Prezrt potencial starejših delavcev 

nov. '18

Mnogi delodajalci tarnajo nad pomanjkanjem delavcev, mladih je premalo, a obenem ostaja prezrt potencial t. i. generacije 50+. Raziskave kažejo, da delodajalci že po 42. letu starosti nehajo vlagati v starejše zaposlene. Je potem čudno, da se velika večina zaposlenih, ko izpolni pogoje, upokoji ali se celo odloči za predčasno upokojitev?

Slovenija ima med vsemi državami OECD eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let, ki znaša le 35 odstotkov, povprečje v Evropi je 55 odstotkov, medtem ko je na Švedskem v tem starostnem obdobju delovno aktivnih 75 odstotkov. Kako odkleniti potencial starejših, so poskušali odgovoriti udeleženci okrogle mize, ki jo je pred kratkim organizirala Pokojninska družba A.

O starejših zaposlenih je veliko posploševanj, ki so lahko izkrivljena, in če so ta prepričanja negativna, lahko hitro vodijo do diskriminacije. Raziskava med starejšimi zaposlenimi je pokazala, da sami o sebi menijo, da so zanesljivi, lojalni, izkušeni in delavni, manj pa jih zanima tehnologija. Na drugi strani je v raziskavi kar 63 odstotkov delodajalcev povedalo, da težko najde delavce, samo 40 odstotkov pa bi jih zaposlilo starejšega delavca. 

Pozitivne prakse

Pozitivne prakse na področju razvijanja kompetenc starejših kažejo, da z njihovim izobraževanjem in vključevanjem starejših delavcev v mentorstvo, pridobijo vsi – tako podjetje kot tudi vsi zaposleni. Javni štipendijski, razvojni, preživninski in invalidski sklad izvaja projekt ASI za podporo podjetjem za aktivno staranje delovne sile. Letos v njem sodeluje 430 podjetij, ki usposabljajo starejše zaposlene nad 55 let. V tem projektu sodeluje tudi podjetje Petrol, ki ima dobro razvit mentorski sistem. Ugotovili so, da prispeva k zaupanju, pripadnosti in dobrim odnosom med zaposlenimi. Primer dobre prakse je tudi farmacevtsko podjetje Lek, kjer zaposlujejo tudi starejše od 55 let in spodbujajo zdrav način življenja zaposlenih – od zdrave prehrane do gibanja. Skušajo prilagajati delovna mesta in omogočajo starejšim mentorstvo. Izogibajo se izrazu starejši delavec, ker je to stigmatizacija, raje uporabijo besedo zrelejši delavci. Prepričani so, da se morajo vsi delavci počutiti vključene in sprejete, le tako lahko dosegajo dobre rezultate. Drugačen odnos do starejših delavcev spodbuja tudi projekt Zlata nit medijske družbe Dnevnik, saj so lani prvič podelili priznanja podjetjem, ki so prijazna do starejših.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media