Med trte tudi pozimi

Prosti čas | jan. '19

Zadnjo januarsko soboto se bodo pohodniki na Dolenjskem podali na tradicionalni pohod, ki so ga organizatorji poimenovali S cvičkom med vinogradi. Potekal bo od Otočca do Trške gore in nazaj na Otočec.

Tovrstni dogodki so praviloma jeseni, ko grozdje zori in se v sodih že spreminja v vino. A tudi zimski pohodi med vinogradi niso več neobičajni, narava tedaj miruje, zemlja počiva, ni še napočil čas za prva vinogradniška dela, zagotovo pa za pokušino tega, kar je nastalo v sodih. Pa tudi vinogradniki imajo več časa, da se posvetijo obiskovalcem. In ker bomo na Dolenjskem, bo pohod posvečen cvičku.

Prvi pohod so organizirali že leta 1994 in se je imenoval Po cvičkovi gazi. Leta 2012 pa je zaradi velikega zanimanja Turistično društvo Otočec traso postavilo na novo, poskrbeli so tudi za več parkirnih mest in v program vključili številne domačine, predvsem vinogradnike, in ogled lokalnih znamenitosti.

Mimo treh gradov

Letos bo jubilejni pohod, kar 25. po vrsti, in poteka v organizaciji Turističnega društva Otočec s sodelovanjem društev vinogradnikov Grčevje in Trška gora. Zbirno mesto bo 26. januarja od 8.30 naprej pri gasilskem domu na Otočcu, od koder se bodo pohodniki ob 9. uri odpravili na 17-kilometrsko krožno pot skozi Črešnjice do Trške gore in nazaj na Otočec. Hoje je za 6 do 8 ur s postanki ob zidanicah, stojnicah in ogledi znamenitosti ob poti. Med temi so kar trije gradovi: Stari grad, grad Hmeljnik in edini vodni grad v Sloveniji – grad Otočec. In seveda ogled najbolj značilne Marijine cerkve na Trški gori ter cerkve sv. Jurija v Grčevju. Pot poteka med vinogradi, delno skozi gozd, po grebenu vinske gorice Grčevje do Nove gore, ki je s 581 metri tudi najvišja točka.

Spomenik Lojzetu Slaku na Trški gori

Pohod bo v vsakem vremenu, organizatorji priporočajo obutev in opremo, primerni zimskemu času. Kot dokazujejo fotografije iz preteklih let, so pohodniki včasih gazili sneg, saj je bila naokoli debela snežna odeja. Zadnja leta jih skoraj po pravilu spremlja sončno in jasno, a hladno vreme, kar omogoča tudi lep razgled na okolico, predvsem na Gorjance. Obisk je vsako leto večji, pohodniki prihajajo organizirano domala že iz vse Slovenije. Med potjo bodo domačini izdatno poskrbeli za žejne in lačne, pri posameznih postojankah potekajo tudi kulturni dogodki, ne manjkata harmonika in dobra volja, saj smo v deželi legendarnega Lojzeta Slaka, pot pelje tudi mimo njegovega spomenika.

Startnina je 10 evrov, vključuje pa degustacijski kozarec in mošnjiček za nošenje kozarca z logotipom pohoda, zloženko pohoda, štiri kupone za pijačo in ob koncu toplo malico. Za nekoliko utrujene, a dobro razpoložene pohodnike na koncu poskrbijo še godci, saj se ob jedači in dobri kapljici priležeta tudi pesem in seveda ples za tiste, ki jim pohod ni pobral vseh moči.

Dodatne informacije so na voljo na telefonski številki 041/929 644 ali e-naslovu td.otocec@gmail.com.

Cviček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja. Rdečih sort je približno 65 odstotkov (žametna črnina in modra frankinja), 35 odstotkov je belih sort (kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina …). Od leta 2001 je tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja. Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu. Zanimivo je, da se vina, ki imajo podobne sestavine, pa je grozdje zraslo zunaj tega okoliša, ne smejo imenovati cviček. Cviček ima nizko stopnjo alkohola (8,5 do 10 %) ter prijetno kislino, je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem. 

Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media