Obdavčitev najemnin pri oddajanju stanovanj

Prosti čas | nov. '18

FINANCE IN MI

Ker so davki v Sloveniji, primerjalno gledano, že tako ali tako precej visoki, poleg tega pa slovimo kot država s precej nestabilnim davčnim sistemom, je prav, da opozorimo na trenutno stanje obdavčitve tudi na področju najemnin pri oddajanju stanovanj.

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo oddati rezidenti za vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem – tako z virom v Sloveniji kot tudi zunaj nje.

Prav tako morajo napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem oddati tudi nerezidenti za dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Napovedi za odmero dohodka iz oddajanja premoženja v najem pa ni treba oddati tistim fizičnim osebam, ki oddajajo v najem pravnim osebam in samostojnim podjetnikom, ki se štejejo za davčne plačnike. Če torej kot fizična oseba oddajate stanovanje nekemu podjetju ali samostojnemu podjetniku, vam vsaj za plačilo davka od najemnine ni treba skrbeti – tega mora namreč plačati to podjetje oziroma samostojni podjetnik.

Prav tako napovedi za odmero dohodka iz oddajanja premoženja v najem ni treba oddati tistim zavezancem, ki oddajajo v najem skupne prostore v večstanovanjskih stavbah (na primer hišniška stanovanja) prek upravnikov.

Kaj pa stroški?

Kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem se ne štejejo obratovalni stroški, ki jih za najeto nepremičnino plačuje najemnik.

Nekateri stroški so priznani tudi pri napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Pri stavbnih nepremičninah se avtomatsko priznajo 10-odstotni normirani stroški. Lahko pa najemodajalec uveljavlja tudi dejanske stroške, in sicer z računi, naslovljenimi nanj in na nepremičnino, ki se oddaja v najem.

Davčni urad bo sicer priznal le tiste stroške, ki ohranjajo uporabno vrednost premoženja in so nastali v času oddajanja v najem, prav tako bo priznal tudi stroške za opremo, in sicer pod dodatnim pogojem, da se oddaja opremljeno stanovanje in je oprema popisana.

Pri zemljiščih pa se stroški ne priznajo.

V primeru večjih stroškov, povezanih z nepremičnino, kot so adaptacije ali velika vzdrževalna dela, ki predstavljajo več kot 10 odstotkov najemodajalčevega dohodka od najemnine, lahko ta davčno osnovo z uveljavljanjem dejanskih stroškov zmanjša tudi za več kot 10 odstotkov.

Če sta mož in žena solastnika stanovanja, ki ga oddajata v najem, a dohodek iz tega naslova prejema le žena in je tudi najemna pogodba sklenjena le med njo in najemnikom, pa se vseeno šteje, da sta prejemnika dohodka iz tega naslova oba, ker sta oba lastnika premoženja, ki je vir dohodka, in sicer v sorazmerju glede na lastniški delež v nepremičnini, ki ga oddajata v najem.

 Mag. Boštjan J. Turk  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media