Zdravje kratke

Dobro počutje | nov. '18

Imejte sladkor pod kontrolo!

Glukoril je primeren za vse s povišanimi vrednostmi sladkorja v krvi, tudi za diabetike. Vsebuje izvlečke cimeta, banabe in gymnema sylvestre, ki podpirajo presnovo sladkorja. Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni sladkorja v krvi, biotin pa k sproščanju energije pri presnovi.

Na voljo v lekarnah ali na www.naturamedica.si. Dodatne informacije na tel. št.: 03 56 30022 ali 040 214 620.

 

Ali res potrebujete vsa ta zdravila?

Že v 354 zdravstvenih domovih po Sloveniji delujejo farmacevti svetovalci, s katerimi se lahko posvetujejo pacienti, ki jemljejo več zdravil hkrati. Podatki namreč kažejo, da se polifarmakoterapija (sočasno jemanje pet ali več vrst različnih zdravilnih učinkovin) v Sloveniji povečuje, veliko bolnikov uživa tudi po deset ali več različnih zdravil. Kroničnim bolnikom, ki imajo običajno več zdravstvenih težav, zdravila predpisujejo izbrani osebni zdravniki ter specialisti, lahko jih dobijo še v bolnišnici. Učinki vseh zaužitih zdravil pa lahko negativno vplivajo na stanje bolnika. S farmacevtom se lahko posvetuje družinski zdravnik ali pa k njemu napoti pacienta. Na podlagi pogovora in pregleda dokumentacije farmacevt svetovalec predlaga, da bolnik katero izmed zdravil ukine ali pa spremeni režim jemanja, kar mu ne škoduje, kvečjemu koristi.

Bolniki naj se pripravijo na pregled

V Društvu revmatikov Slovenije, ki letos praznuje 35. obletnico delovanja, bodo v prihodnje organizirali še več delavnic in seminarjev o komunikaciji, bolnike pa podučili, da je treba priti na pregled pripravljen. Dobro je, da si doma zapišejo, kakšne težave imajo, katera zdravila jemljejo in kaj želijo vprašati zdravnika. Le tako bodo učinkovito izkoristili tistih 15 minut, kolikor jih ima v povprečju zdravnik revmatolog za obravnavo enega pacienta, je pokazala anketa, ki so jo v društvu opravili med bolniki in zdravniki. Oboji kot pomanjkljivost navajajo predolge čakalne dobe za pregled in premalo zdravnikov specialistov. Bolniki pričakujejo od zdravnikov medsebojno spoštovanje, več empatije in razumevanja ter večjo dosegljivost ob morebitnih težavah in zapletih. Predvsem pa si želijo, da bi jih vedno obravnaval isti zdravnik revmatolog. 

Najslabše je ne pomagati

Le slaba tretjina očividcev pri nas zna ali si upa pomagati ljudem z nenadnim srčnim zastojem. Če človeku, ki je negiben in mu srce ne bije, nihče ne bo masiral srca, bo ta v nekaj minutah možgansko mrtev, čez še nekaj minut pa klinično mrtev, so opozorili reševalci ob svetovnem dnevu oživljanja. Če naletimo na osebo, ki leži na tleh, se ne premika in se ne odziva na klicanje, vdihi so počasni in globoki ali pa sploh ne diha, pokličimo na številko 112 in pri reševanju oziroma oživljanju nas bodo usmerjali zdravstveni dispečerji.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media