Poskrbimo za higieno ušes

Dobro počutje | okt. '18

Med pomemben del osebne higiene spada tudi nega ušes, ki si zasluži nekaj pozornosti, saj se lahko zaradi neprimerne higiene v ušesih naredijo zamaški iz ušesnega masla. Ušesno maslo ni znak bolezni, saj varuje uho pred okužbami, prahom, tujki. Maslo, ki je rumene barve, pomeni, da je uho zdravo. Maže sluhovod in bobnič, ki bi sicer postal trd in tog. Tako omogoča dober prenos zvoka.

Če opazite, da se je barva masla spremenila, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Spremenjena barva je lahko znak za vnetje sluhovoda ali celo vnetje srednjega ušesa. Zamaški iz ušesnega masla se pogosteje tvorijo posameznikom z anomalijami sluhovoda, ki preprečujejo normalno iztekanje. Dovzetnejši so tudi tisti, ki nosijo slušne aparate, slušalke ali ušesne čepke.

Zamašeno uho

Kaj lahko storimo sami, da se izognemo ušesnim zamaškom? Pri težavah, povezanim z ušesno higieno, so nam v pomoč številni pripomočki, ki jih najdemo na trgu. Ti raztopijo zamaške in preprečujejo njihov nastanek. Njihovo uporabo priporočamo:

- za redno higieno ušes in tistim, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi,

- uporabnikom slušnih aparatov, slušalk ali ušesnih čepkov,

- ljudem, ki se ukvarjajo z vodnimi športi,

- starejšim, tistim s poraščenostjo v sluhovodu in tistim, ki se jim v sluhovodu nabira odluščena koža,

- pred uporabo zdravil v obliki kapljic za ušesa,

- za mehčanje trdovratnih zamaškov.

Pri izbiri sredstev za nego ušes upoštevajte, da so namenjeni za vsakodnevno higieno in se lahko dolgotrajno uporabljajo. Dodatno izpiranje ni potrebno. Če imate predrt bobnič, na primer v primeru vstavljenih cevk v bobniču ali po operaciji ušes, se uporaba tovrstnih sredstev odsvetuje oziroma je prav, da se v tem primeru posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

 OPOZORILO!
 Zdravega, lepo odprtega sluhovoda, ki je nepoškodovan in neprizadet s kožnimi obolenji, ni treba čistiti. Obrišemo le ušesno maslo iz vhoda v sluhovod. Ušesnega masla nikdar ne odstranjujte z vatirano paličico, lasno sponko ali prstom, saj ga boste tako potisnili še globlje v sluhovod.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media