Ko nas prizadenejo bolečine v križu

Dobro počutje | okt. '18

Bolečina v križu se lahko pojavi občasno ali pa je kronična. Včasih pride nenadoma, ko zjutraj vstajamo iz postelje ali ko prestavimo težak predmet. Drugič se priplazi počasi, nato pa narašča in nam ponoči krati počitek.

Bolečine v križu nas lahko prizadenejo v katerem koli življenjskem obdobju, vendar pa verjetnost, da se bodo razvile, narašča predvsem s starostjo, saj jih pogojujejo življenjski slog, delo, poškodbe, preobremenitve, slaba drža in degenerativne spremembe na hrbtenici. Pojav bolečin povečujejo stres in zaskrbljenost in tudi nihanje razpoloženja.

Vzroki za bolečine

Bolečine v križu lahko izvirajo iz preobremenitve mišic ali vezi. Morda smo dvignili, potiskali ali nesli pretežak predmet ali pa smo ga dvignili napačno (vedno dvigujmo z zravnano hrbtenico). Morda smo naredili prehiter in neroden premik, na primer, ko nam zdrsne in se ulovimo.

Tudi slaba drža in nekatera vsakdanja dejanja prikličejo bolečine: sedenje pred televizijo kot prazna vreča, dolga vožnja z avtomobilom, dolgotrajno stanje, sedenje in nagibanje z glavo naprej, ko vozimo avto ali gledamo v računalniški zaslon, spanje na slabi vzmetnici, pretiravanje s telesno dejavnostjo, hiter obrat okoli svoje osi in celo kihanje ali kašljanje. 

Mogoči vzroki bolečin so tudi degenerativne spremembe, bolezni in poškodbe, na primer zaradi padca. Najpogostejše so: poškodbe hrbteničnih diskov, zdrs diska, išias, osteoartritis, skolioza in osteoporoza. Vzrok pa so lahko tudi ledvični kamni ali ledvična okužba.

Bolečine v križu običajno uspešno ublažimo sami. Pomagamo si s preverjenimi domačimi načini in s tistim, kar nam svetujejo v lekarni. Na voljo so sredstva proti bolečinam in pa naravni izdelki za tiste, ki v svoje telo ne želijo vnašati sintetičnih snovi ter dodatnih zdravil. Izbiramo lahko med izdelki za blaženje nenadne bolečine ali kronične težave. Proti bolečinam pa delujemo tudi preventivno: dovolj počivamo, toda nujna sta tudi redno gibanje in telovadba. Če pa bolečina še vztraja, če ste padli ali se poškodovali, ste šibki, slabše čutite spodnje okončine, imate povišano telesno temperaturo ali vam nenadoma začne upadati teža, se posvetujte z zdravnikom.

 M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media