Poznate svoje tveganje za zlom kosti?

Dobro počutje | okt. '18

Duša Hlade Zore, dr. med. 

Dokler se kost ne zlomi, ne moremo vedeti, da je z leti postala porozna. Lahko pa si že prej izračunamo tveganje za osteoporozni zlom s pomočjo javno dostopnega spletnega orodja FRAX. Tak izračun tveganja pomembno pripomore, da se ukrepi in zdravljenje lahko začnejo pravočasno, ugotavlja Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. 

»Vemo, da je osteoporoza spremljevalka starosti, ki ji težko ubežimo, zato število bolnikov z osteoporozo narašča in jih je že od 125 do 155 tisoč,« ugotavlja sogovornica. »Kljub temu se število zlomov kolkov ne povečuje zaradi boljše ozaveščenosti, hitrejšega odkrivanja in zdravljenja.« Še vedno pa je teh zlomov okoli 3000 na leto in povzročajo bolečino, marsikomu odvzamejo samostojnost in so lahko celo smrtni.

»Ko se kost enkrat zlomi, se tudi zelo poveča verjetnost naslednjega zloma in z vsakim naslednjim zlomom je še slabše. Posledice so zelo hude,« je opozorila sogovornica. Statistike kažejo, da ženske, starejše od 45 let, več časa preživijo v bolnišnici zaradi osteoporoze kot zaradi srčnih napadov, raka ali sladkorne bolezni.

Hkrati je poudarila, da so pogosti tudi zlomi vretenc, ki jih največkrat niti ne odkrijemo. Vretenca se posedajo, telesna višina se zmanjša, lahko se pojavijo bolečine, a ker se nam bolečine v hrbtu zdijo že skorajda neizogiben del življenja, niti zdravnik (če ga sploh obiščemo) ne ugotovi vedno takoj, da gre za osteoporozo, opozarja sogovornica.

Orodje, ki opozarja

Kot ugotavlja Duša Hlade Zore, so ljudje v splošnem o osteoporozi vse bolje poučeni. To pa ne pomeni, da na dejavnike tveganja ni smiselno vedno znova opozarjati. Nanje nas pravzaprav spomni tudi spletno orodje FRAX (angl. Fracture Risk Assessment Tool), je sicer v angleščini, a ga vse bolj uporabljajo za ugotavljanje tveganja za osteoporozne zlome.

Primeren je za vse ženske po menopavzi in vse moške po 50. letu. Vprašalnik izpolnimo s podatki o starosti, spolu, teži, višini, predhodnih osteoporoznih zlomih, zlomu kolka pri starših, jemanju glukokortikoidov, kajenju, pretiranem pitju alkoholnih pijač, morebitnem revmatoidnem artritisu in drugih vzrokih sekundarne osteoporoze. Ker je osteoporoza vključena tudi v program referenčnih ambulant (ambulante družinske medicine), lahko FRAX izpolnite tudi tam. Prav tako pa vam lahko pri izpolnjevanju pomagajo v katerem izmed društev bolnikov z osteoporozo.

Orodje nam izračuna, kolikšna je možnost, da v 10 letih doživimo hujši zlom zaradi osteoporoze ali zlom kolka. Če je tveganje za hujši zlom več kot 10-odstotno, je prav, da obiščemo zdravnika in se vsaj posvetujemo. Obisk zdravnika svetujejo tudi, če je tveganje za zlom kolka več kot pet odstotkov.

V vprašalnik FRAX lahko vpišemo tudi podatek glede meritve kostne gostote (denzitometrija), kar pripomore k še natančnejšemu izračunu tveganja, vendar ni nujen. Prav tako preiskava danes ni več pogoj, da lahko zdravnik sploh predpiše zdravila. »Če je FRAX zelo visok, se lahko zdravnik že na tej podlagi odloči, da bo predpisal zdravilo, kar je pomembna sprememba in prednost.« Kot še razlaga sogovornica, meritev kostne gostote ne pove dovolj o kakovosti kosti in o tem, ob kakšnem udarcu se bo kost dejansko zlomila. »Zato potrebujemo DXA bistveno manj kot nekoč. Vseeno pa je meritev koristna, ko je tveganje za zlom že nekoliko povečano in tudi za oceno izboljšanja po uvedbi zdravljenja, čez tri, pet, morda deset let, kakor presodi zdravnik.« Zveza društev bolnikov z osteoporozo si skupaj s strokovnjaki prizadeva, da bi bila meritev, kadar so prisotni dejavniki tveganja za osteoporozo, v breme zdravstvene zavarovalnice. Po navadi v centru, kjer storitev izvajajo, izračunajo tudi FRAX.

Okrepimo mišice

Veliko vlogo pri zaščiti kosti imata zdrava uravnotežena prehrana in telesna dejavnost. Ko tveganje za zlom še ni previsoko, so to tudi prvi ukrepi, ki jih bo svetoval zdravnik. »Zdravljenje osteoporoze je stopenjsko. Prva stopnja je zdravljenje brez zdravil, čeprav so pacienti, ki ne dobijo nobenega zdravila, včasih kar užaljeni, češ da jih ne jemljejo resno. Tu so trije koraki: zdrava prehrana, gibanje in izogibanje slabim navadam in razvadam,« poudari sogovornica.

Kot enega najpomembnejših načinov gibanja, ki si ga večina od nas lahko privošči, predlaga hojo, poleg tega pa so pomembne tudi vaje z utežmi. »Pri osteoporozi plavanje ni dovolj. To morajo biti vaje proti uporu, kjer telo uporablja lastno težo, krepitev.« Ker vse vaje niso varne, sogovornica svetuje, da se pred začetkom vadbe o primernih vajah posvetujete s strokovnjakom, še posebno, če ste zlom že utrpeli.

Pomembno priporočilo je tudi skrb za to, da pojemo dovolj beljakovin – priporočljiv je gram beljakovin na kilogram telesne teže. »Pri starejših ljudeh je to pogosto težava, ker jim meso ne tekne več, beljakovine pa so pomembne za gradnjo mišičja. S telesno dejavnostjo in prehrano želimo okrepiti tudi mišice, ki so pri preprečevanju padcev in zlomov zelo pomembne.« Zdrava prehrana naj v starosti vključuje do 1200 miligramov kalcija kot del prehrane (najlažje z mlekom), in ne v posebnih pripravkih (razen izjemoma, ko drugače ne gre). Včasih so res priporočali čim večje odmerke kalcija, vendar so se priporočila danes spremenila.

Še vedno pa ostaja zelo pomemben vitamin D, ki pod vplivom sonca nastaja v koži. »Pravzaprav vsem kronično primanjkuje tega vitamina, celo v deželah, kjer je sonca veliko. Zato ga ob zdravljenju osteoporoze vedno priporočajo. Priporočljivo je tudi gibanje na soncu, kar je nekoliko sprto z mnenjem dermatologov, ampak 15 minut na soncu brez zaščite lahko verjetno vsak prenese,« meni Duša Hlade Zore. »Verjamem v vitamin D in njegove koristne učinke in menim, da ga je po 65. letu smiselno uživati po 35 kapljic na teden, v skladu s priporočili.« Ob začetku zdravljenja so priporočljivi tudi višji odmerki, da se telesne zaloge napolnijo s tem vitaminom.

Moški niso izvzeti

Kot nam je še povedala Duša Hlade Zore, pri zdravljenju osteoporoze posebnih novosti ni. Najpogostejša zdravila, ki jih dobijo bolniki, so bifosfonati. Stranski učinki, kot je nekroza kosti in čeljustnice, niso pogosti, a se je pred večjimi posegi v ustni votlini kljub temu smiselno posvetovati z zdravnikom, še svetuje sogovornica. »Zdravniki vse pogosteje predpisujejo tudi biološko zdravilo (za starejše od 70 let in tiste, pri katerih so druga zdravila neučinkovita ali povzročajo stranske učinke), ki si ga bolniki vbrizgajo vsakih šest mesecev.« Kot pravi, pa je najbolj prav, da se za način zdravljenja bolnik in zdravnik odločita skupaj.

Poleg naštetega je tudi za preprečevanje osteoporoze koristno, da ne kadimo in se izogibamo pretiranemu pitju alkoholnih pijač. Opozorila pa najpogosteje preslišijo moški, ugotavlja sogovornica. Še vedno namreč prevladuje mnenje, da je osteoporoza predvsem bolezen starejših žensk. »To ni res, ker zlom zaradi osteoporoze utrpita vsaka tretja ženska in vsak peti moški. Med moškimi je več takih, ki se ne zavedajo tveganja in jih dostikrat v razmišljanje prisilijo šele žene ali pa zlom, ko do njega že pride. Moški se morajo zavedati, da osteoporoza ne prizanese niti njim in da smo tu enakopravni.«

Res pa je, da se pri moških osteoporoza praviloma pojavlja nekoliko pozneje kot pri ženskah, ker so moške kosti že po naravi močnejše, tako imajo nekaj več časa, preden se obrabijo. Dalj časa jim kosti ščitijo tudi spolni hormoni.

Na tveganja bodo tako ženske kot moške tudi letos še posebej opozorili ob svetovnem dnevu osteoporoze, tj. 20. oktobra. Osrednji dogodek bo v Cerkljah pri Kranju, pričakujejo pa, da se ga bo tudi letos udeležilo okoli tisoč ljudi.

Prepoznajte tveganje!

- Ali imate bližnje sorodnike z osteoporozo in ali je kateri od staršev doživel zlom kolka ob manjšem padcu ali zdrsu?

- Ali ste si kdaj samo ob manjšem padcu ali zdrsu zlomili kost?

- Ali jemljete tablete s kortikosteroidi (kortizon, prednizolon …) že več kot tri mesece?

- Ali se je vaša telesna višina znižala za več kot 3 centimetre?

- Ali redno uživate alkohol v večjih količinah (več kot kozarec na dan)?

- Ali kadite?

- Imate prenizek indeks telesne teže (manjši od 19) oziroma tehtate manj kot 60 kilogramov in imate majhne kosti?

- Se gibljete manj kot 30 minut na dan?

- Ne pijete mleka in ne jemljete dopolnila s kalcijem?

- Preživite na prostem manj kot 10 minut na dan in ne jemljete dopolnil z vitaminom D?

- Ali imate pogosto drisko zaradi celiakije ali kronične vnetne črevesne bolezni?

- Imate revmatoidni artritis?

- Če ste ženska, ali ste imeli menopavzo pred 45. letom?

- Če ste moški, ali ste imeli kdaj težave z impotenco, pomanjkanjem libida ali kakšen drug znak, povezan z nizko ravnijo testosterona?

Vse to so lahko dejavniki tveganja osteoporoze. Če imate katerega od njih, še bolje poskrbite za zdrav življenjski slog in si po 50. letu (moški) oziroma po menopavzi (ženske) izračunajte tveganje s pripomočkom FRAX. Vprašalnik je dostopen na spletni strani: 

http://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=1.

Besedilo in fotografija: Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media