Cepljenje – da ali ne?

Prosti čas | nov. '18

Pri lastnikih se pojavlja večna dilema, ali naj hišnega ljubljenčka cepijo ali ne. Živali cepimo, da bi jih zaščitili pred določenimi boleznimi. S tem želimo doseči čim večjo odpornost proti tem boleznim v celotni pasji ali mačji populaciji.

Veterinarji opravljajo cepljenja po protokolu in smernicah, ki jih določa svetovno združenje veterinarjev za male živali. Določeni sta dve skupini: osnovno in dodatno cepljenje oziroma obvezno in prostovoljno. V Sloveniji je zakonsko obvezno prvo cepljenje proti steklini za vse pse, ki so dopolnili 3 mesece starosti (med 12. in 16. tednom starosti). Drugo in tretje cepljenje ponovimo v presledku 12 mesecev od predhodnega. Nato pa živali cepimo na vsaka tri leta oziroma po navodilih proizvajalca cepiva. Steklina se prenaša z ugrizom stekle živali, prek sline ali dotikanja rane stekle živali. Slovenija je bila 2016 leta razglašena za državo, prosto stekline. Mačke cepimo samo v primeru potovanja čez državno mejo, in sicer vsako leto, če redno potujejo. Priporočljivo je cepiti tudi mačke, ki so zunanje in bi lahko prišle v stik z divjimi živalmi.

Priporočljiva cepljenja 

Pse cepimo še proti pasji kugi, hepatitisu, leptospirozi, parvovirozi, kužnemu kašlju. Vse so kužne nalezljive bolezni. Prvo cepljenje je priporočljivo med 6. in 8. tednom starosti, ponovimo ga vsake štiri tedne. Če je bila cepljena pasja mama, je dobro cepiti dvakrat, če ni bila, pa trikrat zaporedoma. Nato ponavljamo cepljenje enkrat letno. To cepljenje ni zakonsko obvezno, ga pa veterinarji priporočajo zaradi zdravstvenega stanja psov.

Pri mucah (tako notranjih kot zunanjih) priporočamo cepljenje proti mačji kugi, kalici in virusu herpes, to je priporočljivo tudi za notranje mačke. Prvo cepljenje opravimo med 6. do 8. tednom starosti in nato ponovimo še enkrat do dvakrat z mesečnim presledkom, pri odraslih mačkah ponavljamo enkrat na leto.

Pri zunanjih mucah priporočamo še dodatno cepljenje proti mačji levkozi. Okužba muc je mogoča ob stiku z drugimi mačkami med parjenjem, pretepanjem, prek matere na mladiča. Pred cepljenjem moramo pri mačkah opraviti test, s katerim ugotavljamo morebitno predhodno okužbo s tem virusom. Cepimo samo neokužene živali: prvi odmerek dobijo po 8. tednu starosti, naslednjega čez en mesec. Priporočljivo je, da cepljenje obnavljamo enkrat letno.

Neželeni učinki so večinoma blagi in prehodnega značaja, največkrat gre lahko za lokalne bolečine, otekline, pordelo kožo, spremenjeno dlako na mestu cepljenja, pri bolj občutljivi živali se lahko pojavi alergijska reakcija.

Pred vsakim cepljenjem, predvsem pri mladičih, pazimo, da je žival zdrava in da je dobila sredstva proti notranjim zajedavcem, saj sicer cepljenje ne doseže učinka.

Iris Selan, dr. vet. med


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media