Vse o božični zvezdi

Prosti čas | dec. '18

Že v začetku decembra imamo v stanovanju adventni venček, božično lončnico in posejano božično žito. To so drobne stvari, ki si jih lahko pripravi vsak, da je dom praznično in veselo obarvan. Prepričana sem, da bi na vprašanje, na katero sobno ločnico najprej pomislite decembra, prav gotovo večina izbrala božično zvezdo. Razumljivo, saj je to najbolj iskana sobna lončnica v prazničnem času.

Prvotno so cvetove božičnih zvezd uporabljali za rezano cvetje pri krašenju različnih slovesnosti. Legenda govori o revnem dekletu iz 16. stoletja, ki je živela v Mehiki. Za božič je želela položiti darilo v jaslice v čast Kristusovemu rojstvu. Ker ni imela denarja, da bi si lahko privoščila drago cvetje, je nabrala rdeče cvetove, ki so rasli na grmih v naravi.

Domovina božične zvezde je Mehika. Najdemo pa jo tudi v turističnih krajih, ki jih Slovenci velikokrat obiskujemo. Na Madeiri in Kanarskih otokih rastejo divje ob cesti, še posebej na severu otoka, kjer zaradi vlažnega zraka dosežejo več metrov višine. Od konca novembra do februarja se pokrajina spremeni v naravno tropsko božično deželo.

Kot lončnico jo je prvič posadil Joel Roberts Poinsett, ki je bil prvi ameriški veleposlanik v Mehiki (leta 1820). Poinsett se je zanimal za botaniko in je odrezal vejico s številnih rdečih grmov, ki so rasli ob cesti. Potaknil jo je v svojem rastlinjaku v Južni Karolini. Tako je bila vzgojena ena prvih zvezd v lončku. V Evropi so jo vrtnarji v večjem številu začeli gojiti šele po letu 1960.

Ali je božična zvezda res strupena? Bel mleček oziroma sok, ki priteče iz stebla, lahko povzroči draženje kože. Testi pa so pokazali, da bi morali zaužiti ogromne količine rastline, da bi imeli želodčne težave.

Zakaj je zelena?

Božična zvezda je fotoperiodna rastlina ali rastlina kratkega dne, ki za ponovno cvetenje potrebuje dolgo noč. Svetloba, ki sije ponoči nanjo, lahko zakasni ali ovira cvetenje. V zimskem času že zgodaj zjutraj prižgemo luč v domači dnevni sobi s staro rastlino, od katere pričakujemo, da bo ponovno zacvetela. Prižgana luč moti cvetenje. Takšno rastlino je bolje imeti v prostorih, ki so v popolni temi. Šele ko je obarvana, jo prestavimo v prostor za druženje.

Nekaj posebnega med božičnimi zvezdami je sorta valentino. Edinstveno oblikovan cvet spominja na cvet vrtnice. 

Pred nakupom

Še pred kratkim smo v svoji vrtnariji vzgojili več kot 35.000 božičnih zvezd različnih velikosti in barv. Pogled na praznične lepotice je res osupljiv. Žal naši rastlinjaki niso bili ustrezni in niso upravičili visoke cene rastlin. Zato pa v Sloveniji vzgojene božične zvezde veljajo za trpežnejše in obstojnejše, saj niso deležne dolgega transporta. Priporočam, da obiščete tiste maloštevilne vrtnarje, ki še vztrajajo pri domači vzgoji, in prepričana sam, da vam bodo z največjim veseljem dali napotke o pravilni negi. Mogoče vam dovolijo pokukati v njihove rastlinjake, polne cvetočih rdečih zvezd.

Zvezda je zelo občutljiva za nizke temperature in prepih. Ob nakupu bo vsak pravi vrtnar ali cvetličar poskrbel, da jo boste odnesli primerno zaščiteno. Že kratek klepet na mrazu ali pot do avtomobila jo lahko poškoduje. Verjetno se vam je že zgodilo, da je po prihodu domov v naslednjih dneh odvrgla lepo število listov. Doma jo nežno odvijte in previdno odstranite folijo, v katero je zavita. Postavite jo na svetlo mesto Ne postavljajte je na prepih kot tudi ne blizu grelnih teles, na primer radiatorjev, kaminov … Na okenskih policah se listi ne smejo dotikati hladnega stekla. Najlepše uspeva na temperaturi od 18 do 22 stopinj.

Z zalivanjem ne smemo pretiravati, vendar jo moramo redno zalivati. Voda naj bo vedno ogreta na sobno temperaturo. Naslednjič jo zalijemo, ko je zemlja suha na dotik. Obvezno odlijemo stoječo vodo iz okrasnega lončka.

Kaj narediti z božično zvezdo po praznikih? Ko se začnejo dnevi daljšati, začnejo listi izgubljati rdečo barvo. Čeprav ne bo več intenzivno obarvana, lahko uživamo v lepoti lončnice. Konec aprila ali v začetku maja porežemo brakteje (postarane liste) 8 do 10 centimetrov nad zemljo, odvisno od tega, kako veliko rastlino smo kupili. Njen videz po prikrajšanju braktej ni prav nič lep. Vendar vztrajajte, in ko se vam bo zdelo, da je prvi šok dobro prenesla, jo še presadite v svež in kakovosten substrat. Navadno po presajanju lepo ozeleni in jo lahko gojimo kot okras na svetlih mestih v stanovanju.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media