Adventni venec prinaša novo upanje

Prosti čas | nov. '18

Venec, spleten iz zimzelenih iglavcev, zaradi sklenjenega kroga predstavlja neskončnost. S štirimi svečami, ki jih prižigamo drugo za drugo do božiča, prinaša novo rojstvo in s tem za vsakega od nas novo upanje. Za kristjane je to čas, ko se družina zbira ob prižganih svečkah na venčku. Prvo bomo prižigali 2. decembra, na prvo adventno nedeljo. Za druge pa je venček čudovit okras, ki popestri novoletni čas.

Božični čas je čas druženja in veselja, zato so v novejših časih dobro sprejeti tudi adventni venčki, izdelani iz nenavadnih materialov in v modnih barvah. Osnovo iz zimzelenega rastlinja ali slame kupimo na vsaki večji tržnici že mesec dni pred adventom – da ga bomo lahko pravočasno okrasili in praznikom dali osebni pridih. 

Izdelavo doma narejenega adventnega venčka vidim kot priložnost za dodatno povezanost več generacij. Naše babice in mame so pogosto izdelovale girlande za krasitev prostorov ob različnih slovesnostih, še posebej na podeželju. Dobro vedo, kako se na tradicionalen način lotiti izdelave. Lahko jih poprosimo, da nam zaupajo te skrivnosti.

Za izdelavo venčka potrebujemo:

       osnovo – krog, ki ga sami zvijemo iz vej (vrbe, leske) ali žice, kupimo pa lahko že narejenega iz slame, stiropora ali cvetličarske gobe

       žico, navito na kolutu, za pritrjevanje ali pištolo za vroče lepljenje za pritrjevanje zelenja in okraskov

       zimzeleno zelenje (jelka, mah, bršljan), dekorativni material in škarje

       sveče in nastavek za sveče

Narava podarja …

Storži različnih iglavcev, barviti plodovi rastlin, zelen mah in lišaji so še kako uporabni pri izdelavi adventnega venca. Če nam ne uspe nabrati dovolj materiala, si lahko pomagamo s potpurijem, mešanico odišavljenih zelišč, začimb, cvetov, žitnih klasov, suhega sadja, storžev in drugih naravnih materialov, ki ga kupimo v trgovini. 

Osnova venčka je slamnata. Za dekorativni material smo uporabili ostanke filca v sivi barvi. Manjše kose zvijemo v majhne lijake in jih s pištolo za vroče lepljenje enakomerno lepimo na osnovo. Sredino zapolnimo z majhnimi novoletnimi bučkami v različnih barvah. Venec postavimo na dekorativni krožnik.

  

Dekoracija, pri kateri smo uporabili gumbe z že odslužene zimske jakne, je nekaj posebnega. Osnova je narejena iz različnih manjših storžev, dodane so črne bučke in črtasti gumbi v dveh vzorcih. Vam je všeč?

 

Ena ali štiri sveče?

Če se odločimo za eno svečo, mora biti dovolj velika, da jo bomo prižigali vse do božiča. Postavimo jo v sredino venca, ki pa mora imeti podstavek. Prednost te možnosti je, da svečo, če prehitro pogori, zamenjamo.

Štiri sveče enakomerno razporedimo tako, da prvi pritrjeni sveči postavimo nasproti drugo svečo. Med prvi dve dodamo tretjo in nasproti nje četrto. Pritrjevanje bo zelo enostavno, če uporabimo nastavek za sveče, ki ga, preden nasadimo svečo, segrejemo z vžigalnikom. Verjetno opozorilo, da svečke na venčku ne smejo biti prižgane brez nadzora, ne bo odveč.

Venec na vratih zaželi dobrodošlico obiskovalcu. Z malo domišljije suhi osnovi dodamo sveže veje iglavcev.

Adventni venci so videti pravljično na večjih oknih ali vhodnih vratih. Sveže zelenje jelke in tudi drugih iglavcev prijetno odišavi prostor.

Naredimo si svečnik

Za poseben adventni venček je poskrbel moj mož, ki je brezova debla premera 10 cm narezal na štiri različne dolžine (10 do 25 cm). Z žago za les je s krožnim svedrom velikosti 4 cm izvrtal luknje. Z majhnimi popravki so bile ravno prav velike, da sem vanje lahko postavila dišeče čajne svečke (barve in vonj lahko po želji menjavamo). Svečka mora zaradi varnosti obdržati aluminijasto zaščito. 

Aranžma v obliki venca postavimo na grob, ko se želimo v prazničnem času spomniti na svoje drage. Namesto sveč uporabimo za dekoracijo suho cvetje, ki ga razporedimo v štiri enakomerno razporejene skupine.

Idej zlepa ne zmanjka, kot vidite na fotografijah, lahko za dekoracijo uporabimo marsikaj. Naj skupna izdelava venčka postane običaj, ki se ga bodo vnuki ali vaši otroci spominjali vse življenje. Verjamem, da ga bodo na isti način z veseljem predajali novim generacijam.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media