Medicinski pripomočki olajšajo življenje 

Dobro počutje | nov. '18

PRILOGA

Tamara Bokalič: »Nekatere medicinske pripomočke dobite v trajno last, nekatere si lahko izposodite za določen čas z možnostjo podaljšanja pravice.

Bergle, hodulje, toaletni stol s kolesi ali brez njih v kompletu z nočno posodo, invalidski voziček, povišek za WC-školjko, obposteljna mizica za hranjenje, sedež za kopalno kad ali sedež za kabino za prhanje itd. so tako imenovani medicinski pripomočki (MTP), ki so bili nekoč rezervirani le za invalide in bolnike, danes pa jih uporablja tudi vse več seniorjev. Zakaj? Ker želijo biti neodvisni in čim dalj časa samostojno živeti doma. Ravno ti pripomočki namreč to omogočajo ter so hkrati tudi v veliko pomoč osebam, ki invalidne, bolne in starostnike negujejo. 

O tem, kaj je na voljo in kako do njih, smo se pogovarjali s Tamaro Bokalič, pomočnico direktorja podjetja Soča – oprema iz Ljubljane. Povedala je, da medicinske pripomočke delijo v štiri skupine: pripomočke za gibanje, higieno, nego in terapijo. Bolni, invalidni in seniorji pa te priročne pomočnike lahko kupijo, jih dobijo brezplačno na naročilnico, ki jim jo predpiše njihov izbrani osebni zdravnik ali specialist, možnost je, da jih kupijo sami ali pa si jih samoplačniško izposodijo.

»Naj poudarim, da svojim strankam vse dobavimo v zelo hitrem času, včasih tudi v istem dnevu. Pripomočke jim po potrebi tudi prilagodimo, nastavimo, vzdržujemo in servisiramo, če je treba. Dostavo in montažo jim zagotavljajo na celotnem območju Slovenije.

Nočni odhod na stranišče

Toaletni stol s kolesi ali brez njih v kompletu z nočno posodo predpisujejo osebam, ki odklanjajo plenice in še lahko vstanejo in normalno odvajajo urin in blato. Stane od 80 evrov naprej. Če zdravnik predpiše naročilnico zanj, dobijo zavarovanci ta pripomoček brezplačno v trajno last. Res pa je, da jim sočasno ne pripadajo plenice.

Skoraj vsi starejši moški in ženske morajo ponoči na stranišče. Če slabo vidijo, če hodijo z berglami ali hojco, potem naj prižgejo luč, ki ne sveti močno, da se popolnoma ne prebudijo. V temi lahko namreč hitro padejo in te poškodbe so navadno hude. »Imeniten pripomoček za vse, ki se težje premikajo, a lahko še sami vstanejo iz postelje, je toaletni stol s kolesi ali brez njih v kompletu z nočno posodo, ki ga zdravniki predpisujejo v glavnem osebam, ki odklanjajo plenice in še lahko vstanejo in normalno odvajajo urin in blato.«

Enostavneje in ceneje pa je, da imajo ženske ob postelji nočno posodo, moški pa račko. Tisti, ki le še ležijo, pa imajo plenice.

Mnogi starejši ljudje, ki imajo težave z gibanjem, ne morejo več zlesti v kad, se sami brez skrbi oprhati, marsikaterim je tudi standardna straniščna školjka prenizka. Zato sogovornica tistim, ki prenavljajo kopalnico, predlaga, da jo prilagodijo starejšim letom. »Omislite si prho brez kadi in kabine za prhanje (na tleh so le ploščice, okoli pa plastična zavesa, da se boste vanjo lahko pripeljali z vozičkom) ali pa naj vam v njej naredijo klopco za sedenje. V kabino za prhanje lahko postavite tudi poseben stol, na katerem sedite, ko se prhate,« svetuje.

Če kopalnice ne mislite prenavljati, saj je to drag poseg, je v trgovinah z medicinskimi pripomočki na voljo pručka, ki jo postavite v kad. Lahko kupite plastično desko, ki jo položite na rob banje in na katero sedete med prhanjem. »Na voljo je tudi dvigalo za kopalno kad, ki ga seniorji lahko uporabljajo sami ali s pomočjo svojcev.«

Številnim starostnikom, ki težko počepajo, in vsem po operaciji kolkov je v veliko pomoč tudi povišek za straniščno školjko.

Rolator, hodulja s kolesi, ki ima tudi sedež s košarico. Senior, ki ga uporablja, lahko nanj sede in se spočije, ko je utrujen, v košarico pa zloži vse, kar kupi v trgovini. Najcenejši rolator stane že 79 evrov, lažji aluminijasti pa znaša 91 evrov oziroma brezplačno na naročilnico.

Premikanje

Sogovornica pove, da so za hojo na voljo palica, večnožne opore, bergle, navadne hodulje ali hodulje s kolesi (rolatorji) itd.; za sedenje in premikanje pa invalidski voziček, ki je na ročni ali električni pogon. »Za gibanje zunaj doma in za daljše razdalje je na voljo tudi električni skuter. Z njim se samostojnost seniorja zelo poveča, saj gre lahko sam v trgovino, banko, obišče prijatelje, gre na kavo itd. Seveda pa takšen senior ne sme imeti demence. Skuterji stanejo od približno 1.000 evrov naprej. Dobite ga na naročilnico. Proti plačilu si ga lahko tudi izposodite za daljše obdobje ali samo za dopust v toplicah oziroma ob morju.«

Električna negovalna postelja omogoča lažjo nego na domu tako za negovano osebo kot za tisto, ki jo neguje. Električna negovalna postelja ima nastavljivo višino ležišča in nastavljiv zglavni in nožni del; je na kolesih, to pomeni, da se zlahka premika sem ter tja; ima varovalno ograjo; omogoča namestitev trapeza za dvigovanje. Skratka omogoča starostniku in negovalcu, da je nega doma ali v domu starejših čim enostavnejša. Električno posteljo je mogoče kupiti (stane 849 evrov z dostavo in montažo) ali si jo izposoditi samoplačniško za 42 evrov na mesec oziroma na naročilnico za MP z doplačilom 28 evrov na mesec.

Nega v postelji 

Če senior večino časa zaradi bolezni, poškodbe ali splošne oslabelosti leži, so na voljo posebne negovalne postelje. »Na voljo so električne ali ročno premakljive in imajo lahko več dodatkov, kot so ograja za večjo varnost, trapez za pomoč pri vstajanju in dvigovanju, mizica za hranjenje, blazine za preprečevanje preležanin ali dekubitusov, ki jih namestimo na vrh vzmetnice, nepremočljive prevleke za enkratno ali večkratno uporabo, dvigalo za premeščanje, s pomočjo katerega je mogoče osebo na postelji dvigniti in jo dati za nekaj ur na invalidski voziček ali toaletni stol, potem pa spet z vozička nazaj v posteljo,« nadaljuje. Doda še, da imajo za tiste, ki stanujejo v hišah s stopnicami, na voljo dvigalno ploščad, ki pripelje stanovalca v želeno nadstropje skupaj z invalidskim vozičkom; dvigalo – sedežni vzpenjalnik je primeren za notranje ali zunanje in tudi zelo ozke stopnice. »Uporabljajo pa ga lahko le starostniki, ki še sami vstanejo z invalidskega vozička ali pridejo do njega s pomočjo bergel ali hodulje, in sedejo na sedež, ki ga popelje nadstropje višje ali nižje. Bergle lahko nesejo s seboj, sicer pa morajo imeti v vsakem nadstropju hojco ali invalidski voziček, če so sami doma.«

Stopnični vzpenjalnik – goseničar pa je naprava, s katero lahko pripeljemo starostnika, bolnika ali invalida po stopnicah navzgor ali navzdol skupaj z vozičkom. »Pri tej napravi je potreben spremljevalec, ki vodi goseničarja, na katerem je pripet invalidski voziček. Je pa goseničar takšen pripomoček, ki ga je mogoče dati v avtomobil in vzeti s seboj na izlet, v hotel, zdravilišče itd. Skratka povsod tja, kjer so stopnice ali druge ovire.«

Kateri pripomočki so na naročilnico

Zdravnik na naročilnico za medicinske pripomočke predpiše: bergle, večnožne opore, navadno hoduljo, hoduljo s kolesi (rolator), invalidski voziček, blazino za sedež za invalidski voziček, negovalno posteljo, varovalno posteljno ograjo, posteljni trapez, prostostoječi trapez, posteljno mizico, blazino za preprečevanje preležanin ali dekubitusa, sobno dvigalo, dvigalo za kopalno kad, toaletni stol, nastavek za WC, sedež za kopalno kad in sedež za kabino za prhanje. 

»Sicer pa nekatere medicinske pripomočke dobite v trajno last, druge si lahko izposodite za določen čas,« pojasni Tamara Bokalič in poudari, da mora vsak pogodbeni dobavitelj oziroma izposojevalec teh pripomočkov zagotoviti vsaj en pripomoček in vsake vrste v standardu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. To pomeni, da ga starostnik, invalid, ponesrečenec ali kronični bolnik dobi brez doplačila.

»Nadstandardne pripomočke si ljudje, če želijo, izposodijo ali dobijo v trajno last z doplačilom na naročilnico za MTP. Na primer, če dobijo na naročilnico standardni sedež za kopalno kad, hočejo pa imeti nadstandardnega vrtljivega, ki ima več funkcij, zanj doplačajo razliko v ceni med standardnim in nadstandardnim, saj jim stol ostane v trajni lasti. Prav tako je mogoče doplačati za izposojo nadstandardne električne negovalne postelje, kar znaša približno 28 evrov na mesec. Posteljni vložek kot osebno potrošno blago pa si mora vsakdo kupiti sam, če doma nima ustreznega,« je sklenila Tamara Bokalič.

 


Medicinsko-tehnični pripomočki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so
:
proteze udov, estetske proteze, ortoze za stabilizacijo udov in hrbtenice, ortopedska obutev, vozički ter drugi pripomočki za gibanje, stojo in sedenje, električni stimulatorji in drugi aparati (npr. za podporo pri dihanju), pripomočki za nego na bolnikovem domu (postelje z dodatki, sanitarni pripomočki, blazine proti preležaninam), kilni pasovi, pripomočki pri težavah z odvajanjem seča in blata, pripomočki pri zdravljenju sladkorne bolezni, kanile, pripomočki za slepe in slabovidne, pripomočki za izboljšanje vida, pripomočki za sluh in govor, obvezilni material in drugi medicinski pripomočki.

Vsak medicinski pripomoček ima svoj standard, s katerim so določeni cena, material, iz katerega je izdelan, in trajnostna doba. Dobavitelj je dolžan zagotavljati standardne medicinske pripomočke brez doplačil. Če zavarovana oseba s posebno izjavo pri dobavitelju zahteva ali predhodno soglaša, da ji izda boljši, kakovostnejši oziroma dražji pripomoček, kot to določa standard, mora razliko med zneskom cenovnega standarda in dejansko ceno plačati sama.

Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media