Da bi bolje slišali  

Dobro počutje | dec. '18

Če očala niso le klasičen pripomoček za boljši vid, ampak postajajo vse bolj tudi modni dodatek, zakaj ne bi tako razmišljali tudi o slušnem aparatu? Sodobni aparati so tehnološko izredno dovršeni, veliko manjši ter lažji za uporabo, kot so bili pred desetletji. Pravzaprav so skoraj neopazni. Zato ni razloga, da bi še odlašali z obiskom zdravnika specialista ali akustika za sluh, ko ugotovimo, da ne slišimo tako dobro kot nekoč.

Izbira slušnih aparatov je velika tako po kakovosti kot obliki. Ker pa je to pripomoček, ki ga bomo nenehno uporabljali, si je treba za izbiro pravega vzeti dovolj časa in najti model, ki najbolj ustreza našim potrebam, anatomiji ušesa in stopnji izgube sluha.

Kateri model izbrati?

Zaušesni aparati so primerni za vse stopnje izgube sluha. V sluhovodu je samo ušesni vložek, vsa tehnologija pa je v majhnem ohišju za uhljem, ki je običajno zelo elegantno oblikovano. Ti aparati so trpežni in zelo zmogljivi. Čeprav so zelo majhni, ponujajo vedno več praktičnih funkcij (na primer brezžično povezavo Bluetooth s pametnim mobilnim telefonom in televizijskim sprejemnikom).

Vušesne slušne aparate praviloma uporabljajo ljudje z lažjo ali srednjo izgubo sluha. So majhni in nevpadljivi, zaradi kožne barve ohišja jih komaj opazimo. Vsa elektronika je v ušesnem vložku, ki je posebej narejen po meri sluhovoda vsakega uporabnika in mu tako zagotavlja vse udobje. Ker aparat leži neposredno v ušesu, omogoča skoraj naravno zaznavanje zvoka, nemoteno pa ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki nosijo očala.

Vedno bolj so v trendu polnilni slušni sistemi, saj so enostavni za uporabo in posebej udobni za nošenje. Njihovi prednosti sta kratek čas polnjenja ter dolgo uživanje v zvoku: za 24 ur uporabe je dovolj le nekajurno polnjenje. Litij-ionske polnilne baterije se odlikujejo po zelo dolgi dobi uporabe in trpežnosti. Na voljo so že tudi induktivne polnilne postaje. Najnovejša generacija slušnih aparatov pa ima namesto baterij polnilnik.

Sodobna tehnologija omogoča, da slušni aparat sam prepoznava različne situacije (miren pogovor, hrupno okolje …) in samodejno prilagaja nastavitve glasnosti in druge funkcije. Tako poskrbi za izboljšan zvok in odlično slišnost v različnih situacijah: od pogovorov do spremljanja televizijskega in radijskega programa ali telefoniranja. Ko izberemo aparat, ga dovolj dolgo in v različnih situacijah preizkušajmo, saj bomo le tako našli tistega, ki nam bo dobro služil.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media