Moški, pazite kaj in koliko jeste

Dobro počutje | nov. '18

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Onkološkim inštitutom Ljubljana z akcijo Pravi moški ozavešča o problematiki raka pri moških. Letošnji slogan je Z zdravjem začnem na krožniku. Zdravniki so prepričani, da bi skoraj polovico vseh rakavih bolezni lahko preprečili z rednim sodelovanjem v presejalnih programih za raka, bivanjem v manj onesnaženem okolju, predvsem pa z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje več gibanja ter raznoliko in manj kalorično hrano.

Moški se v primerjavi z ženskami manj zdravo prehranjujejo. Rezultati raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog so pokazali, da imajo manj redne obroke, hrano pogosteje dosolijo ali izbirajo bolj slano, uživajo manj zelenjave, več ocvrtih jedi, hitro hrano in zlasti več mesa in mesnih izdelkov, pogosteje posegajo po sladkih in alkoholnih pijačah. Zaradi sočasne telesne nedejavnosti je med odraslimi moškimi več čezmerno hranjenih in tistih, ki imajo že pridružene dejavnike tveganja, kot so povišan krvni sladkor, visok krvni tlak in dislipidemije (nenormalne vrednosti maščob v krvi). Kot so pokazale druge raziskave, pa bi lahko za šest odstotkov zmanjšali tveganje za nekatere vrste raka, če bi dnevno zaužili v povprečju 100 gramov več zelenjave in sadja.

V društvu onkoloških bolnikov svetujejo, da preverite svoj način prehranjevanja tako, da odgovorite na vprašalnik »10 korakov do zdrave prehrane« na spletni strani www.izogniseraku.si/prehrana. Vprašalnik je objavljen tudi na njihovih letakih.

Upoštevati velja pravila zdrave prehrane: biti mora pestra, uravnotežena, vsebuje naj zaščitne snovi, dobro je, da je sveža, lokalna in sezonska in pripravljena na bolj zdrav način. Ne gre za to, da bi uživali »dobra« ali »slaba« živila, ampak poznamo slabe in dobre kombinacije. Pri prehrani moramo upoštevati svoje stanje organizma, presnovo in starost, energijski vnos in vnašanje tekočine pa prilagoditi telesni aktivnosti. Najbolje je, da si pripravimo več obrokov na dan, da presnova ne bo preobremenjena. Več o tem preberite na spletnih portalih: www.prehrana.si in www.dobertekslovenija.

Prelisičite bolezen

V Sloveniji je rak na prvem mestu med najpogostejšimi vzroki smrti pri moških. Najpogosteje zbolevajo za rakom na prostati, nemelanomskim kožnim rakom, pljučnim rakom ter rakom na debelem črevesju in danki. Med najredkejšimi sta rak na modih, za katerim zbolevajo zlasti mladi moški, in rak na penisu, ki ga običajno odkrijejo pri moških, starejših od 60 let.

Kot pravijo strokovnjaki, lahko moški z zdravim načinom življenja zmanjšajo tveganje za razvoj rakave bolezni ali omogočijo njeno pravočasno odkritje, ki bistveno poveča možnosti ozdravitve.

-Rak na prostati je pogost, vendar dobro obvladljiv. Med najpogostejše dejavnike tveganja se uvrščajo starost, ta vrsta raka v vaši družini in življenjski slog.

-Rak na debelem črevesu in danki je dobro ozdravljiv, še posebej, če ga odkrijejo zgodaj. Zato se na povabilo programa SVIT odzovite brez omahovanja!

-Rak na modih ogroža predvsem mlajše moške, lahko pa za rakom zbolijo tudi moški v zrelih letih. Ne pozabite se pregledovati!

-Kajenje poveča tveganje za nastanek pljučnega raka.

- Za rake glave in vratu sta najpogosteje kriva kajenje in sočasno uživanje alkohola ob manj kakovostni prehrani in pomanjkljivi ustni higieni.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media