Hranila v obliki ustnega razpršila
Telo zaradi starosti ali bolezni izgubi zmožnost, da iz hrane črpa koristne snovi, predvsem vitamine in minerale. Bistveno se lahko poslabšajo težave z želodcem in črevesjem, zato ne smemo samo paziti, koliko česa zaužijemo, pomembnejše je, da smo pozorni na znake pomanjkanja.
Znanstveniki ocenjujejo, da večini prebivalcev nad 50. letom starosti primanjkuje vitamina B12, z zadostnimi količinami le-tega pa bi lahko mnoge zdravstvene težave preprečili, pozdravili ali vsaj omilili. Ima pomembno vlogo pri tvorjenju krvi, sodeluje v številnih procesih v organizmu, vključno pri sintezi DNK, nastanku rdečih krvničk, pri pravilni delitvi celic in učinkovitem delovanju imunskega sistema. Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri presnovi homocisteina, ki je pomemben dejavnik tveganja za nastanek ateroskleroze in možganske kapi.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.