Da mala potreba ne postane velika nadloga

Dobro počutje | jan. '19

Okužba sečil spada med pogostejše bakterijske okužbe, še posebno pri ženskah. Kar polovica žensk ima vnetje mehurja vsaj enkrat v življenju. Okužbe pa se rade ponavljajo. Že vnetje mehurja je lahko boleče, a še bolj tvegano je, če se okužba razširi na ledvice.

Do težav pride, ko bakterije po sečnici pridejo v mehur in se tam razmnožijo. Krajšo pot imajo pri ženskah, saj je njihova sečnica krajša, zato so tudi bolj izpostavljene tveganju. Tveganje se poveča tudi po menopavzi. Poleg tega smo vedno bolj ogroženi tudi takrat, ko naša imunska obramba slabše deluje. Tveganje poveča tudi uporaba urinskega katetra.

 Med znaki okužbe je predvsem močno in pogosto siljenje na malo potrebo in pekoča bolečina med njo. Pogosto ob tem izločimo le malo seča. Značilna pa je tudi bolečina v medenici, še posebno v predelu nad sramno kostjo. Pogostejše mokrenje še ne pomeni vedno, da gre za vnetje mehurja. Lahko je kriv čezmerno dejaven sečni mehur. V tem primeru se težave običajno počasi stopnjujejo in so večje, če nas zebe ali če smo vznemirjeni.

Barva ne pove vsega

Seč je lahko moten, morda celo tudi rdečkasto obarvan zaradi krvavitve in ima močan vonj. Vendar ne moremo ugotoviti vnetja le po barvi seča, saj je odvisna tudi od vrste hrane in pijače. Če smo dehidrirani, lahko izločamo zelo temno obarvan seč. Bolj bel pa je lahko tudi zaradi usedlin, ki so se nakopičile v mehurju.

Ob hitrem zdravljenju okužbe spodnjih sečil le redko povzročijo zaplete. Če niso, se lahko pojavijo bolečina v predelu ledvic in visoka vročina, celo slabost in bruhanje, kadar so prizadete tudi ledvice. Kadar gre za enostavno vnetje, je zdravljenje običajno kratkotrajno in uspešno. Pomagamo si lahko tudi z naravnimi pomočniki, kot so ameriške brusnice, peteršilj, luštrek, rožmarin, ki spodbujajo splakovanje bakterij iz sečil. Pri ponavljajočih se vnetjih pa je zdravljenje z antibiotikom dolgotrajnejše in bolj usmerjeno. Za preprečevanje okužb je pomembno, da spijemo dovolj tekočine, predvsem vode, tako se bakterije redno splakujejo in se zmanjša tveganje njihove namnožitve. Izogibajmo se tudi čezmernemu uživanju alkohola, kave in zelo začinjene hrane, ki nas lahko še bolj izsušijo in še bolj razdražijo sluznico sečil, na katero se potem bakterije lažje primejo.

Mehur je priporočljivo izprazniti po vsakem spolnem odnosu. Po vsaki opravljeni potrebi se obrišemo od spredaj nazaj, da ne zanesemo bakterij iz zadnjika proti nožnici in sečnici. Najpogostejša je namreč prav okužba z bakterijami Escherichia coli (E. Coli), ki so normalno v črevesju. Pri intimni negi se je treba izogibati pretirani uporabi dražečih in agresivnih izdelkov. Oblačila naj pustijo koži, da diha, bakterijam pa dajo čim manj možnosti, da bi uspevale v toplem in vlažnem okolju.

U. B.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media