Po poteh Cankarjeve matere

Prosti čas | dec. '18

Letošnje leto smo v Sloveniji posvetili spominu na Ivana Cankarja, 26. decembra pa se bodo ljubitelji hoje v naravi podali na pohod, poimenovan Po poteh Cankarjeve matere.

 Neža Pivk, mati slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, se je rodila 29. decembra 1843 v vasi Vrzdenec. Omožila se je na bližnjo Vrhniko, v zakonu z Jožetom Cankarjem se jima je rodilo 12 otrok, Ivan je bil osmi po vrsti. Pot zato poteka od njenega rojstnega Vrzdenca do Vrhnike, kjer je družina živela. Štirinajst kilometrov pohodniki z več postanki prehodijo v dobrih štirih urah, vmes pa se spominjajo posameznih opisov in zapisov iz Cankarjevih del in se srečajo z vrhniško kulturno in etnološko dediščino. Prav tako obudijo spomin na pisatelja, njegovo revno življenje, njegovo mamo Nežo in seveda na znamenito črtico Skodelica kave, v kateri je svoji materi postavil literarni spomenik in sinonim žrtvujoče se matere prenesel tudi v slovensko zgodovino. Cankarjeva družina je bila namreč revna obrtniško-delavska, oče je bil trški krojač, ki pa mu številne družine ni uspelo dostojno preživljati. Zaprl je obrt in se nekaj časa ukvarjal s prodajo tekstila, nato pa je v iskanju boljšega zaslužka odšel iskat delo v Bosno. Doma je ostala mati z množico otrok, ki jih je težko preživljala. Ivan je bil v osnovni šoli zelo dober, zato so mu premožni meščani omogočili vpis na ljubljansko realko, nato pa je odšel na Dunaj študirat tehniko, a študija ni nikoli dokončal. Celotno njegovo življenje je prežemala revščina, njegova dela pa ostajajo tudi po stotih letih še vedno zelo aktualna.

Vse več pohodnikov

Prvi pohod je Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske pod vodstvom Valentina Ogrina organiziralo leta 1999, ko se ga je udeležila le peščica pohodnikov, zadnja leta pa njihovo število vztrajno narašča in prihajajo od vsepovsod. Kot pravijo organizatorji, pohod postaja kulturno-rekreacijski dogodek, ki tudi povezuje ljudi dveh sosednjih občin, saj se začne v občini Horjul in zaključi v občini Vrhnika.

Vsako leto poteka tradicionalno na dan samostojnosti in enotnosti ne glede na vreme. Zbirno mesto bo tudi letos na praznično sredo, 26. decembra, ob 7.30 pred vrhniškim gasilskim domom (Jelovškova 3), od koder bodo udeležence z avtobusom prepeljali na Vrzdenec. Start bo ob 9. uri izpred cerkve sv. Kancijana. V cerkvi je freska sv. Krištofa, ki je zavetnik pohodnikov. Pod cerkvijo je Železnikova domačija, kjer je soba, posvečena Cankarjevi materi, na domačiji je mogoče videti tudi črno kuhinjo in zbirko harmonik. Od tod pot vodi v Žažar, kjer se udeleženci ustavijo pri kapelici Marije Kraljice miru iz leta 1923, na ogled pa je tudi stara kmečka hiša pri Činžarju. Potem nadaljujejo do Velike Ligojne in zaselka Mavsarija, kjer naj bi se – po pripovedovanju domačinov – ustavljal Cankar. Med potjo se razgled razprostira tudi do cerkvice sv. Urha, saj Cankar v eni izmed svojih črtic opisuje cerkvico, ki jo je gledal s hriba. Pot pripelje do Stare Vrhnike s postankom ob spominski tabli Simonu Ogrinu, se nadaljuje mimo cerkve sv. Trojice in naprej do cerkve sv. Lenarta in se zaključi na Vrhniki, kjer je Cankarjeva spominska hiša.

Prispevek za pohod je 5 evrov. Ob poti je več postankov, kjer organizatorji poskrbijo za prigrizke in tople napitke, pozdravijo jih domačini, ne manjka niti zvokov harmonike. Ker pohod poteka sredi božično-novoletnih praznikov, je vzdušje še posebej veselo in praznično. Ob zaključku pa udeležence pogreje še enolončnica.

Organizatorji: Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske Vrhnika, Planinsko društvo Horjul, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, OZVVS Vrhnika-Borovnica, PDV Sever Ljubljana – odbor Vrhnika, občini Vrhnika in Horjul, krajevni skupnosti Ligojna in Stara Vrhnika ter Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika. 

Več informacij: TIC Vrhnika, tel. št.: 01/755 10 54, e-naslov: tic@zavod-cankar.si

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media