Novoletni poslanici

jan. '19

Drage upokojenke, dragi upokojenci,

lahko smo zadovoljni, da smo v času gospodarske rasti, in vsi želimo, da se bo to nadaljevalo tudi v naslednjih letih. V letu 2018 so se pokojnine uskladile dvakrat (2,2 % in 1,1 %), kar lahko pričakujemo tudi v letu 2019, in po napovedih bosta tako redna kot izredna uskladitev višji kot letos. Posledice ugodne rasti bruto domačega proizvoda se kažejo tudi v številu zavarovancev, ki je v zadnjih mesecih znašalo približno 950.000, kar je za skoraj 120.000 več kot leta 2013, ko je bilo tudi najslabše leto v strukturi dohodkov od prispevkov – samo 66,1 odstotka – v primerjavi s približno 78 odstotki v letu 2018, kar posledično pomeni, da zavod iz proračuna dobi bistveno nižja sredstva. Reforma iz leta 2013 deluje in še vedno prinaša rezultate, kar se s strožjimi pogoji za upokojitev in stimulacijami za kasnejšo upokojitev kaže tudi v majhnem povečanju števila novih upokojencev.

Leto 2018 je bilo volilno leto z veliko predvolilnimi obljubami. Moram priznati, bil sem presenečen, da so bile skoraj vse zajete tudi v koalicijskem sporazumu nove vlade. To pomeni dobre obete za upokojence v naslednjih letih, če bodo te obljube uresničene. Seveda je potrebna postopnost uresničitve zavez iz koalicijskega sporazuma. Spremembe in dopolnitve ZIPRS1819 so že prvi preizkusni kamen uresničitve zavez. Po moji oceni je zajeto vse, kar je potrebno: izredna uskladitev in zvišan letni dodatek. Poleg zavez pa bo izvedena še uskladitev dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro, ki nista bili usklajeni že več let. Povolilno leto pa bo zelo pomembno tudi pri pripravi sprememb zakonodaje v zvezi z uresničitvijo še drugih zavez iz koalicijskega sporazuma, ki naj bi postopno začele veljati leta 2020.

Vesel sem, da se za sedanje in bodoče upokojence stvari na področju izvajanja obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja premikajo v pozitivno smer. V letu 2019 vam poleg višjih pokojnin želim trdnega zdravja in veliko srečnih trenutkov.                                                                            

 Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ

   

Spoštovani bralci revije Vzajemnost,

leto 2018 je za nami in v Zvezi društev upokojencev (ZDUS) smo že proti koncu lanskega leta gledali naprej, v leto 2019. Lani smo poleg redne dejavnosti in obveznosti, ki jih imamo do pokrajinskih zvez društev upokojencev (PZDU) in društev upokojencev (DU), pristopili k načrtovani politiki do volitev v Državni zbor Republike Slovenije. Naše vodilo so bile v preteklosti neizvršene zahteve iz koalicijske pogodbe, zato se je Tomaž Banovec, eden večjih poznavalcev upokojenskih problemov, lotil priprave Memoranduma 2018. V ZDUS v celoti sledimo temu dokumentu, želimo si, da mu bosta sledila tudi Vlada in Državni zbor Republike Slovenije. Čas za spremembe je pravšnji! Koalicijska pogodba nas je ohrabrila, zato smo pripravili dokument Primerjava vsebin Memoranduma 2018 in koalicijske pogodbe ter pripombe in predlogi ZDUS in ga predstavili na 18. festivalu za tretje življenjsko obdobje.

V ZDUS smo se še posebej posvetili ukrepom za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev v Republiki Sloveniji ter pripravili nekaj zakonodajnih pobud, med njimi spremembo ZPIZ-2 za postopen dvig odmernega odstotka s 57,25 odstotka na 63,5 odstotka. Naj dodam, da bo v letu 2019 na voljo za 3 milijone evrov več denarja za vse upravičence do dodatka za pomoč in postrežbo. Od vlade pričakujemo trajno rešitev izplačil letnega dodatka pa tudi druga usklajevanja po zakonu in koalicijski pogodbi.

Vsem bralkam in bralcem želim zdravo, srečno in uspešno leto 2019, ki naj bi vendarle prineslo zakon o dolgotrajni oskrbi, rešitev stanovanjske problematike starejših ter višjo podporo države programu Starejši za starejše.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media