Št. 1, januar 2019

  • Hvala, ker ste z nami!

    jan. '19

    Prazniki okrog novega leta so vedno nekaj najlepšega, prinašajo veselje, toplino in upanje, da nam bo novo leto bolj naklonjeno. Vse to delimo s tistimi, ki jih imamo najraje. Prinašajo tudi umiritev in premislek, kako se nam je leto obneslo, kako in kam naprej. Na žalost je vse bolj stresen čas pred prazniki, še posebej proti koncu leta vsi hitimo in nervozno zaključujemo zadnje stvari. Mnogi, ki sem jih decembra srečala, so povedali skoraj enako zgodbo, pa ne le zaposleni, tudi med upokojenci je vse več takih. S tem je nekaj hudo narobe, le kam se nam tako mudi? Socialna psihologinja dr. Mirjana Ule pravi, da po stoletju rasti, hitrega tehnološkega razvoja in trošenja potrebujemo umiritev. Prinaša jo dolgoživa družba, pomena njenega sporočila se še niti ne zavedamo. Prihaja umiritev, ki jo vsi potrebujemo.

Kazalo

Letos redna in izredna uskladitev pokojnin Državni zbor je decembra sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 (ZIPRS1819), s katerim med drugim ureja tudi pomembna vprašanja za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev in uživalcev nekaterih drugih prejemkov. Zakon omogoča, da Zpiz februarja izvede redno uskladitev pokojnin, ki naj bi znašala 2,8%, konec leta pa še izredno uskladitev.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Prispevki pridno polnijo pokojninsko blagajno Glavni vir prihodkov pokojninske blagajne predstavljajo prihodki iz prispevkov zaposlenih, ki se zaradi večje zaposlenosti in višjih plač povečujejo. V Finančnem planu za naslednje leto, ki so ga na decembrski seji potrdili člani sveta zavoda, so načrtovani prihodki iz prispevkov višji kot leta 2018, in sicer v višini 80,2 odstotka, prispevek iz državnega proračuna pa naj bi se zmanjšal pod 20 odstotkov. Povečali pa se bodo tudi izdatki zavoda, kar je razumljivo, saj je preko 630 prejemnikov različnih pokojnin in več deset tisoč prejemnikov pravic iz invalidskega zavarovanja in socialnih transferjev. Finančni načrt za 2019 predvideva tudi dve uskladitvi pokojnin, in sicer februarja v višini 2.8% in decembra za 1,5%.

Razprave o posmrtninskem skladu Na decembrskem zboru članov Zveze društev upokojencev Slovenije so razpravljali tudi o ureditvi Vzajemnega posmrtninskega sklada, ki bo deloval še naprej.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

 Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Gasilci so že dobrih sto let vpeti v življenje vasi »Večja gručasta vas v bližini Vrhnike leži na valovitem svetu severozahodnega roba Ljubljanskega barja, pod obronki gozdnate Planine (Špica, 735 m). Naselje se kot Gornja Vrhnika (Oberndorf) prvič omenja v notranjeavstrijski fevdni knjigi iz leta 1444, kasneje pa so jo preimenovali v Stara Vrhnika (Alt Oberlaibach), da so jo ločili od imena sedanjega občinskega središča. K stari Vrhniki sodijo tudi zaselki Podčelo, Razor in Kuren, ki so raztreseni po bližnjem pobočju Ulovke (801 m) in ob njem. Višji, osrednji del vasi je nagneten okoli podružnične cerkve sv. Lenarta, medtem ko stojijo hiše v Dolu, na Devcih in Hribih na bolj prostornem delu vasi,« nam je najprej na hitro predstavila svojo rojstno vas 70-letna upokojena gostinka Ema Goričan, ki se že tretje desetletje ljubiteljsko ukvarja z rodoslovjem in krajevno zgodovino.

Koliščarji na Ljubljanskem barju Svetovna organizacija Unesco je leta 2011, z vpisom kolišč okoli Alp na seznam kulturne dediščine, prepoznala neprecenljivo vrednost in pomen varovanja tovrstnih najdišč. Od več kot 1.000 znanih koliščarskih naselbin v Švici, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in Sloveniji, ki segajo v obdobje od 5.000 do 500 pr. n. št., je na seznam vpisanih 111 najdišč, med njimi devet z Ljubljanskega barja. Intenzivna izraba prostora in okoljske spremembe so v zadnjih letih raziskave usmerile predvsem v zaščito in ohranjanje teh dragocenih najdišč.

Raje dela, kot čaka Franc Jerončič je pri 95. letih veder, čil, bister in pokončen mož, ki še vedno skrbi sam zase, rezbari, obdeluje vrt in sadovnjak. Svoj dom ima v Melinkih nad Kanalom, kjer je uredil muzej z etnološko zbirko, predmeti iz prve in druge svetovne vojne ter s svojimi rezbarskimi skulpturami.

 Od kozjega pastirja do zlate ure Andrej Bolčina, Dreče Zahribarski - po legi rojstne hiše, se je pred skoraj devetdesetimi leti rodil v vasi Otlica, na približno devetsto metrov visoki planoti, ki se imenuje Angelska gora ter leži med Čavnom in Nanosom na Primorskem. Vas je dobila ime po znamenitem naravnem oknu v kamniti steni, ki omogoča pogled na Vipavsko dolino. Prebivalci so Gorjani, za katere je znano, da so od nekdaj pametni, iznajdljivi in po izročilu zviti (furbi,). Naš sogovornik ima vse te lastnosti in je hudomušen, vitalen, s fotografskim spominom, razgledan, iskrivih misli in odprtega srca, predvsem pa pronicljiv opazovalec aktualnih dogodkov.

Družina Yebuah – prepletanje čustev in talentov  Vida in Robert Yebuah sta se spoznala v ljubljanskem študentskem naselju – Vida je prišla iz Novega mesta na pedagoško akademijo, Robert pa iz Gane - iz etične skupine Ga - na študij metalurgije. Z njene strani je bila to ljubezen na prvi pogled; Robert pa je bil sprva malo zadržan. »Ko pa sem ugotovil, da so njeni žareči pogledi namenjeni meni, sem se sprostil in si priznal, da tudi jaz enako čutim do Vide.«

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Zmaj v slovenski ljudski pripovedi  Pripovedi o zmajih spadajo v tisto vrsto ljudskih pripovedi, s katerimi si ljudstvo razlaga razne pojave v naravi in odgovarja na vprašanja, ki si jih zastavljajo. Dragocenost teh pripovedi je v sporočilu o miselnosti našega ljudstva v nekem zgodovinskem obdobju.

Mirna, skromna in srčna Justina Golob iz Velikega Gabra je vitalna stoletnica, nasmejana in polna energije, ki ne pozna prav nobene ovire. Danes živi v varovanem stanovanju poleg Doma starejših občanov Trebnje, kjer je vesela sprejemala obiskovalce ob visokem jubileju.

Dobra volja jo gor drži Zofija Globočnik iz Dolenje vasi pri Čatežu je ime dobila po mami, ki jo je oče, ki je bil v Rusiji ujetnik Avstroogrske vojske, pripeljal izza Kaspijskega morja. Po njej je podedovala tudi gostoljubno, dobrosrčno, prijazno rusko dušo.

Izdelovanje rož in dobra dela Martino Felicijan iz Vranskega smo pred časom že predstavili v Vzajemnosti, saj kot pobudnica vseslovenske razstave rož iz papirja skrbi za ohranjanje te tradicije.Lansko leto pa je bilo zanjo in za moža Jožefa posebno, saj sta praznovala petdeset let skupnega zakonskega življenja.

Predebeli, a hkrati nedohranjeni

Sprednja stran izdelka lahko zavaja Potrošnik ima pravico, da na podlagi verodostojnih podatkov oceni, kakšna je sestava nekega živila, ali je zdravju koristno in, ali je primerno zanj, trdijo strokovnjaki za prehrano. V resnici pa te informacije težko dobimo: izdelkov je veliko, oznake na njih so si podobne, zapisi o sestavinah in prehranskih lastnostih pa napisani z zelo majhnimi črkami in ali so v obliki težko razumljivih tabel. Kako se torej znajti med prodajnimi policami?

Pomoč zelišč pri težavah s prostato Prostata je moška spolna žleza, ki leži pod mehurjem in ovija začetni del sečne poti. Na njeno delovanje vpliva moški spolni hormon testosteron, ki ga izločajo testisi. Povečanje prostate povzroča vrsto nevšečnosti in močno zmanjša kvaliteto življenja.

Vzdrževanje slušnega aparata Če imate občutek, da slušni aparat ne deluje več tako dobro kot prej, najprej preverite, ali ga res vzdržujete, kot je treba.

Varčna kuhinja – kam z ostanki hrane? Ostanki hrane mi zaposlujejo misli vsak dan. Škoda mi je zavreči za skodelico krompirjevega pireja, ko vendar z njim zgostim juho naslednji dan. Košček klobase, skorja parmezana, za zajemalko testenin ali juhe, vse to in še marsikaj vedno shranim in kmalu porabim. Zbrala sem nekaj nasvetov varčne kuhinje, ki sem jih z leti osvojila in verjamem, da naj koristijo še vam.

O demenci v gledališču za otroke V stanovanju v mestu živi dedek. Že dolgo je sam. Ima hčerko in vnukinjo Lučko, ki ga pogosto obiskujeta. Zadnje čase ima težave: pozabljiv je, vidi stvari, ki jih ni, čudno se obnaša in nikomur ne zna pojasniti, zakaj je tako. Tako se začne predstava Nezaboravak, ki jo skupaj s številnimi sodelavci podpisuje slovenski režiser Peter Kus, premiera pa je bila v otroškem gledališču v Osijeku. Predstava govori o demenci ... Prihodnje leto bodo z njo gostovali tudi v Sloveniji.

Raba pripomočkov pri težavah z inkontinenco Za starejše posameznike, ki nimajo težav z gibanjem, imajo pa težave s kontinenco, ki jih ni mogoče v zadostni meri odpraviti z vajami, fizioterapijo, zdravili ali kirurškimi intervencijami, predstavljajo vložki, predloge ali ženskam in moškim prilagojene hlačne predloge pomembno pomoč pri vsakodnevnem življenju z inkontinenco. Nepomičnim bolnikom se povečini predpisujejo različne oblike plenic.

Da mala potreba ne postane velika nadloga Okužba sečil sodi med pogostejše bakterijske okužbe, še posebno pri ženskah. Kar polovica žensk ima mehur vnet vsaj enkrat v življenju. Okužbe pa se rade ponavljajo. Že vnetje mehurja je lahko boleče, a še bolj tvegano je, če se okužba razširi na ledvice.

Blagodejnost kompotov in čežane Kompoti in čežane so nastale nekako iz potrebe ljudi. Sadja je bilo preveč in bi se pokvarilo, zato so ga sušili ali predelovali v čežane, kuhali marmelade in kompote. Nikomur ni prišlo na misel, da bi sadje lupil, zato ohranili izredno veliko vitaminov in mineralov. In kar je zelo pomembno – prehranske vlaknine. Teh danes uživamo premalo.

Pokrivala – koristna in modna Šele, ko nas že pošteno zebe v ušesa, razmišljamo o tem, s čim si bomo zavarovali glavo pred mrazom. Glede na to, da so vedno bolj modne enostavne kape, pravzaprav ne bomo imeli težav z izbiro. Veliko več pozornosti je potrebno pri izbiri katerega drugega pokrivala, denimo klasičnega klobuka. Krzno, tudi umetno, je skoraj povsem izginilo s polic. Če imate kakšno tovrstno pokrivalo v omari, naj letošnjo zimo ostane v njej.

Spretnost, ravnotežje in moč   Vse troje je združeno v na videz zelo enostavnem gibanju, za katerega mnogi kmalu ugotovijo, da le ni tako zelo enostavno. In otroška igrala prav gotovo niso samo za majhne otroke. Prikazane vaje lahko preizkusite tudi na dobro postavljeni lestvi, pri tem pa upoštevajte pravilo plezalnega prijema, ki smo ga opisali v lanski oktobrski številki.

Določena zdravila lahko povzročajo izpuščaje  Uživanje zdravil ima poleg ugodnih učinkov lahko tudi neprijetne in celo škodljive stranske učinke. Te nam lahko povzročijo tudi določena hrana, zdravila v prosti prodaji, prehranski dodatki in alternativna zdravila. Slednja predstavljajo znaten problem, saj ni ustreznega zakonskega nadzora nad njihovo sestavo.

Kaj so čakre in kako delujejo Čakra – izraz, ki postaja vse bolj domač, pa vendar se mnogi sprašujejo, kaj to sploh je. To so vrtljivi energijski centri (tudi psihični centri ali centri zavesti), povezani z določenimi organi in žlezami z notranjim izločanjem. Poznali pa so jih že stari medicinski sistemi. Vsaka od čaker upravlja z določenim področjem našega življenja, je pa tudi »zapisovalka« naših izkušenj, prepričanj, misli, čustev, zaznav, idej, vrednot...Če ne delujejo preveč ali premalo, povzročajo nezdrava stanja ali celo bolezen; ko pa delujejo optimalno, nam prinašajo harmonijo in zdravje. Imamo več teh »centrov moči«, osnovnih čaker pa je sedem.

Pohodniški kotiček

Naj kopalnica ozeleni Kopalnice so pomemben prostor v domu, ki veliko pove o njegovih stanovalcih. Ob obiskih je to drugi najbolj pogosto obiskan prostor. Zelenje ob kopalniški keramiki, ogledalu in lučeh, doda prostoru poseben dekorativni element, ki pusti na obiskovalca prijeten vtis. Opažam pa, da se le malo ljudi odloča za ozelenitev kopalnice z sobnimi rastlinami.

Načrtovanje zelenjavnega vrta Če želite posnemati naravo, v vrtu sadimo v mešanih posevkih. Najlažji način do načrta ekološkega vrta je kobiniranje vrtnin na podlagi botaničnih družin. Upoštevamo tudi kolobar med letom in primerne razdalje sajenja.

Varovanje bolnega vnuka Otroci pogosto zbolijo. Ko so najbolj bolni, z njimi doma ostane eden od staršev. Nato pa pridejo na vrsto stari starši, saj so zaposleni pogosto pod pritiskom, naj se čim prej vrnejo v službo. Na kaj naj bomo pozorni pri varovanju vnuka, ko okreva, a še ni zdrav?

Venec treh posavskih gradov Sevnica, Rajhenburg in Podsreda so med 305 slovenskimi gradovi, ki so razglašeni za kulturni spomenik, mogočni srednjeveški velikani na vrhovih gričev in ob reki Savi v njenem spodnjem toku. So neme priče naše preteklosti, gradbene mojstrovine, ki so se ohranile tudi tisočletje; žive zgodbe, ki jih je zapisal čas, bogata dediščina, ki krasi Slovenijo.

Po upokojitvi v tropske kraje Med potovanji večkrat pomislim, da bi nekje kar ostal. Misel je vabljiva, toda ali je tudi uresničljiva? Za nekatere je! In ni nujno, da imajo visoke pokojnine ali veliko privarčevanega denarja! Če se želite preseliti v sanjske kraje, je vsekakor potrebno veliko poguma, ter poiskati kompromis med udobjem, stroški, finančnimi zmožnostmi, varnostjo, zdravstveno oskrbo in še čim.

Čutim pomlad ... Zima zna biti včasih zelo naporna in v nas pogosto budi željo po toplejšem letnem času, v katerem se v naravi spet prebuja novo življenje. Si tudi vi že želite, da se v deželo vrne pomlad, čeprav je šele januar? Morda pa si lahko vsaj delček pomladi ali vsaj pomladnega vzdušja s pomočjo tega članka pričarate kar sami – ustvarite si pomladni venček kot je tale ... poimenovala sem ga ČAR POMLADI.

Umetnost na presečišču identitete in lokalne zavednosti To je zgodba o posebnem primeru vzajemnosti. O spletu vzajemnosti med generacijami umetnikov, med umetnostjo iz različnih krajev in med umetnostjo in razvojem nekega kraja. O spletu, ki je ozadje razstave »Ljubljana se klanja Sloveniji III: Kočevje«, ki jo je mogoče januarja in februarja videti v galeriji Vžigalica v Ljubljani.

Horoskop za leto 2019 Že tisočletja opazujemo planete in jih primerjamo z dogajanjem na Zemlji. Zavedamo se, da smo neločljivo povezani z naravnim okoljem. Planeti simbolično predstavljajo dobre vplive, kadar tvorijo harmonične aspekte, in ustvarjajo trenje, ko so v dinamičnih aspektih. Kadar se navidezno pomikajo po nebu vzvratno zaradi gibanja Zemlje, simbolično ponovimo vajo na področju, kjer je prišlo do napake. Srečno novo leto 2019 se začne s Soncem v kozorogu ter z Luno in Venero v škorpijonu. Mars prestopi v znamenje ovna 1. januarja ob 3.21 uri. V kozorogu sta še Saturn in Pluton, v ribah je Neptun, ki bodo kot počasni planeti ostali v istem znamenju celo leto. V ovnu je Uran, ki 6. marca 2019 ob 9.36 uri prestopi v znamenje bika, 13. februarja ob 7.21 uri bosta Uran in Mars na isti kotni stopinji ovna.

Vsega po pameti ...

Vodja Hišnega ansambla Avsenik Svojo glasbeno pot pričel je v ansamblu Gorenjci, ki je nastal leta 1964, začeli pa so povsem ljubiteljsko. »Šlo je bolj počasi, ni bilo tako hitro, kot je to z glasbo danes,« se spominja Marjan Legat. Leto kasneje so posneli prvi dve skladbi Proti Kropi in Pri Gorjaku, ki sta bili predvajani v priljubljeni radijski oddaji Za našo vas, in tedaj se jim je za nastope odprla vsa Slovenija. Udeležili pa so se tudi prvega ptujskega festivala domače glasbe in celo prvi so nastopili!

Pri izbiri stola mislimo na udobje Pravijo, da je med vsem pohištvom najtežje narediti trden, a hkrati udoben stol. Najbrž je to kar razumljivo, saj je za udobno sedenje pomembnih več različnih dejavnikov. Pri slabo zasnovanem stolu pa takoj občutimo, da nam ni udobno. V prvem hipu najbrž že vemo, kaj želimo: lahek, trden in udoben stol. Pa stol, ki je trajen in ga lahko očistimo, obenem pa nam je všeč.

Med trte tudi pozimi Zadnjo soboto v januarju se bodo pohodniki na Dolenjskem podali na tradicionalni pohod, ki so ga organizatorji poimenovali S cvičkom med vinogradi. Potekal bo od Otočca do Trške gore in nazaj na Otočec.

Iz koška ročnih del

Kultura na kratko

Nega tačk Poleg toplega oblačila in obutve za naše štirinožce s krajšo dlako v hladnejšem obdobju ne smemo pozabiti na njihove tačke. Mrzla in poledenela tla, posut pesek in še posebej pa sol so tisti dejavniki, zaradi katerih lahko blazinice na tačkah popokajo, se poškodujejo, zakrvavijo in bolijo. Zimskim tegobam pa se brez težav izognemo z enostavno nego ter tako poskrbimo za udobje našega kosmatinca.

Obisk tiskarne, v kateri tiskajo Vzajemnost

Vsestransko uporabni agrumi

Petnajsto srečanje Vzajemnosti bo v Trogirju

Druženje, prvi del 

Pravica do dostojne smrti V Sloveniji o bolezni, invalidnosti, umiranju, sploh pa o smrti, zelo neradi in poredko govorimo. Ko pride čas slovesa, zato mnogi svojci ne vedo niti tega, kje in kako želi biti pokopan njihov ravnokar umrli očete ali mama. Tudi mediji se tej temi izogibajo.Kot da ljudje ne bi zbolevali in umirali vse dni v letu. Zaradi številnih tegob in zmanjšane kakovosti življenja pa nekateri želijo umreti preden pride njihova ura.

Dolgoživa družba prinaša umiritev Po stoletju rasti, hitrega tehnološkega razvoja in trošenja potrebujemo umiritev. Socialna psihologinja dr. Mirjana Ule, ki pripada baby boom generaciji, pravi, da je dolgoživa družba znanilec nove kakovosti življenja. Starejši težijo k stabilnosti, ohranjanju, socialnosti, solidarnosti, sočutju in empatiji.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Novoletni poslanici

Težavna razveza

Večina se stara z družinskimi člani Če se pogovor med upokojenci dotakne vnukov, dobi drugačen ton: prijeten, nežen, topel. Vnuki so naša zadnja veja na družinskem drevesu – neredki upokojenci vneto zbirajo podatke za stoletja nazaj, da bi sestavili svoje družinsko drevo. Ali pa pomislimo na podatek, ki se ponavlja v statistikah: tri četrtine starih ljudi, ki potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih, oskrbujejo domači družinski člani. Družina je za kakovostno staranje pomembna!

V Sloveniji so stanovanja starejšim v breme O problemu stanovanj med starejšimi je za v letu 2015 izdano monografijo SHARE pisal prof. dr. Ivo Lavrač z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Njegove ugotovitve so bile pomenljive in razlog za precejšnjo skrb.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media