Hranila v obliki ustnega razpršila

Dobro počutje | okt. '18

Telo zaradi starosti ali bolezni izgubi zmožnost, da iz hrane črpa koristne snovi, predvsem vitamine in minerale. Bistveno se lahko poslabšajo težave z želodcem in črevesjem, zato ne smemo samo paziti, koliko česa zaužijemo, pomembnejše je, da smo pozorni na znake pomanjkanja.

Znanstveniki ocenjujejo, da večini prebivalcev nad 50. letom starosti primanjkuje vitamina B12, z zadostnimi količinami le-tega pa bi lahko mnoge zdravstvene težave preprečili, pozdravili ali vsaj omilili. Ima pomembno vlogo pri tvorjenju krvi, sodeluje v številnih procesih v organizmu, vključno pri sintezi DNK, nastanku rdečih krvničk, pri pravilni delitvi celic in učinkovitem delovanju imunskega sistema. Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri presnovi homocisteina, ki je pomemben dejavnik tveganja za nastanek ateroskleroze in možganske kapi.
Preden nastopijo resne in trajne zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitamina B12, se najpogosteje in najprej pojavijo nevrološke težave, kot so odrevenelost okončin, ščemenje, pekoč občutek v okončinah, drhtenje, omotičnost, oslabljenost mišic, motnje vida, okušanja, vonjanja, šumenje v ušesih, težave pri spanju, pozabljivost, slabša koncentracija, demenca, depresija, zmedenost, psihoze, težave z ravnotežjem in še drugi manj pogosti simptomi.

Nič ni boljše z železom, ki ga starejšim pogosteje primanjkuje. Utrujenost, izčrpanost, nezbranost, slabši spomin ipd. so lahko zunanji znaki pomanjkanja železa.

V raziskavah so potrjeni učinki kurkume pri protivnetnem delovanju, antioksidativni zaščiti, podpori prebavnega sistema, dvigu razpoloženja in pozitivnem vplivu na kognitivno in duševno zdravje. Vpliva na učinkovitost imunskega sistema, zdravje srca in ožilja, ohranjanje zdrave ravni krvnega sladkorja in vseh celic, vključno z zdravjem kože in sklepov. Na tržišču lahko dobimo izdelke iz posušene kurkume ali z izvlečki, ki vsebujejo različne deleže kurkuminoidov.

Prednosti razpršila

Starejšim pogosto primanjkuje tudi vitamina D3, saj se redko gibljejo na soncu, poleg tega njihova koža ne omogoča dobrega tvorjenja vitamina D, ki ga v hrani skoraj ni. Ta vitamin je zelo pomemben, saj vpliva na skoraj vse, kar se dogaja v telesu, od imunskega sistema, kosti, kože, krvi do možganov.

Še veliko drugih hranil je, pri katerih so težave z absorpcijo. Novost je uživanje hranil v obliki ustnega razpršila, kar je velika pridobitev tudi za tiste, ki imajo težave s požiranjem tablet. Prednost prehranskih dopolnil v obliki razpršila je odlična in takojšnja absorpcija, ki je kapsule, tablete ali sirupi ne morejo zagotoviti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media