Pred prazniki

Prosti čas | dec. '18

Letos povabite vnuka k sebi, še preden se začnejo prazniki, na »predpraznovanje«. To bo primeren uvod v praznični čas, velika prednost pa bo, da boste na tem praznovanju imeli vnuka samo zase. Zadovoljni bodo tudi njegovi starši, saj jim boste podarili prost večer.

Če bo praznovanje pred prazniki uspelo, boste morda vzpostavili prijetno družinsko navado, ki se je bo vnuk veselil tudi prihodnja leta. Namen »predpraznovanja« ni predpremiera enakega rituala, kot ga imate v družini za božič ali novo leto, ampak ustvarjanje prazničnega vzdušja, na katerem se v celoti posvetite vnuku. Ko vam pomaga, se počuti sprejetega in velikega. Ob delu z vami se spotoma uči novih veščin, vi pa dobite priložnost, da pokukate v njegov svet, lahko pa mu predate tudi svoje vrednote.

Najbolje bo, da vas vnuk obišče že popoldne in pri vas prespi. Tako bo dovolj časa za vse. Za otroka, ki skupaj s starši živi v stresu večnega hitenja, je upočasnjen ritem praznično razkošje. Ko mu to omogočite, mu podarite dobro počutje. Umiri se in postane prijetnejši družabnik.

Skupno ustvarjanje

Preden pride, premislite, kaj bi počeli. Najbolje se obnese kombinacija skupnega obroka, ustvarjanja, igre, pogovora in počitka. Lahko bi skupaj ustvarili voščilnico za nekoga, ki bo otrokov izdelek znal ceniti. Pripravite škatlo ustvarjalnega materiala, sedite skupaj za mizo, nato pa mu pustite, da prosto ustvarja. Vse naj bo igra. Ustvarjajte tudi vi, da mu boste za zgled. Bolj kot izdelek pa je pomembno, da se med delom z vnukom pogovarjate. Pripovedujte mu, kaj ste za praznike počeli nekoč, ko ste bili majhni ali ko so bili majhni njegovi starši, kaj ste si želeli, kaj ste doživeli ... Vnukovega ustvarjanja nikar ne kritizirajte, četudi nariše na božično čestitko gusarsko ladjo. Ustvarjajte le toliko časa, dokler je še prijetno. Prijetno počutje je pomembnejše kot končni rezultat dela.

Lahko pa bi ustvarili tudi samo lep obesek za jelko. Če boste ustvarili vsako leto enega, bodo sčasoma vašo jelko krasili spominki na pretekla leta. Vi svoj obesek podarite vnuku, on pa naj svojega obesi na jelko pri vas. Lahko pa skupaj ustvarite adventni venček.

Peka medenjakov

Veliko veselja naredi vnuku tudi pečenje možička medenjaka. Naredite velikega, da ga bo lahko vnuk sam okrasil. Medeno testo je idealno, kadar vam pomagajo nespretne rokice, ker je delo z njim preprosto, dišave za medenjake pa praznično odišavijo dom. Ta vonj bo pomemben del vnukovih spominov na praznike z vami.

Iz ostanka testa pa specite medenjake in jih skupaj odnesite nekomu v soseščini, ki je osamljen. To ustvari priložnost, da vnuku s praktično izkušnjo predate vrednoto deljenja, ki je pomemben sestavni del praznikov. Naj prazniki ne bodo le pričakovanje daril! Na koncu se ne pozabite vnuku zahvaliti, ker vam je – kot kakšen dober škratek – pomagal pri peki.

Seveda pa so za otroke pomembna tudi darila. Vaš večer z vnukom je priložnost za pogovor o tem, česa si želi, kaj bi mu veliko pomenilo. Lahko mu tudi pomagate, da nariše ali napiše pismo dobremu možu. Čas, ki ga preživite v pogovoru z vnukom, je izredno pomemben, saj ustvarja čustveno bližino. Naj vnuk začuti, kako zelo pomemben je za vas, na koncu pa mu tudi vi povejte, kako vam je skupni večer olepšal praznike.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media