Iz koška ročnih del

Prosti čas | okt. '18

Mreža in čipka

Mrežast in čipkast vzorec sta privlačno združena na elegantnem prtičku.

Velikost: približno 37 x 49 cm.

Potrebujemo: 50 g bež kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,25–1,5.

Izdelava: skvačkamo 10 + 3 verižne petlje in kvačkamo po mrežastem vzorcu. Za prazno okence kvačkamo 1 šibično petljo in 2 verižni petlji, za polno okence kvačkamo 3 šibične petlje. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, in končamo z 1 šibično petljo v verižno petljo na začetku prejšnje vrste. Levi rob mrežastega vzorca predstavlja sredino, drugo stran kvačkamo v zrcalni sliki. V 35. vrsti smo na sredini dela, drugo stran končamo v zrcalni sliki. Čipkasto obrobo začnemo kvačkati v 2. okence predzadnje vrste mrežastega dela prtička. Okrog in okrog skvačkamo 368 enakomerno porazdeljenih gostih petelj. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Narisan je en del vzorca (konica in del stranskega roba), ob straneh ponavljamo vzorčno enoto (VE) do druge konice, nato vzorec ponavljamo še na drugi strani, da ga sklenemo v celoto. Vsak krog začnemo z narisanim številom verižnih petelj in ga končamo s polgosto petljo v verižno petljo na začetku kroga. Kjer je označeno, s polgostimi petljami preidemo v naslednji krog. Številke označujejo začetek vsakega kroga.

Izdelan prtiček napnemo, vsak verižni lok še posebej pritrdimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Dodajanje praznega okenca na začetku vrste: 8 verižnih petelj, 1 šibična petlja na šibično petljo prejšnje vrste. Dodajanje praznega okenca na koncu vrste: 2 verižni petlji, 1 štirikrat ovita šibična petlja na zadnjo šibično petljo prejšnje vrste. Snemanje okenc na začetku vrste: do naslednje šibične petlje kvačkamo polgoste petlje, 6 verižnih petelj, 1 šibična petlja v naslednjo šibično petljo prejšnje vrste. Snemanje okenc na koncu vrste: zadnjega okenca prejšnje vrste ne pokvačkamo.

 Mrežasti vzorec

sredina

Delovni znaki:

= 1 prazno okence

= 1 polno okence

Vzorec čipkaste obrobe

VE

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= 3 skupaj odkvačkane šibične petlje

Toplo mi je

Idealno oblačilo za vedno hladnejše dneve je pončo. Spletemo ga iz dveh rebrasto pletenih delov, igrivo padajoče volanice pa mu dajo modno eleganten videz.

Velikost: za vse enaka.

Potrebujemo: 350 g volne, primerne za pletilke št. 4; krožno pletilko št. 6.

Vzorci. Rebrasti vzorec (pletilke št. 4): nasnutek je deljiv s 24 + 12 in 2 krajni petlji. Vsaka vrsta se začne in konča s krajno petljo. Vrste na licu: *12 desnih petelj, 12 levih petelj, od * ponavljamo, vrsto končamo z 12 desnimi petljami. Vrste na narobni strani: petlje pletemo, kot leže. Gladke leve petlje (pletilke št. 6): v vrstah na licu leve petlje, v vrstah na narobni strani desne petlje.

Poskusni vzorček: 23 petelj in 33 vrst rahlo raztegnjenega rebrastega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm; 25 petelj in 28 vrst gladkih levih petelj = 13,5 x 10 cm.

Puščice na krojih označujejo smer pletenja.

Sprednji del: nasnujemo 134 petelj in pletemo rebrasti vzorec. 64 cm/212 vrst od nasnutka petlje zapletemo, kot leže.

Hrbtni del: nasnujemo 131 petelj in pletemo rebrasti vzorec. Začnemo s krajno petljo, *12 levih petelj, 12 desnih petelj, od * ponovimo 4-krat, končamo z 9 levimi petljami in krajno petljo. 64 cm/212 vrst od nasnutka petlje zapletemo, kot leže.

Štiri volanice: za vsako nasnujemo po 25 petelj in pletemo gladke leve petlje. Za širino pletemo skrajšane vrste. Najprej pletemo 2 vrsti na vseh petljah, * v naslednji vrsti na licu pletemo na prvih 23 petljah, z 1 ovojem delo obrnemo in pletemo nazaj, v naslednjih 6 vrstah pletemo na vseh petljah, pri tem v 1. vrsti ovoj z naslednjo petljo popletemo levo skupaj, od * ponavljamo. 64 cm/180 vrst od nasnutka (merjeno na levem robu) pri prvi, drugi in tretji volanici zapletemo vse petlje levo. Na desnem robu imamo 238 vrst. Četrto volanico pletemo enako, le da petlje levo zapletemo 82 cm/230 vrst od nasnutka (levi rob), na desnem pa imamo 306 vrst.

Izdelava: prvo in drugo volanico prišijemo lice na lice (64 cm) na desni oziroma levi stranski rob sprednjega dela. Šivi naj bodo čim bolj prožni, da bomo lahko te robove pri šivanju raztegnili oziroma nadržali. Zgornji rob sprednjega dela prišijemo na levi stranski rob hrbtnega dela od * do o. Pri tem sprednji del nadržimo na 50 cm, zgornjih 45 cm hrbtnega dela pa raztegnemo na 50 cm. Obenem všijemo prvih 50 cm četrte volanice. Krajšo stranico levo ležeče volanice sešijemo skupaj z desno stranico zgoraj ležeče volanice (šiv je na notranji strani). Preostanek četrte volanice prišijemo na hrbtni del, ki smo ga raztegnili na 32 cm. Sešijemo stranska robova od A do B. Pri tem sprednji del raztegnemo na 49,5 cm, hrbtnega pa nadržimo na 49,5 cm. Vmes všijemo drugo volanico. Tretjo volanico prišijemo na desni rob hrbtnega dela (64 cm). Drugo in tretjo volanico sešijemo skupaj po krajših stranicah. Vratni izrez = o – A.

 

Hrbtni del

45 cm (raztegniti na 50 cm)

19 cm (raztegniti na 32 cm)

57 cm (nadržati na 49,5 cm)

Sprednji del

58 cm (nadržati na 50 cm)

22 cm (raztegniti na 32 cm) = vratni izrez

42 cm (raztegniti na 49,5 cm)

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media