Centri za socialno delo po novem

okt. '18

1. oktobra je začela delovati preurejena mreža centrov za socialno delo, s čimer naj bi skrajšali in poenostavili postopke za stranke ter povečali učinkovitost in kakovost dela strokovnih delavcev. Kot poudarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so spremembe uvedli zato, da bi se socialni delavci lahko bolj posvetili ljudem in manj papirologiji ter tako uresničevali slogan Na teren, bližje ljudem.

Po novem imamo 16 območnih centrov za socialne zadeve, in sicer: Maribor, Ljubljana, Celje, Dolenjska in Bela krajin, Osrednja Slovenija – vzhod, Osrednja Slovenija – zahod, Gorenjska, Koroška, Savinjsko-Šaleška, Pomurje, Spodnje Podravje, Zasavje, Posavje, Primorsko-Notranjska, Severna Primorska in Južna Primorska. V njih delujejo skupno računovodstvo in administrativne službe ter strokovna služba, ki vključuje službo za koordinacijo in pomoč žrtvam, torej interventno službo in krizne centre, ki so že do zdaj delovali po regijah, ter mobilne strokovne enote, v katerih so psiholog, pravnik in specialni pedagog. Dobrodošla je novost, da bo v organu CSD deloval svet lokalnih skupnosti in med drugim center seznanjal z lokalno problematiko.

V krajih, kjer so do zdaj delovali centri za socialno delo, še naprej delujejo enote CSD, ki jih je 63 (mariborski center, ki je bil s 130 zaposlenimi največji, so namreč razdelili na dve enoti; Maribor Center in Maribor Tezno). Tu uporabniki urejajo vse zadeve v zvezi s pravicami do javnih sredstev, ko so jih bili vajeni do zdaj.

Ne pri pogojih ne pri načinih uveljavljanja pravic ni nobenih sprememb, uporabnik vlogo za dodelitev katere izmed pravic prvič vloži na najbližjem centru. Bo pa z novim letom sprememba pri podaljševanju pravic. Če ima uporabnik priznano letno pravico (otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija, subvencija malice in kosila), mu naknadno ponovnih vlog ne bo treba vlagati, pač pa se bodo te avtomatično podaljševale. To velja že za tiste upravičence, ki se jim letne pravice iztečejo decembra 2018.

Vendar pozor, pri tako imenovanih mesečnih pravicah (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, subvencija najemnine) mora upravičenec sam vložiti vlogo za podaljšanje pravice vedno, ko se izteče.

Na ministrstvu opozarjajo, da bo zaradi uvajanja nove informacijske podpore v prvem tednu oktobra informacijski sistem centrov za socialno delo predvidoma nedostopen. Uporabniki tako ne bodo mogli oddajati elektronskih vlog prek portala e-uprava. Spremembe pa ne bodo vplivale na izplačila rednih socialnih prejemkov.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media