Godba in Alpski kvintet

Prosti čas | okt. '18

DOBRE STARE VIŽE

Alpski kvintet današnjih dni

Težko bi našli družino, katere člani so skoraj vsi glasbeniki. V domači Mengeški godbi je danes enajst članov njihove družine, a Janez Per poudarja, da niso rekli zadnje besede, saj še nekaj vnukov obiskuje glasbeno šolo. Kdor poje, slabo ne misli, pravi stari ljudski pregovor.

Janez Per je svojo glasbeno pot začel z učenjem igranja na bariton, kasneje si je podredil še pozavno in kontrabas. Leta 1959 je začel igrati pri Godbi Mengeš, šest let kasneje pa so ga medse povabili tedaj sila priljubljeni Veseli planšarji. »Tisti dan, ko bi morali imeti popoldne prvo skupno vajo, mi je poštar prinesel poziv za odhod k vojakom. Kot mlad fant sem se odločil, da čim prej odslužim vojaški rok in potem še naprej uresničujem svoje glasbene želje,« se spominja.

Alpski kvintet

Ko je septembra 1967 prišel od vojakov, sta ga k sodelovanju povabila harmonikar Edi Semeja in klarinetist Vito Muženič in komaj mesec dni po vrnitvi je že igral z Dobrimi znanci po Švici. Tri leta kasneje pa je postal član Alpskega kvinteta in v tujini stopil na pot poklicnega glasbenika. Za ansamble narodno-zabavne glasbe doma pač ni bilo zaposlitve. Začetki v tujini so bili težki, to je bil čas osebnega osamosvajanja in zorenja. Dolgoletni vodja tega ansambla je bil Jože Antonič, in ko je ta postal župan Bleda, je vajeti ansambla prevzel Janez Per. 52 let je že od nastanka Alpskega kvinteta, ki se je v desetletjih razvil v vrhunski ansambel z vrsto uspešnic. V njem so se kalili največji mojstri tovrstne glasbe, poleg Janeza Pera še Jože Antonič, Ivan Prešeren - Žan, Jože Burnik in izjemen pevski duet: Ivanka Kraševec in Oto Pestner.

V času od izida prve male plošče leta 1968 do jubilejne ob petdesetletnici ansambla so izdali milijon nosilcev zvoka, bili so gostje številnih radijskih in televizijskih hiš, predvsem v nemško govorečih krajih, prepotovali so velike razdalje in razveseljevali številne ljubitelje njihove glasbe.

Janez Per - tako ga je narisal Jože Trobec.

Ansambel je v dobrega pol stoletja seveda doživel kar precej menjav v zasedbi. Danes pa v Alpskem kvintetu igrajo in pojejo trobentar Damir Tkavc, klarinetist Franjo Maček, kitarist Marjan Rolc, harmonikar Edi Semeja ter pevci Maja Šturm Razboršek, Mihael Možina in Oto Pestner.

Ko so v Gorjah praznovali 20. obletnico delovanja, so blejski turistični delavci stopili v stik z Alpskim kvintetom, da bi nekaj takšnega pripravili tudi na Bledu, in v tamkajšnji športni dvorani so se začeli Alpski večeri, ki jih je vedno snemala tudi nacionalna televizija. Zadnja leta glasbeni dogodek poteka v Bohinju, vsakič pa privablja tudi številne tuje goste.

Ob 20. obletnici Alpskega kvinteta so pripravili tudi karikature Alpskega kvinteta, ki jih je narisal Jože Trobec. Janez Per si je pri godbi izposodil največji bas in tako je postal tudi maskota Alpskega večera. Prireditev je za svoje dobro delo leta 1991 prejela turistični nagelj TV Slovenija.

Župan in poslanec 

Poleg velike vpetosti v delo z Alpskim kvintetom je Janez Per uspešno deloval tudi kot predsednik krajevne skupnosti, pozneje kot uspešen župan in poslanec v državnem zboru. »V času, ko se je po osamosvojitvi spreminjala lokalna samouprava, sem bil predsednik Krajevne skupnosti Mengeš. Z vsemi močmi sem si prizadeval za ustanovitev samostojne občine, ker sem bil prepričan, da bo uspešna. Tako danes občina razpolaga s svojim denarjem, proračunom, udejanja videnje svojega razvoja in kot dober gospodar skrbi za urejenost kraja in potrebe občanov,« je jasen nekdanji župan.

Ni pa Janez Per le glasbenik, je tudi kmet. Kmetijo, ki jo je podedoval po očetu, nekdaj so imeli tudi kovačijo, je že prepustil sinu, a tudi sam še rad sede na traktor. V Istri ima manjšo hišo z vinogradom, kjer prideluje malvazijo zase in prijatelje.

Danes je dejaven upokojenec in ne more iz svoje glasbene vloge. Z vso srčnostjo je prevzel vodenje prve veteranske godbe pri nas. Sestavljajo jo nekdanji člani Godbe Mengeš, ki ohranjajo svoja nepogrešljiva ponedeljkova druženja in z različnimi glasbili še naprej pišejo uspešno glasbeno zgodbo pod taktirko Janeza Pera. 

Besedilo: Drago Vovk, Fotografija osebni arhiv


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media