Bolj spretni pri hoji  

Dobro počutje | okt. '18

Slika 1

Ljudje vsakdanjo hojo sprejemamo kot samoumevno, vse dokler se ne pojavijo težave, ki jo onemogočajo. Ko pa se človek postara in začuti, da je hoja težavnejša, je skrajni čas, da tudi k njej pristopi odgovorno in s premišljeno ter varno vadbo. Tudi namensko vzdrževanje ravnotežja in spretnosti nas ohranja vitalnejše.

Hoja po brveh na otroškem igrišču je odličen trening za vse starosti. Današnje vaje za ohranjanje spretnosti pri hoji so ogrevanje, naprednejše in težje vaje boste lahko izvajali prihodnji mesec. Začetniki in tisti, ki okrevate po bolezni ali poškodbi, pa k hoji pristopite zbrano. Ko ste na brvi, molče spremljajte vsak korak in oprijem z rokami. Priporočam tudi, da pri vadbi niste sami. Prvi razlog je ta, da je v družbi lažje vaditi, drugi je občutek varnosti in tretji pomoč pri sestopanju, če je treba.

Za začetek se sprehodite po nižji brvi ali lestvi (slika 1). Če hodite drug za drugim, upoštevajte varnostno razdaljo, da tisti, ki hodi spredaj, ne moti zadnjega. Pa tudi za obračanje boste potrebovali dovolj prostora. Tako hojo kot obračanje je najbolj varno izvajati po plezalskem pravilu, ki velja v hribolazništvu: preden naredimo korak naprej, mora biti oprijem s stojno nogo in obema rokama trden. To je pravilo »ena na tri« (vsak korak je trikrat varovan).

Enostavna vaja se vedno zaključi s sestopom (povezava slik od 2 do 2d). Pred sestopom naj bo oprijem z rokami trden in spust telesa počasen, da ne pride do nepotrebne obremenitve hrbtenice in sklepov. Če v rokah nimate dovolj moči, se naslonite najprej na en komolec, nato še na drugega. Najpomembnejša je varnost. Če začutite, da nimate dovolj moči, za pomoč poprosite tistega, ki vadi z vami. Kljub pomanjkanju moči ali negotovosti ne vrzite puške v koruzo, a tudi nikar ne pretiravajte. Najbolje je, da se vsak drugi dan nekajkrat sprehodite po brveh ali lestvah. Napredek bo opazen že po dveh tednih.  

Slika 3

Sestopanje za bolj športne in spretnejše (slika 3) zahteva močno oporo na obe roki in spust tako, da se komolci počasi krčijo.        

Želim vas še opozoriti, da ob današnjih vajah raje pozabite na hitrost in postavljanje pred drugimi. Zadeva ni tako lahka in nezahtevna, kot je morda videti na prvi pogled.

 Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media