Načrtovanje zelenjavnega vrta

Prosti čas | jan. '19

Če želimo posnemati naravo, na vrtu sadimo v mešanih posevkih. Najlažji način do načrta ekološkega vrta je kombiniranje vrtnin na podlagi botaničnih družin. Upoštevati pa je treba tudi kolobar med letom in primerne razdalje sajenja. 

Vrtnine, ki jih sadimo drugo ob drugi, naj bodo iz različnih botaničnih družin. Tako boste na preprost način prišli do načrta zdravega domačega vrta. Solata je priljubljena vrtnina na domačih vrtovih. Uvrščamo jo v družino košaric, kamor uvrščamo tudi endivijo in radič, zato teh vrtnin ne kombiniramo med sabo. Pazimo, da si na isti gredici ne sledijo tudi v prihodnjih dveh do treh letih. Med metuljnice uvrščamo grah, bob, lečo, čičeriko, fižol in sojo. V družino razhudnikovk uvrščamo paradižnik in krompir, zato teh dveh vrtnin ne sadimo skupaj. Zelo hitro se lahko zgodi, da plesen s krompirja preide na paradižnik in v juliju, avgustu uniči nasad paradižnika. V to družino uvrščamo tudi papriko in jajčevec, te vrtnine si tudi v naslednjem letu ne smejo slediti na gredicah. V maju jih lahko kombiniramo med sabo, ker se dokaj dobro prenašajo. Pazimo predvsem, da paprike ne sadimo v senco paradižnika.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media