Kultura na kratko

Prosti čas | nov. '18

Pozabljena kiparka Elza Kastl Obereigner

 Ženska s klobukom, avtoportret, fotografija: M. Paternoster

S svojimi plastikami je mlada umetnica (1884–1973) prvič stopila pred javnost leta 1902 kot prva kiparka na (ljubljanskem) umetniškem prizorišču, kjer so že ustvarjale Ivana Kobilca, Lili Novy, Zofka Kveder, Helena Vurnik in Alma Karlin. S svojo odločenostjo je tlakovala pot naslednicam. Njena vnukinja in varuhinja zapuščine Angelika Hribar je muzealcem odprla vrata na podstrešje, kjer so odkrili ohranjen opus malih plastik, ki so na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Kipi s svojo podrobno, natančno obdelavo obiskovalca vabijo, da spozna le malokomu znane začetke njene ustvarjalne poti. »Obujanje spomina na kiparko je tudi razmislek o možnostih, ki jih je imela kot mlada umetnica na začetku 20. stoletja,« je povedala avtorica razstave Barbara Savenc. 

 

Ljubljanski filmski festival 

Ljubiteljem sedme umetnosti sporočamo, da bo mednarodni filmski festival LIFFe od 7. do 18. novembra. Spremljali ga boste lahko na več lokacijah v Ljubljani (CD, Kinodvor, Komuna, Šiška, Kinoteka), Celju, Mariboru in Novem mestu.

Grafike o Bogenšperku

Z razstave

Na gradu Bogenšperk v Šmartnu pri Litiji bo do konca marca prihodnje leto na ogled pregledna razstava grafik, ki so nastale na gradu v okviru Valvasorjevih grafičnih dni v preteklih štirih letih. Na kolonijah jih je ustvarilo 24 uveljavljenih slovenskih umetnikov pa tudi umetnikov iz Hrvaške, Srbije, Makedonije in Italije. Oblikovali so fond grafične zbirke zavoda Bogenšperk, ki obsega 130 enot. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi so nastali v želji po vnovični ustanovitvi grafičnega centra na kraju, ki velja za zibelko slovenske grafične ustvarjalnosti, in da bi v moderni preobleki oživili grafično produkcijo.

Razstavi o zibelki popularnega letenja

Hangar na Blokah

Ljubljanski letalci, ki so iskali prostor, primeren za vzletanje z brezmotornimi letali, so ga konec dvajsetih let prejšnjega stoletja našli na Blokah, kjer so leta 1934 odprli tudi prvo šolo jadralnega letenja. V spomin na 80. obletnico izgradnje hangarja Jadralnega centra Bloke si lahko do 21. novembra v knjižnici v Novi vasi na Blokah ogledate razstavo Bloke in letala, katere avtor je Srečko Gombač. Na filatelistični razstavi Letalstvo, ki so jo pripravili Borut Podgoršek, Primož Čebulj in Martina Hribar, pa bodo predstavili zbirke znamk o zgodovini in razvoju letalstva ter o ženskah pilotkah. O zgodovini letalstva na Blokah je veteran Edvard Lorencon napisal knjigo, ki bo kmalu izšla. Razstava se bo nato preselila v Portorož in naslednje leto v Vipavski Križ.

To sem jaz, Tereza Kesovija

Tereza Kesovija

S koncertom v Cankarjevem domu (6. november) bo najlepše, kot je mogoče, popularna pevka praznovala svoja visoka jubileja: 60 let briljantne glasbene poti in 80. rojstni dan. Tereza pogosto pravi, da sta glasba in oder njeno življenje in njena največja radost. Občinstvo to vedno znova prepozna in rade jo poslušajo vse generacije. Njena vrhunska in neponovljiva interpretacija očara vsakega. Tereza je preprosto pevka, ki ji verjamemo. Iz njenih izvedb poleg čudovitega glasu pršijo čustva in nezaustavljiva energija.

fotka: Tereza Kesovija, naj ohrani le fotko na desni strani

Ne pozabite na Ta veseli dan kulture (3. 12.) in odprta vrata kulturnih hiš!

Pripravlja: Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media