mi povedali, Imel sem jih rad, Mladost v močvirju in številne druge. Nekatera njegova dela so oživela tudi v filmu, širši javnosti je zagotovo najbolj znan film Povest o dobrih ljudeh, kjer ime pomembno vlogo slepa deklica Katica, ki jo je upodobila tedaj zelo mlada igralka Olga Kacjan. Miško Kranjec je imel dva sinova, starejši, njegov soimenjak Miško, je eden najbolj znanih slovenskih fotografov, mlajši Matjaž pa novinar. Po tej poti stopa tudi njegova vnukinja Mankica Kranjec.

Glavni organizator Pohoda po Miškovi poti je Planinsko društvo Lendava skupaj z občino Lendava in Turističnoinformacijskim centrom. Več informacij dobite na telefonski številki 02 57 88 390.

 Besedilo in fotografiji: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media