ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | okt. '18

Spanje in hoja koristita srcu

»Kaj lahko v tem trenutku storim za SVOJE SRCE … in TVOJE SRCE?« smo se spraševali ob letošnjem svetovnem dnevu srca, ki je 29. septembra. Pravi odgovor se glasi: poskrbim, da bom bolj zdravo živel. Glavni elementi zdravega načina življenja pa so: zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad, predvsem zmanjšanje oziroma opustitev kajenja, in občasna kontrola lastnega zdravstvenega stanja.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije pa opozarjajo, da moramo poskrbeti tudi za primerno dolg in kakovosten spanec (odrasli najmanj 7 ur, otroci vsaj 9 ur). V spanju se telo obnovi, umiri in zato učinkoviteje ter bolj sproščeno deluje. Medtem pa pomanjkanje spanja povzroča povišanje krvnega tlaka, sladkorno bolezen tipa 2, debelost, pospešeno aterosklerozo in slabšanje kognitivnih sposobnosti. Da bi hitreje zaspali in trdneje spali, je dobro telo utruditi s katero izmed telesnih dejavnosti. Že Hipokrat je hojo označil za najboljše zdravilo. In ker je hoja človeku najbolj lastno gibanje, si lahko vsak posameznik predpiše ustrezno samozdravljenje. Učinkovita je že polurna živahna hoja vsak dan, med katero opravimo še nekaj vaj za izboljšanje moči in gibljivosti in za boljše ravnotežje. Nasvete za varno hojo in primerne vaje najdete v novi knjižici Igrivo in varno po srčnih poteh, ki jo je izdalo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Kurkuma tudi v obliki pršila

Kurkuma že tisočletja velja za eno izmed najbolj zdravilnih rastlin. Poleg izjemnega protivnetnega učinka zagotavlja antioksidativno zaščito, je odlična podpora prebavnemu sistemu, prispeva k dvigu razpoloženja in pozitivnemu vplivu na kognitivno in duševno zdravje, učinkovitosti imunskega sistema, zdravju srca in ožilja, ohranjanju zdrave ravni krvnega sladkorja, pozitivno vpliva na zdravje kože in sklepov. Novost je izjemna koncentracija aktivnih snovi iz kurkume v okusnem pršilu, ki zagotavlja takojšnje vpijanje.

Naravna nega kože

Naravna kozmetika Venobis s certifikatom BDIH vsebuje sestavine iz kontrolirane biološke pridelave in je dermatološko testirana. V kolekciji so negovalne in terapevtske energijsko prevodne kreme, olja in toniki. Izdelki so primerni tudi za občutljivo kožo in uspešno odpravljajo kožne težave, kot so brazgotine, suha koža, športne poškodbe, gube …

Prva pomoč ob antibiotikih

Ali jemljete antibiotike, ki vam skvarijo črevesno floro? Odlična rešitev je S-biotik Forte s kar 20 milijardami živih probiotičnih kultur iz sedmih sevov, ki so zelo odporne proti želodčni kislini in žolčnim solem. Vsebuje tudi prebiotike (FOS), ki dodatno pospešijo razrast dobrih bakterij v črevesju. Zadostuje že ena kapsula na dan. Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022, 040 214 620.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media