Uredimo grobove

Prosti čas | okt. '18

Misel, da se bliža 1. november, nas opominja, da bo treba pred praznikom urediti grobove naših pokojnih. Vreme postaja nenaklonjeno poletnim enoletnicam, še posebej rastlinam, ki so ljubiteljice toplejšega podnebja. Hladnejše noči jim ne ustrezajo, zato zgodaj kličejo po zamenjavi.

Kje in kako začeti? Izbor rastlin je pomemben dejavnik. Pri izbiri cvetja se spomnimo, katere rože ali katero barvo je imel pokojni rad in kaj bi mu bilo všeč. Upoštevati pa moramo še druge dejavnike. Izberimo rastline, ki ne zrastejo previsoko, da ne zakrijejo napisa na nagrobnem spomeniku. Pomembna je lega groba (sonce/senca), saj je od tega odvisno, kako bodo rastline uspevale, pa tudi to, kolikokrat vam bo uspelo obiskati pokopališče, da boste negovali rastline.

Strokovnjaki v vrtnarijah dobro poznamo rastline, saj jih vzgajamo. Preden jih začnemo prodajati, vemo, kje bodo dobro uspevale, koliko vode bodo potrebovale, kako visoko bodo zrasle v določenem času in kako hitro. Z veseljem vam pomagamo pri izbiri. Še preden se odločite za nakup, dobro razmislite, ali želite sezonsko ali trajno zasaditev.

Sama sem mnenja, da je za vsak grob vedno mogoče izbrati primerno cvetje, ne glede na to, kolikokrat nam ga bo uspelo obiskati. Nekatere rastline, kot so sedumi, trave, pritlikavi iglavci, so zelo nezahtevni. Potrebujejo pa nekaj dni zalivanja, da se dobro vrastejo. Kasneje so lahko prepuščene naravi in bodo le občasno potrebovale kakšno kanglico vode z dodatkom gnojila.

Nova ureditev groba

Zasaditev okrasne trave

Z groba najprej odstranimo propadle rastline in poberemo ostanke korenin. Včasih je treba odstraniti iglavce, bršljan ali katere druge trajnice, ki so se preveč razrasle. Prerahljamo zemljo, dodamo kakovosten zemeljski substrat in počasi topna gnojila v obliki osemokotnikov.

Na vrsti je zasaditev z novimi sadikami. Najenostavneje zamišljeno zasaditev naredimo tako, da po zemlji postavljamo rastline v lončkih. Šele ko smo s postavitvijo zadovoljni, rastlino izlončimo in jo posadimo v zemljo. Po končanem sajenju rastline temeljito zalijemo. Še enostavnejše pa je, da sadike tik pred sajenjem za nekaj minut postavimo v vedro z vodo, da se zemlja napoji z vodo. Tako bomo potrebovali manj časa za zalivanje po sajenju in jih zagotovo dovolj zalili.

Zasaditev v skupinah

Zemeljski substrat je pri sajenju zelo pomemben. Ne smemo se zadovoljiti samo s tem, da je črno obarvan, ampak naj bo to kakovostna mešanica, ki bo rastline obogatila s hranilnimi snovmi. Pa še to: substrati, ki so umetno obarvani s črno barvo, bodo pustili sledi na okrasnem kamnu.

Zasaditev v skupinah. Za celotno zasaditev smo uporabili trajno spomladansko reso (lat. Erica darleyensis), ki cveti v rdeči, rožnati ali beli barvi. Za zasaditev na fotografiji smo izbrali reso z belimi cvetovi, ki se bo pozno jeseni ali zgodaj spomladi lepo ujemala z obdanimi drobnocvetnimi vijoličasto-belimi mačehami. Sredino zasaditve smo kombinirali z večbarvnim vresjem in s srebrnim nenavadno prepletenim grmičkom z znanstvenim imenom Calocephalus. Računamo, da se bodo trajnice v zasaditvi obdržale več let in jih bomo sproti dopolnjevali le s sezonskim cvetjem.

Rastline, posajene v skupinah po več skupaj, dajejo lepo urejen videz. Zadaj v kotu je skupina trav bronasti šaš, pred njimi skupina Heuchere, v sredini so nizki sedumi in spredaj rumene drobnocvetne mačehe.

Trava na pokopališču. Starejši boste dejali, da trava ne spada na pokopališče. Pa vendar z zanimivo rastjo in barvitostjo pritegne poglede in razgiba zasaditev. Zasaditev ima poleg rožnatih mačeh serije Endurio vključene še trajnice. V kotu so pisanolistni mleček, cvetoče in živo zeleno vresje in pomladna resa. Tudi progasti jesenski šaš iz rodu Carex bo v zasaditvi ostal več let.

Če je prostora malo ...

Malo prostora. Spomladanska resa in ognjeni dež sta v nekaj letih skoraj zapolnila prostor. Letos bomo zasaditev dopolnili le še z živahnimi drobnocvetnimi mačehami. Prihodnje leto pa bo treba razmisliti o kompletni preureditvi.

Nezahtevna zasaditev. Sedumi ali homulice so poseben rod rastlin, ki ne potrebujejo veliko oskrbe. Pester rod z nezahtevnimi vrstami se čudovito kombinirajo med seboj in drugimi trajnicami. Zasaditev lahko marsikoga prepriča, da na grobovih ne potrebujemo samo dragega težkega kamenja.

Zasaditev namesto šopka. Sveže cvetje v vazah je velika obveznost. Uveli posušeni šopki prav gotovo niso v ponos in govorijo o tem, da že dolgo časa ni bilo nikogar. Sklede so praktična dopolnitev zasaditvam na grobu, še posebej, če ga ne moremo redno obiskovati. Če je grob popolnoma prekrit s kamnom, je nekaj zelenja prava popestritev. Uporabite sklede iz naravnih materialov, ki prenesejo nizke temperature. Uporabimo posode iz gline, kamna ali pletene košare. Vsi ti materiali se z jesenskimi lepoticami še posebej lepo ujemajo.

V jesenski košari so posajeni Calluna vulgaris ali vresje, Hebbe, Heuchera ali ognjeni dež in bela ciklama. Takšna zasaditev, občasno zalita, se obdrži tudi več mesecev. Zgodaj spomladi jo lahko osvežimo s trobenticami.

Izbira sveč. Sveče je mogoče kombinirati z vsako zasaditvijo, na primer z barvo cvetov posajenih mačeh (vijoličasto, modro, rumeno …). Namesto številnih rdečih sveč predlagam eno veliko, kot je bela sveča na fotografiji.

Ko rastline na grobu propadejo, je čas za zamenjavo. To naredimo dovolj zgodaj, da se bodo rastline še pred zimo dobro vrasle. Če ne marate gneče na pokopališčih in vrtnarijah v dneh okoli praznika, se ji boste s pravočasnim sajenjem zagotovo izognili.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media