Naj kopalnica ozeleni

Prosti čas | jan. '19

Clorophytum

Kopalnice so pomemben prostor v domu, ki veliko pove o njegovih stanovalcih. Ob obiskih je to drugi najbolj pogosto obiskan prostor. Zelenje ob kopalniški keramiki, ogledalu in lučeh doda prostoru poseben okrasni element, ki pusti obiskovalcu prijeten vtis. Opažam pa, da se le malo ljudi odloča za ozelenitev kopalnice s sobnimi rastlinami.

Res je, da kopalnice z malimi okni ali celo brez njih ne dajejo upanja, da bi tam lahko uspevale. Vendar ne zanemarimo dejstva, da prižgane luči oddajajo svetlobo, ki jo rastline lahko sprejmejo. Obstaja tudi možnost vgradnje posebnih luči (za gojenje rastlin pod umetno svetlobo), ki nadomestijo manjkajočo svetlobo. Za uspešno rast ne smemo zanemariti pravilnega izbora rastline. Bolje bodo uspevale tiste, ki že v naravi ne potrebujejo veliko svetlobe. Mednje spadajo praproti, bršljani, nekatere dracene in novejše zamije.

Nekaj predlogov za ozelenitev

Spatiphil

Scindapsus izhaja iz grškega izraza » skindapsos«, ki je označeval bršljan. Našla sem jo v stanovanjskem bloku v kopalnici brez oken. Zelo sem bila presenečena, kako dobro je uspevala popolnoma brez dnevne svetlobe. Verjetno zato, ker ima rada visoko zračno vlago, saj prihaja s toplega območja Avstralije in Azije. (Fotografija: Nejc Juntes)

Clorophytum ali kosmuljka je dekorativna, nezahtevna in vsestranska. Tudi njej ugaja toplo in vlažno mesto v kopalnici. Pisanolistne rastline v temnejših prostorih rade izgubijo barvitost listov, kar pa ne vpliva na propad rastline. 

Scindapsus

Sansevieria ali taščin jezik je lončnica,  ki nekoč ni manjkala v nobeni hiši. Zaradi nezahtevnosti in enostavnega razmnoževanja je zavzemala različne temne in svetle prostore. Uspevala bo tudi v vaši kopalnici.

Spatiphyllum ali beli škrnicelj ni poznan samo kot (air pure) rastlina, ki čisti zrak. Rad ima visoko zračno vlago in uspeva na temnejših mestih. Koničasti živozeleni listi se elegantno prevešajo na vse strani. V primerjavi z drugimi opisanimi rastlinami ima malenkost večje potrebe po vodi.

 Pozornost pri zalivanju ne bo odveč. Največ sobnih lončnic propade zaradi preobilnega zalivanja. V prostorih z manj svetlobe moramo biti pozorni na porabo vode, ki je bistveno manjša kot na svetlih mestih. Pred ponovnim zalivanjem vedno preverimo zemljo s prstom. Če se zemlja oprime prsta, je dovolj vlažna, zato zalivanje ni potrebno.

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media