Kaj so čakre in kako delujejo

Dobro počutje | jan. '19

Čakra je izraz, ki postaja vse bolj domač, pa vendar se marsikdo sprašuje, kaj to sploh je. To so vrtljivi energijski centri (tudi psihični centri ali centri zavesti), povezani z določenimi organi in žlezami z notranjim izločanjem. Poznali pa so jih že stari medicinski sistemi. Vsaka izmed čaker upravlja določeno področje našega življenja, je pa tudi »zapisovalka« naših izkušenj, prepričanj, misli, čustev, zaznav, idej, vrednot ... Če delujejo preveč ali premalo, povzročajo nezdrava stanja ali celo bolezen, ko pa delujejo optimalno, nam prinašajo harmonijo in zdravje. Imamo več teh »centrov moči«, osnovnih čaker pa je sedem.

Korenska čakra leži tik nad presredkom, ponazarja pa jo rdeča barva. Je center preživetja in tudi obilja – odgovorna je za preživetje, vitalnost, stabilnost, pogum ... Povezana je s hrbtenico, po kateri poteka prana – življenjska energija, debelim črevesom, mehurjem, krvjo, kostmi, zobmi, nogami in stopali. Njena je nadledvična žleza, ki »proizvaja« adrenalin in kortizol; uravnava premagovanje stresnih situacij in odpornost proti alergijam. 

Če ta čakra ne deluje pravilno, se lahko pojavljajo pretiran materializem, egocentričnost, hiperaktivnost ... ali pa počasnost, lenoba, depresija, nezaupanje, pomanjkanje samozavesti. Vse to pa se sčasoma lahko pokaže v boleznih, kot so anemija, hemoroidi, zaprtje, prehlad, vnetje mehurja, išias, artritis, slab krvni obtok, psihična in fizična utrujenost. 

Spolna čakra leži nekaj prstov pod popkom, označujemo jo z oranžno barvo. Pripadajo ji čustva in čutnost pa tudi zaupanje, ustvarjanje novega, družabnost, svoboda. Povezuje moški in ženski princip, zaznamujejo pa jo veselje do življenja, zavedanje lastnega telesa in ustvarjalnost.

Poleg spolnih organov ji pripadajo še trebuh, vranica, žolčnik, ledvice, križ, medenica in kolki. Njena domena je tudi krvni obtok in vse telesne tekočine ter seveda spolni hormoni. 

Če ne deluje dobro, se pojavljajo izrazitejši strah pred izgubo, ljubosumje, agresivnost, vdajanje nagonom, nasilje, spolna zloraba. Neravnovesje pa lahko povzroča hormonske motnje, neplodnost, okužbe, težave v ledvenem delu hrbta, obolenja črevesja in mehurja, artritis, impotenco, težave s kolki pa tudi zasvojenosti. Če pa je v optimalnem stanju, prinaša v življenje navdušenje, zadovoljstvo in radost.

Solarni pleksus leži med dnom prsne kosti in popkom, v živčnem spletu, ki izhaja iz srednjih delov hrbtnega mozga. Je čakra sončne energije, ognja, zlatorumene barve in vpliva na naš odnos do osebne moči in volje. Vpliva na delovanje trebušne slinavke, želodca, žolča, jeter, vranice, tankega črevesa in vegetativnega živčevja. Čisti in kontrolira sistem za ogrevanje in hlajenje telesa. Če ta čakra ne deluje pravilno, se lahko pokaže visok holesterol, izrazijo se lahko diabetes, čiri, hepatitis, revmatični artritis, tudi težave s prebavo in jetri ter živčne bolezni. Na drugi strani lahko nastopijo čustvena hladnost, samopomilovanje, napadalnost ali plahost. Delovanje tretje čakre ovira uživanje poživil (alkohola, drog, kofeina). Ker se njena funkcija izrazi v osebni moči, se je dobro zavedati, da ne moremo polno zaživeti, če mislimo, da nismo vredni ljubezni, uspeha, sreče ...

Srčna čakra – njene osrednje naloge so ljubezen, samospoštovanje, humanost, njena barva pa je zelena. Predstavlja prehod med prvimi tremi čakrami (nižjih energetskih frekvenc) v višje, subtilnejše vibracije. Če ta čakra deluje optimalno, je človek ljubeč, plemenit, spoštljiv, sočuten, v njem so harmonija, mir, notranje zadovoljstvo. Domena srčne čakre so tudi pljuča, krvni obtok, kri, koža, roke, dlani, prsni koš in ustrezen del hrbta. Njena žleza pa je priželjc (timus), ki je pomemben dejavnik imunskega sistema.

Težave, ki jih sproži slabše delovanje te čakre, so povezane s srcem in ožiljem (infarkt, angina pektoris), visokim krvnim tlakom, pljučnimi boleznimi, tesnobo (stiskanje v prsih), astmo, boleznimi dojk, težavami s kožo (koža je most med zunanjim in notranjim svetom), boleznimi imunskega sistema. Napačno delovanje se izrazi tudi kot bolno ljubosumje, nadutost, občutki utesnjenosti, pomanjkanje samospoštovanja, nezmožnost odpuščanja ...

 »Vsa zdravljenja potekajo na ravni srčne čakre. Zdravilci univerzalno energijo preobrazijo v zdravilno le skozi srce, saj zdravljenje poleg energije vključuje še ljubezen, empatijo in sočutje,« pravi Andreja Novak, ki proučuje energije.

Grlena čakra leži med srcem in glavo, med energijami ljubezni in uma, in je svetlo modre barve. Za uravnoteženo delovanje sta potrebni obe energiji, ki se skozi čakro izražata kot zvok. Njeno poslanstvo je biti slišan in znati poslušati. To je čakra komunikacije, zaupanja, organizacije, previdnosti. Njene vrednote so koncentracija, motivacija, pogum, zadovoljstvo, izražanje sebe in ubranost z okoljem, odprtost ter razvoj osebnosti.

Pripadajo ji grlo, vrat, usta, požiralnik, dihanje, glas, čeljust, ramena, limfa (znojenje) in del možganov, njena žleza pa je ščitnica. Vsako primarno čustvo, ki ga občutimo, bi morali skozi to čakro izgovoriti – jasno in iskreno. Oviran pretok energije skozi čakro lahko povzroči govorne motnje, težave z ušesi, zobmi in dlesnimi, bronhialne bolezni, potenje, hujšanje, debelost, razne okužbe ... Pri ženskah so pogostejša obolenja ščitnice, povezana z obolenjem urogenitalnega trakta (mehur, miomi maternice, ciste na jajčnikih …). Znaki slabega delovanja pa so tudi častihlepje, beg od resničnosti, nestrpnost, čezmerno poudarjanje intelekta, pomanjkanje poguma za izražanje lastnega mnenja, nemoč prevzemanja odgovornosti ...

Čelna čakra leži na sredini čela, med očmi in v isti ravni na zadnji strani glave. Je indigo barve. Predstavlja naše duhovno središče – mir in tišino; upravlja jo naša notranja bit, ki jo vodi duša. Njeni organi so obraz, oči, ušesa, nos, sinusi, mali možgani, čelni del možganov in avtonomni živčni sistem, njena žleza pa je hipofiza, ki uravnava delovanje drugih žlez.

Je center modrosti, vizualizacije, intuicije, naših vizij in sanj. Imenujemo jo tudi tretje oko – je kot zrcalo, ki vse vidi, a ne sodi. Motnje v pretoku skozi to čakro se lahko odrazijo kot glavoboli, vrtoglavica, šumenje v ušesih, težave z očmi pa tudi kot možganske bolezni in obolenje živčnega sistema. Kaže se tudi kot nemir, nespečnost, apatija, duševne bolezni ... Vrednote, ki jih shranjujemo v to čakro, pa so ravnovesje, razum, duhovnost, modrost, jasnovidnost, intuicija, spomin, inteligenca, samozavest, ustvarjalna energija.

Temenska (kronska) čakra je svetlo vijoličaste barve. S svojo energijo oskrbuje epifizo, velike možgane in vse njihove funkcije pa tudi organe in tkiva, ki jih možgani upravljajo (čutilni in gibalni živci, mišični sistem in koža). Z njo je povezana žleza epifiza (češerika), ki izloča melatonin (izloča se med spanjem in pomirja, je naravni antidepresiv). Pod vplivom svetlobnih dražljajev uravnava dnevni in sezonski ritem endokrinega sistema; je notranja biološka ura.

Je naša povezanost z višjo močjo in nam pomaga pri zavedanju samega sebe. Če je čakra blokirana, je pogosto preveč poudarjen ego, premalo je življenjske radosti ali pa človek čuti odtujenost, malodušje, ki jima sledita beg od resničnost in duševna izčrpanost. Izrazi se lahko tudi kot nevralgija (močne bolečine, ki izvirajo iz živca), senilnost, včasih tudi kot razni izpuščaji ... Nepravilno delovanje lahko povzroči tudi težave z okostjem.

Če pa deluje optimalno, prinaša duhovnost in razsvetljenje, karizmo, vizionarstvo ... Ljudje razvijamo temensko čakro, če sledimo svojim najpristnejšim hotenjem in življenjskemu smislu.

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media